Afnemende zorgen wereldmarkten

Redactie

04 februari 2019

In de laatste week van januari liep het rendement van MountainShield Capital Fund verder op. We sloten deze laatste dagen goed af. De AEX-index steeg deze week +1,58%, de S&P 500 dikte +1,57% aan, de MSCI World Index plustte +0,31% en de Eurostoxx 50 steeg met +0,25%. We zien hiermee dat de algemene tendens op de aandelenmarkten opwaarts was deze week.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

Beleggers kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen maand. Na de koersdalingen in december, zijn deze in januari weer flink hersteld. Afnemende zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China en het vooruitzicht op een minder verkrappend beleid van centrale banken zijn de belangrijkste aanjagers van het optimisme. Verder zien we dat bedrijfscijfers lang niet overal tegenvallen en zijn er hier en daar ook veel beter dan verwachte resultaten en hoopvolle vooruitzichten. Alle reden dus om met veel vertrouwen aan de nieuwe maand te beginnen.

>> Bekijk nu het webinar met onze vooruitblik op 2019.

Progressie in handelsoverleg tussen VS en China maar nog geen deal

Washington en Beijing kwamen deze week bijeen voor twee dagen van handelsbesprekingen. Die onderhandelingen verliepen tegen een moeizame achtergrond met de aanklachten van de VS tegen het Chinese bedrijf Huawei, dat wordt beschuldigd van patentinbreuk en het overtreden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump verliepen de gesprekken positief, maar wordt een definitieve deal mogelijk pas bereikt wanneer hij een ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping. De twee landen hopen een handelsakkoord te sluiten voor begin maart, wanneer importheffingen stevig zouden worden verhoogd.

Brits Lagerhuis tegen uitstel Brexit

Deze week stemde het Britse parlement opnieuw over Brexit, ditmaal over een reeks mogelijke aanpassingen aan de huidige deal, die eerder werd afgewezen. Duidelijk werd dat een meerderheid van het Lagerhuis geen uitstel van Brexit wil. Wel stuurde men May terug naar Brussel om opnieuw te praten over de zogenoemde Ierse backstop. De EU liet echter weten dat niet opnieuw zal worden onderhandeld over het bestaande akkoord. In februari stemt het parlement opnieuw, ofwel over een alsnog aangepaste deal of mogelijk over een verlenging van artikel 50.

Tijdelijke oplossing shutdown VS

De gedeeltelijke overheidssluiting in de VS werd eind vorige week voor even opgeheven. De overheid blijft tot 15 februari open en Democraten en Republikeinen moeten voor die tijd een deal bereiken over verdere financiering. Lukt dat niet, dan roept president Trump vermoedelijk de noodtoestand uit. De meer dan een maand durende shutdown kost de Amerikaanse economie dit kwartaal zo'n 8 miljard dollar, of 0,2 procent van het bbp. De schade in het vierde kwartaal van 2018 wordt ingeschat op 3 miljard dollar, of 0,1 procent. De verwachting is dat de economie de schade deels inloopt. Nu de shutdown voor even is opgeheven, krijgen overheidswerkers weer betaald. Ook kan de State of the Union worden uitgesproken door Trump. Dat gebeurt op dinsdag 5 februari in Washington. In Nederland is de toespraak in de nacht van dinsdag op woensdag live te volgen.

Fed hint niet meer op renteverhogingen

De Federal Reserve handhaafde de belangrijkste rente deze week conform verwachting op 2,25 tot 2,50 procent. Opvallender was dat het beleidscomité FOMC de passage heeft geschrapt die wees op meer renteverhogingen.

"Gezien de mondiale economische en financiële ontwikkelingen en gematigde inflatieverwachtingen, zal de Commissie geduldig zijn in het bepalen welke van de toekomstige aanpassingen aan de federal funds rate passend kunnen zijn", aldus de centrale bank.

Ook meldde de Fed bereid te zijn om, indien nodig, aanpassingen te doen aan de details omtrent het afbouwen van zijn balans, waar het eind 2017 mee begon.

Geduld met een hoofdletter G was duidelijk aanwezig in de verklaring van de Fed. Voor sommigen is dat een teken dat de Fed op het punt staat om een pauze in te lassen en dat de centrale bank inderdaad gevoelig is voor de ontwikkelingen op de financiële markten en de markten zelfs wil ondersteunen met een ruimer beleid voor langere tijd.  De Fed zal vermoedelijk afwachten hoe het economische plaatje zich ontwikkelt voordat het zijn koers wijzigt. Omdat ze de rente in 2018 al vier keer hebben verhoogd, kunnen ze tot het derde of vierde kwartaal van 2019 wachten om de rente verder te verhogen.

>> Ook 2019 zal geen rust kennen. Bekijk ons webinar waarin we vooruitblikken  op het jaar.

Amerikaanse banenrapporten robuust

Een belangrijke indicator voor de Fed is de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Uit het tweetal banenrapporten dat deze week verscheen bleek dat het daarmee goed gaat. Woensdag bleek de banengroei in de private sector, zoals loonstrookjesverwerker ADP die rapporteert, al sterker dan verwacht en ook het vrijdag verschenen officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid was gunstig.

Er kwamen in januari 304.000 banen bij, waar de markt rekende op 170.000. De werkloosheid kwam met 4,0 procent licht boven verwachting uit terwijl de loongroei van 0,03 dollar wat bescheiden was. Andere Amerikaanse data waren gemengd. Inkoopmanagersindex voor de industrie van Markit en ISM lieten een toegenomen activiteit zien in januari terwijl het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, daalde.

Amerikaans tech-geweld

Populaire bedrijven als Apple, Tesla en Facebook openden afgelopen week de boeken. Apple had eerder al een omzetwaarschuwing afgegeven en kwam nu ook met een wat tegenvallende outlook. Toch steeg het aandeel van de techreus, want de outlook, een omzet van tussen de 55 miljard en 59 miljard dollar, was nog altijd wat beter dan gevreesd. Dat zou slechts licht onder de omzet van 61 miljard dollar een jaar eerder uitkomen. Het aandeel Apple steeg deze week zo'n 5 procent.

De resultaten van Tesla waren gemengd. De omzet kwam licht boven verwachting uit maar de aangepaste winst juist daaronder. Wij blijven erg negatief over het aandeel Tesla voor de rest van het jaar.

Facebook, dat in 2018 geplaagd werd door privacy-gerelateerde schandalen, zag dit niet terug in de resultaten. In het vierde kwartaal werd namelijk een recordwinst behaald en ook de omzet was boven verwachting. Het aandeel steeg op weekbasis dan ook ruim 13 procent.

De kwartaalcijfers van Amazon.com waren beter dan verwacht, maar de outlook over het lopende kwartaal viel analisten tegen. Amazon verwacht voor het lopende kwartaal een omzet in de bandbreedte van 56 tot 60 miljard dollar. Dit is lager dan de analistenconsensus van 60,83 miljard dollar.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. We beleggen divers in bedrijven uit de volgende sectoren: online betalingen, biotechnologie, gaming, cybersecurity, duurzame energie, online streaming, e-commerce, halfgeleiders, robotica, zelfrijdende auto en healthy&fit. Tot dusver doen deze maand vooral de thema´s Healthy&Fit, Zelfrijdende Auto en Robotica het erg goed. In de sector online betalingen moeten we terrein prijsgeven.

Wanneer we verder inzoomen op de portefeuille zien we de volgende bewegingen bij individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen nog steeds minder goed, maar dienen ter afdekking voor minder zonnige dagen.

De posities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn Lam Research (Semiconductor) +26,9%, de shortpositie op Tesla Motors (Zelfrijdende auto) +6,1%, SolarEdge (Duurzame energie) +22,7%, iQiyi (Streaming) +35% en DGB Groep (Duurzame energie) +5,9%. Ook onze deelname in het Welgesteld Biotechnologie Fonds doet het uitstekend deze maand.

Onze posities in Alumexx (E-commerce) -5,0%, Cyber1 (Cybersecurity) -20,1% en de shortposities in Netflix (Streaming) -26,7%, Electronic Arts (Gaming) -15,6% en Adyen (Payments) -32,6% leveren deze maand op papier verlies op. Deze shortposities dienen echter als risicobeheersing tegenover de longposities. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities.

>> Zonder terugblik, geen vooruitblik. Bekijk nu ons laatste webinar!

VOORUITBLIK

Het Damrak gaat een drukke week tegemoet, nadat januari voor een puike koerswinst zorgde. Januari 2019 is met een koerswinst van 6,7 procent bijna de beste januarimaand ooit. Het moet alleen januari 1984 voor laten gaan. Dat record zal niet snel gebroken worden, want toen gingen de koersen met liefst 17,3 procent omhoog.

Macro-economisch zijn er komende week inflatiecijfers, data over de industriële productie, de inkoopmanagersindices voor de dienstensector en een rentebesluit van de Bank of England. Ook kan de State of the Union van de Amerikaanse president Donald Trump plaatsvinden, nu er een tijdelijke oplossing voor de shutdown is gevonden.

Op maandag zijn er inflatiecijfers in Turkije en Italië. De industriële productie in Duitsland en Spanje staat voor donderdag op de rol en vrijdag volgt die uit Frankrijk en Italië. Na opvallend sterke inkoopmanagerscijfers voor de industrie uit Amerika afgelopen week en beduidend minder goede cijfers uit de eurozone, verschijnen komende week de inkoopmanagersindices voor de dienstensector op dinsdag. Dit moet een beter beeld geven hoe de economie zich ontwikkelt. Italië is in recessie geraakt in het vierde kwartaal. Duitsland wist de technische recessie net te vermijden, maar het herstel van de autosector laat ook in het begin van 2019 nog op zich wachten.

Omdat komende week het Chinese nieuwjaar wordt gevierd, zijn de beurzen daar van 4 februari tot en met 8 februari gesloten. Om die reden kwam Markit zondag al met de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Die liet voor januari een kleine groeivertraging zien, nadat vorige week al bleek dat de industrie in een sterker tempo kromp.

>> Bekijk nu het webinar met onze vooruitblik op 2019.

Verder is het donderdag de beurt aan de Bank of England, nadat de afgelopen weken de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank al besloten om de rente niet te verhogen. Beide centrale banken kwamen ook voorzichtig uit de hoek. Waar eind vorig jaar de ECB en Fed het monetair beleid verkrapten, zijn we nu op een punt aangekomen dat beide centrale banken eerst eens even aankijken waar het heen gaat voordat er nieuwe rentestappen aangekondigd worden. En aangezien Brexit nog altijd een actueel thema is, valt niet te verwachten dat de Britse centrale bank wel overgaat tot een renteverhoging.

Ook een ander groot thema, de handelsoorlog tussen China en de VS, is nog niet afgesloten. Washington en Beijing kwamen afgelopen week bijeen voor twee dagen van handelsbesprekingen. Die onderhandelingen verliepen tegen een moeizame achtergrond met de aanklachten van de VS tegen het Chinese bedrijf Huawei, dat wordt beschuldigd van patentinbreuk en het overtreden van Amerikaanse sancties tegen Iran.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump verliepen de gesprekken positief, maar wordt een definitieve deal mogelijk pas bereikt wanneer hij een ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping. De twee landen hopen een handelsakkoord te sluiten voor begin maart, wanneer importheffingen stevig worden verhoogd. Met dit in het achterhoofd zullen de handelsbalansen van de VS op woensdag en die van Duitsland op vrijdag de nodige aandacht krijgen.

Daarnaast zijn er de nodige kwartaalcijfers. Maandag opent BinckBank de boeken. Taxaties zijn niet beschikbaar. Nu Binck zeer waarschijnlijk van de beurs verdwijnt, zullen de cijfers de koers toch niet meer beïnvloeden. Dinsdag is de agenda op het Damrak leeg en woensdag krijgen we cijfers van ING en TomTom. Donderdag volgen Fagron en Intertrust en vrijdag is de agenda goed gevuld met Air France-KLM, Flow Traders, Wereldhave en Eurocommercial Properties. Internationaal is de agenda nog beter gevuld. Interessante namen zijn maandag Google, Dinsdag Snap, woensdag Delivery Hero, Daimler en NXP. Donderdag is Twitter aan de beurt.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

HOE DENKT U OVER 2019?

Gelooft u dat de aandelenmarkten volatiel zullen zijn de komende tijd? Bent u overtuigd van de opkomst van de zelfrijdende auto? Gelooft u in de kracht van biotechnologie? Enkele vragen die u zichzelf als belegger moet afvragen. Volg net als honderden andere beleggers onze visie op 2019 in ons webinar. 

Direct het webinar bekijken

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

e-book-cover-2-p-500

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.