MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in Telecom

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

De wereld van de telefonie is erg aan het veranderen. De providers zien de vraag naar steeds meer en goedkopere databundels voor de consument en proberen hierop in te spelen. Kunnen de Nederlandse providers hier wel mee omgaan? Hoe profileren zij zich in de huidige markt van telefonie en online communicatie?

De cijfers

Het was aardig druk in telecomland de laatste tijd. Een fusie tussen Ziggo en Vodafone, en ook tussen Tele2 en T-Mobile. Samengebalde krachten in de concurrentiestrijd met marktleider KPN. Beleggers zijn vooral over die laatste fusie minder enthousiast. Allereerst de cijfers; Tele2 sloot het vorige fiscale jaar af met een klein verlies van €23.330. Terwijl nieuwe partner T-Mobile een winststijging liet zien van 22% ten opzichte van de winst van het vorige kwartaal. In cash uitgedrukt een winst van maar liefst €94 miljoen. Analisten vrezen dat de grote bedrijven uiteindelijk alle kleinere zullen overnemen. Dit resulteert in minder concurrentie en een stijging in de prijzen. Prijsvechters, zoals Tele2, zijn volgens hen nodig om de prijs van bijvoorbeeld 4g verbindingen laag te houden. Bovendien zet deze fusie de frequentieveiling voor het 5g netwerk op losse schroeven. Hier komen we nog op terug.

Over kwartaalcijfers gesproken: KPN heeft het op de zakelijke markt moeilijker gekregen en dat valt terug te zien in de cijfers. Zo valt uit de eerste kwartaalcijfers van 2018 op te maken dat de omzet met 3,4% gezakt is. Aan de andere kant bloeit de particuliere tak van KPN wel op met een omzettoename van 3,5%. Dit valt voornamelijk toe te schrijven aan meer vaste-mobiel abonnementen en interactieve tv abonnementen. Bij elkaar leverde dit een toename in het nettoresultaat op van €25 miljoen. Het aandeel KPN put evenwel nog geen moed uit deze cijfers en blijft achter.

Recente ontwikkelingen

Naast de cijfers viel er nog meer belangrijk nieuws te melden over KPN. Maximo Ibarra is namelijk sinds april 2018 de nieuwe CEO van KPN. Ibarra kent het bedrijf goed, hij was hiervoor namelijk adviseur bij KPN, en hij zegt dat hij van plan is om de strategie van zijn voorganger Eelco Blok voort te zetten. Daarnaast is er veel aandacht voor de verkoop van het dochterbedrijf Ibasis aan Tofane Global die dit jaar in maart is aangekondigd.

En er is nog meer! De publieke omroep NPO heeft een distributiecontract met onder andere KPN getekend. Naast al dit positieve nieuws verschijnen er echter ook donkere wolken aan de horizon voor KPN en VodafoneZiggo. De ACM, Autoriteit Consument en Markt, vindt dat deze twee partijen hun netwerk open moeten stellen voor andere aanbieders zodat er voldoende concurrentie overblijft. Kleinere spelers zonder eigen netwerk kunnen dan via het net van de grootmachten ook internet-, televisie- en vaste telefoondiensten leveren.

Logo-KPN VodafoneZiggo-header-1

Duopolie

Op dit moment hebben die andere aanbieders alleen toegang tot het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. KPN was jarenlang dominant op de telecommarkt. Maar doordat Ziggo-moeder Liberty Global en Vodafone hun Nederlandse activiteiten in 2016 hebben samengevoegd, is er een nieuwe grootmacht bijgekomen. De ACM is bang dat deze twee spelers zo machtig zijn dat ze andere aanbieders van de markt kunnen weren en zo hogere prijzen kunnen hanteren. KPN en VodafoneZiggo voelen hier uiteraard niks voor en zij zijn van mening dat deze nieuwe regulering de beide partijen alleen maar zal belemmeren op het gebied van investeringen en het behouden van hun positie op/in de Nederlandse en Europese markt. Als klap op de vuurpijl wordt in 2019 waarschijnlijk de 3.5 ghz band verhandeld, deze band is noodzakelijk voor het 5g netwerk.

Kortom: er is veel gebeurd en er gaat nog heel veel gebeuren in de toekomst op het gebied van telefonie in Nederland. Wat heeft dit voor gevolgen voor de betreffende aandelen en hun rendement? Wat u als belegger met al die ontwikkelingen kunt doen, is eventueel inspelen op een titanenstrijd.

De experts van MountainShield zitten bovenop de beurs en nemen positie in aandelen die zij kansrijk achten.

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief

Lees hier meer over beleggen in de ruimtevaart. 

Disclaimer: MountainShield Capital Fund heeft op moment van publiceren geen positie in genoemde aandelen.

Telecom Telefonie KPN VodafoneZiggo

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen