Een tennismatch met de marktplaats

MountainShield redactie

16 juli 2019

Tijdens de vorige eeuw zag het kopen en verkopen van producten er heel anders uit. Heel simpel gezegd, was het toentertijd zo geregeld dat een transactie pas plaats kon vinden bij fysiek contact tussen de koper en de verkoper. Voor de koper ging dit vaak gepaard met hoge kosten en het afleggen van vele kilometers. Zoals wel blijkt, is dit een zeer tijdrovend proces. Je zou toch zeggen dat dit eenvoudiger kan worden geregeld voor de kopers op zulke markten.

guilherme-maggieri-OH5g9IgcMWs-unsplashTegenwoordig is het speelveld drastisch veranderd. Je zou bijna zeggen dat het op een tenniswedstrijd lijkt. De verschillende bedrijven op de beurs staan als spelers aan weerszijden van het net. Toen het internet zijn intrede deed tot het wereldwijde tenniscourt en de zogenaamde ‘internet bubble’ plaatsvond, werd het balletje opgegooid. De bedrijven op de beurs pakten hun kans en sloegen telkens weer de tennisbal terug.

Er ontstond een rally van innovaties, waardoor de spelers op deze beurs gemoderniseerd zijn. Online marktplaatsen zijn nu een feit geworden. Het sluit beter aan op de belangen van de kopers en met zoveel bedrijven op de beurs is er keuze genoeg. Als gevolg is er meer concurrentie tussen de aandelen op deze beurs.

De enige vraag die nog resteert, is:
Welk aandeel zal de tenniswedstrijd winnen op de beurs van de online marktplaatsen?

» Wat kan MountainShield voor uw portefeuille doen?

Long-posities: Etsy

Etsy logo - Long Short artikelEtsy, een bedrijf dat in het jaar 2005 werd opgericht, begon als een van de eerste met de service. Het verdienmodel van Etsy is simpel. Etsy beheert een site, waarop de verkopers hun producten tegen een lage prijs kunnen plaatsen. Daarnaast vraagt Etsy per verkocht product 5% van de verkoopprijs. Als koper kan je simpelweg de gewenste producten toevoegen aan het winkelmandje. Deze strategie bleek voor Etsy goud te zijn.

Etsy had te maken met een alsmaar toenemende populariteit. In het jaar 2009 bleek het zelfs een gedegen concurrent te zijn voor de wereldkampioen eBay. Er werd door de gebruikers van Etsy zelfs een speciale “etsyday” georganiseerd, om deze opkomende speler eens in het zonnetje te zetten. In 2015 maakte het aandeel Etsy zijn beursgang. Het ging gestaag door met het ontwikkelen.

Met het opnemen van Blackbird Technologies en een Franse e-commercesite in hun team, probeerden ze hun positie op de beurs te verstevigen. Hoewel Etsy voorheen alleen maar te vinden was op het Amerikaanse speelveld van gravel, is Etsy nu ook actief op de grasmatten van Europa. Daarnaast heeft Etsy de laatste jaren hun beleid aangepast. Met de lancering van Etsy Manufacturing is het nu geoorloofd aan verkopers om hun producten door derden te laten fabriceren, mits Etsy de samenwerking goedgekeurd heeft. Door deze wijzigingen door te voeren in hun voorwaarden, breiden ze hun netwerk flink uit. Etsy komt hiermee op een advantage te staan. Vandaar dat de beleggingsexperts van MountainShield inspelen op een koersstijging van het aandeel Etsy op de beurs.

» Profiteer van stijgers en dalers op de markt. Vraag nu onze brochure aan.

Short-posities: eBay

1200px-EBay_logo.svgHet andere aandeel dat wij willen bespreken, is het aandeel van eBay. Het lijkt wel alsof eBay en Etsy zusjes zijn zoals de beroemde tennisters Serena en Venus Williams, ze hanteren beiden namelijk hetzelfde verdienmodel. Het Amerikaanse bedrijf eBay werd opgericht in 1995 vanuit een achterkamertje. Pierre Omidyar probeerde alle kopers en verkopers samen te brengen op een universeel handelsplatform. Wat begon als een programmeerexperiment, is heden ten dage uitgegroeid tot ’s werelds grootste online handelsplaats. Zeker met de overnames van PayPal en Skype heeft eBay hun grondgebied uit kunnen breiden.

Daarnaast is eBay in het laatste decennium in het nieuws geweest met hun groene karakter. Als vooruitstrevend bedrijf wilde eBay ook actief zijn op andere gebieden. Zo probeerde de multinational zijn slag te slaan op het gebied van milieuvervuiling. Door een nieuw gebouw met maar liefst 3248 zonnepanelen te gebruiken, wilde eBay de (extra) CO2-uitstoot tegengaan.

Dit beeld van eBay is de laatste jaren nergens meer te bekennen. Ten eerste wordt er regelmatig fraude gepleegd door de verkopers van producten. Dat kan enerzijds door het product nooit te versturen en anderzijds door vervalste producten aan te bieden. Ten tweede gebruikt eBay een feedbacksysteem, waarbij er gestemd kan worden op een positieve, neutrale of negatieve rating. Het probleem is dat één persoon met meerdere accounts op zijn eigen producten kan stemmen, dat er soms gevraagd wordt om negatieve feedback te laten verwijderen en dat eBay niks met de negatieve feedback doet en het in de doofpot stopt. Of eBay zijn hegemonie op de beurs weet te bewaren, is helemaal niet zeker. Vandaar dat de beleggingsexperts van MountainShield inspelen op een koersdaling van het bijbehorende aandeel op de beurs.

» Een long/short strategie geldt voor dalende en stijgende markten.

Eindstand van deze match

Al met al zien we dat er te veel waarde gehecht wordt aan de bestaande bedrijven en aandelen op de beurs. Hoewel eBay in het verleden inderdaad uitmuntend gepresteerd heeft, is er nu een ommekeer aan de gang. Zowel door de toenemende concurrentie en door alle kritiek, beginnen de donkere wolken zich al te vormen. We vinden deze bedrijven zeker niet slecht, en we zien ze daarom ook niet snel verdwijnen van de beurs. Aan de overwaardering komt wel een einde. Daarom verwachten wij een koersdaling van het aandeel van de short-positie. Tegelijkertijd zien we dat de nieuwkomers op de beurs het zeer goed doen. Ze winnen aan populariteit nu ze de game, de set en match tegen eBay hebben ze gewonnen. Wij menen daarom dat Etsy kan worden uitgeroepen als winnaar van de Grand Slam tussen de online marktplaatsen.
ben-hershey-4_n_qvud5tk-unsplash

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

e-book-cover-2-p-500

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.