nathan-anderson-243048-unsplash-752602-edited.jpg

Onze kijk op de wereld

Afkoeling wereldmarkten lijkt op zijn plaats

Geschreven door Onze redactie

De maand januari was er opnieuw een van extremen. Nadat de aandelenmarkten wereldwijd in december omlaag tuimelden, maakten ze in januari juist een enorme stijging mee. In januari dikte de AEX-index met +7,53% aan, de S&P 500 won +8,78%, de MSCI World Index steeg met +4,18% en de EuroStoxx 50 verstevigde met +5,79%. MountainShield Capital Fund houdt dankzij de shortposities een demping op de wereldmarkten en boekte deze maand een plus van +0,28%.

Koersverloop AANDELENMARKTEN JANUARI

Aandelenmarkten toonden na de slechte eerste paar dagen van het nieuwe jaar een fraai herstel. Berichten dat er handelsgesprekken worden gevoerd tussen delegaties van China en de Verenigde Staten, zorgden voor optimisme.

Beleggers werden deze maand extra goedgemutst na de publicatie van het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. De banengroei in 's werelds grootste economie was een stuk beter dan verwacht. Daarnaast reageerde de markt op opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.
Hij hamerde erop dat de Amerikaanse centrale bank altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft en is bereid zo nodig zijn beleid wat aan te passen.

Vooral de biotechnologiebedrijven waren begin deze maand in trek door twee grote overnames in de sector en een positief rapport van Jefferies. Onze beleggingen in de biotechnologie (Welgesteld Biotechnologie Fonds) plukten hier de vruchten van.

Daar waar de Amerikaanse president Donald Trump wat progressie kon claimen in het handelsconflict met China, verliepen de gesprekken met de Democraten om de gedeeltelijke shutdown van Amerikaanse overheidsdiensten op te heffen juist uiterst moeizaam. Inzet voor Trump is geld voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico en daar gaan de Democraten tot nu toe niet in mee. De gevolgen voor de lokale economie doet zich intussen steeds meer gelden. In zijn State of the Union meldde Trump dat hij op 27 en 28 februari de Noord-Koreaanse leider Kim Jong un zal ontmoeten in Vietnam. Ook lichtte hij het besluit om het Amerikaanse leger terug te trekken uit Syrië toe.

» Lees hier waarom uw portefeuille een long/short strategie moet bevatten.

Aandacht was er deze maand ook voor Brexit. Nadat de stemming in het Lagerhuis in december nog werd uitgesteld, kon premier Theresa May er in januari niet onderuit om de deal met de Europese Unie in stemming te brengen. Zoals verwacht werd met een grote meerderheid tegen de deal gestemd. Vervolgens wist May wel een motie van wantrouwen in het Britse parlement te overleven. Het Britse Lagerhuis komt in februari opnieuw bijeen voor een debat. Premier Theresa May was ondertussen in Brussel om nogmaals te onderhandelen over een betere deal waar het parlement voor kan stemmen. Concrete vooruitgang werd niet geboekt. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. May zou de stemming uit willen stellen tot eind februari om meer tijd te hebben om alsnog concessies in de wacht te slepen.

Wij houden vast aan onze long/short strategie, maar nemen ons voor de verdeling tussen posities in smallcaps en de grotere indexfondsen aan te scherpen. De verdeling binnen onze beleggingsportefeuille zal voortaan minder smallcap posities kennen en minder grote posities in één fonds, ten faveure van aandelen van fundamenteel sterke beursgenoteerde ondernemingen.

klik hier voor de maandrapportage januari 2019

Afspraak maken?

Wekelijks praat strateeg Selwyn Duijvestijn u via de beursupdate op maandagmorgen bij over de aandelenmarkten. Op onze website wordt u met de analyses over de aandelen in onze portefeuille natuurlijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Toch kunnen wij ons enthousiasme over ons Fonds het beste overbrengen in een persoonlijk gesprek. Wilt u meer weten over onze toekomstvisie? U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5.

plan een afspraak in 

(Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven posities in de genoemde aandelen.)

MountainShield Rendement

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen