nathan-anderson-243048-unsplash-752602-edited.jpg

Onze kijk op de wereld

Maandrapportage van januari 2020

Geschreven door Redactie

Ons maandresultaat over januari komt uit op -4,14%. Ter vergelijking: de S&P komt uit op -0,16%, de AEX op een resultaat van -2,49%, de Eurostoxx op -4,02% en de MSCI World index kwam uit op 0,74%.

KOERSVERLOOP en beurssentiment

Hoewel de meeste beleggers (en analisten) vol goede moed aan 2020 begonnen en er in januari eigenlijk alleen de Brexit op de agenda stond, bleek maar weer eens hoe onvoorspelbaar alles is.

Het coronavirus verpestte het Chinees nieuwjaar grondig. De ziekte heeft niet alleen heel China in zijn greep maar breidde zich in een maand tijd uit naar diverse andere landen. Dat heeft directe gevolgen op de Chinese economie (te beginnen met de beurs aldaar) maar zal zich snel doen gelden in andere markten. Import/export en toeleveranciers, de schaduwzijde van een wereld waarin alles en iedereen met elkaar is verbonden.

Ondertussen is de afgelopen maand ook het cijferseizoen weer van start gegaan en gelukkig rapporteerde het gros van de beursgenoteerde ondernemingen groene getallen. Dat dempt de paniekerige koersval vooralsnog.

Een ander gevolg van de corona uitbraak is een nieuwe impuls voor de koers van biotech aandelen. Galapagos tikte een nieuwe ATH (all time high) aan, geen wonder want partner Gilead lijkt hoge ogen te gooien met een mogelijke remedie tegen dat nieuwe virus. Berichten hierover deden ook de koersen opveren, al blijft er vanzelfsprekend sprake van veel zenuwen zolang er geen daadwerkelijke doorbraak is.

De Brexit ging, toen het er echt op aankwam, tamelijk geruisloos. Veel gedoe, weinig wol. Wat de consequenties zullen zijn qua verkeer van goederen en personen en of wij als Europa daar consistente nadelen van zullen ondervinden, dat moet de tijd uitwijzen.

En in Amerika? De banengroei in januari in de VS bleek een enorme meevaller. In plaats van 150.000, zoals analisten hadden verwacht, kwamen er 291.000 banen bij. Ook dit zorgde voor groene getallen op de borden.

Onder de streep rest een flinke schok van corona, maar zolang de ziekte nog in toom kan worden gehouden met quarantaine-patiënten is er geen reden om het positivisme weer op te pakken in de komende maanden. Het handelsconflict tussen de VS en China is grotendeels bijgelegd - al gelden er nog altijd sancties. Vanuit de golf komen er ook geen updates meer al stuurt Nederland net een fregat die kant op.

klik hier voor de maandrapportage januari 2020

MEER WETEN?

Vraag direct onze brochure aan voor meer informatie over het MountainShield Capital Fund.

Ontvang meer informatie

(Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven posities in de genoemde aandelen.)

MountainShield Maandrapport

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen