nathan-anderson-243048-unsplash-752602-edited.jpg

Onze kijk op de wereld

Strategie MountainShield dempt verliezen wereldmarkt

Geschreven door Onze redactie

De maand december heeft een rendement opgeleverd van -3,08%. Hiermee hebben wij 6,09% beter gepresteerd dan de S&P500, 2,98% beter dan de AEX, 2,8% beter dan de Eurostoxx, 3,47% beter dan de World Index. Dankzij onze shortposities konden we de demping houden op de wereldmarkt. Onze benchmark, de S&P500, verloor tussentijds zelfs ruim 15%. Daarmee was zij zelfs tijdelijk op koers voor de zwaarste december sinds de Grote Depressie in 1931.

Koersverloop aandelenmarkten

De forse daling die volgde op de eerste positieve beursweek van december had te maken met een opeenstapeling van problemen. Het ging vooral om de aanstaande Brexit, allerlei andere problemen die in Europa spelen zoals de gele-hesjes, de dalende olieprijs en de arrestatie van Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada. De markten werden door al deze problemen erg nerveus en de volatiliteit was hoog.

De zorgen over een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China domineerde het sentiment en verder was er aandacht voor de Amerikaanse rentecurve nu de tweejaars- en tienjaarsrente in de VS steeds dichter naar elkaar toe kruipen. Dit kan wijzen op een naderende recessie in de VS. Het optimisme in december bleek van korte duur en de markten tuimelden fors omlaag. Er was nog even goede hoop dat de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China opgelost zou kunnen worden, maar deze hoop werd de bodem ingeslagen. Dat zorgden voor een forse correctie over de gehele breedte van de aandelenmarkten.

» Lees hier waarom uw portefeuille een long/short strategie moet bevatten.

Koersverloop onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In de maand december vallen vooral de semiconductor en duurzame aandelen op in positieve zin en de aandelen in de categorie ‘zelfrijdende auto’ vallen opnieuw op in negatieve zin.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we dat dit vooral te maken heeft met een aantal uitschieters in de individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze dalende beurzen extra goed. De shortposities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn Spotify (Streaming) +19,32%, Wayfair (E-commerce) +19,78%, NVIDIA (Semiconductor) +21,49%, Square (E-commerce) +22,04% en Tilray (Healthy&Fit) +31,47%.

Onze longposities in Transenterix (Robotica) -32,13%, QIYI (Streaming) -28,27%, Hertz (Zelfrijdende auto) -25,98%, Mercadolibre (E-commerce) -20,75% en Baozun (E-commerce) -19,86% vallen deze maand op in negatieve zin en drukken op het rendement.

klik hier voor de maandrapportage december 2018

Afspraak maken?

Wekelijks praat strateeg Selwyn Duijvestijn u via de wekelijkse beursupdate bij over de aandelenmarkten. Op onze website wordt u met de analyses over de aandelen in onze portefeuille natuurlijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Toch kunnen wij ons enthousiasme over ons Fonds het beste overbrengen in een persoonlijk gesprek. Wilt u meer weten over onze toekomstvisie? U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5.

plan een afspraak in 

(Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven posities in de genoemde aandelen.)

MountainShield Rendement

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen