nathan-anderson-243048-unsplash-752602-edited.jpg

Onze kijk op de wereld

Een opsteker voor onze long/short strategie

Geschreven door Onze redactie

Het MountainShield Capital Fund heeft in september een negatief resultaat behaald. Het netto rendement over de maand augustus bedraagt -0,73%. Hiermee komt het jaarresultaat uit op -13,41% netto rendement.

Koersverloop september

De aandelenmarkten hebben in de maand september per saldo negatief bewogen, de maand september leverde een koersverlies op van 1,6 procent voor de AEX. MountainShield heeft juist een goede trading maand achter de rug, voornamelijk dankzij zeer positieve ontwikkelingen vorige week. Het maand-resultaat betreft echter -0,73% netto. Opnieuw drukt het aandeel Alumexx op ons totaalresultaat. Zonder het aandeel Alumexx - waar wij eerder de vruchten van plukten - zou het rendement deze maand uitermate positief zijn.

>> Klik hier voor onze Top 10 aandelenposities.

De beurzen kregen deze maand enerzijds een duw in de rug door het koersverloop op Wall Street, waar de handelsontwikkelingen tussen China en de Verenigde Staten voor even naar de achtergrond verdwenen. De S&P 500 index en de Dow Jones index scherpten op meerdere handelsdagen zelfs hun hoogste stand ooit aan. Daarentegen hebben we in Europa zo onze problemen die het sentiment, ook in Amsterdam, juist weer drukken.

De AEX heeft daardoor een achterstand opgelopen in de stijgende trendlijn. De zorgen liepen vooral op in de Italiaanse bankensector. De koersen gingen daar hard onderuit en kortstondig werd de handel zelfs stilgelegd, omdat de dalingen te hard gingen. De euro verzwakte in reactie op het nieuws uit Italië eveneens. De dollar had nog de wind in de rug dankzij de renteverhoging van de Fed van woensdag en het vooruitzicht op nog meer verhogingen, namelijk één in december en volgend jaar nog eens drie.

Beleggen met thema's - Gezond eten, robotica en biotechnologie

Binnen de portefeuille van MountainShield werken we met verschillende thema’s. Gezond eten, robotica en biotechnologie maken al vanaf de start onderdeel uit van de portefeuille. Af en toe komen er hypes voorbij, waar we op inspelen. Marihuana speelde in december vorig jaar al even een hoofdrolletje en bezorgde ons een goed rendement in die maand. Nu staat de sector opnieuw in vuur en vlam. We handelen actief in deze aandelen. Vooral marihuana-bedrijven in Canada die al iets met dranken doen, hebben onze aandacht. Een shortpositie in het aandeel Tilray heeft het maandresultaat zeer positief beinvloed.

Wanneer we verder inzoomen op fondsniveau vinden we de reden van ons maandresultaat voornamelijk in de laatste zeer positieve beursweek van september. Voor onze aandelenselectie was dat een goede week.

Opstekers voor onze long/short strategie

DGB Group N.V. publiceerde haar halfjaarverslag 2018. Eindelijk kwam de door ons gevonden onderwaardering boven. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) over het eerst halfjaar van 2018 kwam positief uit, na het verlies van vorig jaar. Met deze groei is de huidige koers echt niet langer een weerspiegeling van de reële waarde. Dat vinden meer beleggers. Dat lijkt ons pas het begin. DGB is naar onze mening de meest ondergewaardeerde smallcap van Nederland. We zien de toekomst van de DGB Group met veel vertrouwen tegemoet.

Veel beleggingen vielen deze maand op hun plek. Goed nieuws komt nooit alleen. Onze grootste shortpositie van het afgelopen jaar betreft Tesla. Door short te gaan spelen we hier in op een daling. Deze maand werd immers bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC de CEO van Tesla, Elon Musk, zou aanklagen.

Inmiddels weten we dat Elon Musk en Tesla een schikking hebben getroffen, maar dat doet niet af aan het feit dat Tesla in september hard onderuit ging. Hier konden we goed van profiteren. Een opsteker voor onze strategie van long/short.

Blackberry heeft ook zeer positief bijgedragen aan het rendement vorige week. Het bedrijf rapporteerde resultaten van het tweede kwartaal die zowel op omzet als winst de verwachtingen topten. Blackberry-aandelen stegen met meer dan 17% na de resultaten. Niet elke ommekeer werkt, maar BlackBerry is nu al een leider geworden in Enterprise Mobility Management door gebruik te maken van zijn beveiligings-DNA. Dit bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar onder leiding van CEO John Chen hard gewerkt om zijn nieuwe focus aan te scherpen. Het bedrijf heeft zichzelf grotendeels opnieuw uitgevonden en staat klaar om echt te gaan groeien. Mede dankzij deze contraire belegging hebben we een goede maand achter de rug.

Ook Alumexx kwam deze maand met de halfjaarcijfers, een andere grote smallcap positie van ons. Het bestuur heeft het eerste halfjaar veel tijd geïnvesteerd in het opbouwen van de internationale structuur. Er zijn volwaardige meerjarige distributie contracten gesloten in o.a. Duitsland, Frankrijk, Engeland en Portugal. Daarnaast zijn er verkoopkanalen uitgebreid in Europa, Scandinavië en Amerika. En hier bovenop...en dat was wat mij betreft het lichtpuntje uit dit verslag: geeft Alumexx aan oriënterend op zoek te zijn naar overnamekandidaten. Dat is goed nieuws. Daar is het bedrijf immers voor naar de beurs gegaan. Helaas heeft Alumexx in de maand september voor de achtste maand op rij ons maandrendement omlaag gehaald, de daling van Alumexx drukte met 2,5% op het resultaat. We hebben het aandeel gekocht aan een koers van 20 eurocent, dus staan nog steeds op winst. Echter, zorgt de koersdaling van dit jaar van 2,10 euro naar 1,35 euro voor het algehele negatieve resultaat van MountainShield dit jaar. We zijn vastberaden dit om te buigen naar een groen eindresultaat. Het resultaat van de afgelopen maand sterkt ons in het vertrouwen dat dit ook gaat lukken.

Verder is er in de maand september positie ingenomen in BlackBerry. De posities in Baozun en AeroVironment afgebouwd. U vindt hier meer informatie over deze bedrijven.

klik hier voor de maandrapportage september 2018

Afspraak maken?

Wekelijks praat strateeg Selwyn Duijvestijn u via de beursupdate op maandagmorgen bij over de aandelenmarkten. Op onze website wordt u met de analyses over de aandelen in onze portefeuille natuurlijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Toch kunnen wij ons enthousiasme over ons Fonds het beste overbrengen in een persoonlijk gesprek. Wilt u meer weten over onze toekomstvisie? U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5.

plan een afspraak in 

(Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven posities in de genoemde aandelen.)

MountainShield Rendement

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen