MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in stoppen met roken

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Institutionele beleggers trekken de handen massaal af van tabaksaandelen. Daarentegen is er een hele beleggingscategorie bijgekomen met bedrijven die verdienen aan mensen die graag willen stoppen met roken. Het is een echte groeimarkt, blijkt uit diverse berekeningen. In de meest optimistische berekening komt Grand View Research uit op een wereldwijde markt waarin in 2024 zo’n $21 miljard omgaat. En ja… ook de tabaksindustrie hoort daarbij. Want ook aan mensen die van hun nicotineverslaving af willen komen, valt te verdienen.

Het is niet eens zo heel lang geleden dat roken de gewoonste zaak van de wereld was. Sigarettenautomaten waren net zo makkelijk te vinden als geldautomaten nu en zelfs leraren mochten in de klas roken. Reclame voor sigaretten was doodnormaal. Midden jaren zeventig kwam echter de omslag. Dokter Lenze Meinsma liep in ons land al sinds de jaren vijftig te hoop tegen de tabaksindustrie. Toen hij steun kreeg van medici werd hij echt serieus genomen. Al snel volgden waarschuwingen op sigarettenverpakkingen en werden de eerste rechtszaken tegen fabrikanten van sigaretten gevoerd. Werknemers kregen recht op een rookvrije werkplek en sigaretten mochten niet meer aan jongeren onder de zestien jaar worden verkocht. Er in het café eentje opsteken werd taboe en de slimme rookruimtes die kroegbazen creëerden, kunnen ze na een verbod van de rechter weer afbreken.

Roken02

Nicotineverslaving te lijf

Toen eind jaren zeventig de antirooklobby goed op gang kwam, werden ook de eerste paramedische producten op de markt gebracht om mensen te helpen van hun nicotineverslaving af te komen. In de jaren tachtig kwamen de eerste farmaceutische bedrijven met middeltjes om van het roken af te komen. Johnson & Johnson kwam met Nicorette kauwgom. Die was in de beginjaren alleen op doktersrecept te krijgen. Later kwamen er mondsprays en pleisters. In een later stadium werd duidelijk dat sommige medicijnen kunnen helpen om de sigaret links te laten liggen. Bupropion is zo’n middel. GlaxoSmithKline, het op zes na grootste farmaceutische concern ter wereld, brengt het medicijn dat oorspronkelijk bedoeld is als antidepressivum onder de namen Zyban en Wellbutrin op de markt. Pfizer maakt sinds begin deze eeuw goede sier met varenicline. Onder de merknamen Chantix en Champix wordt het antirookmiddel sinds 2006 verkocht. Het medicijn wordt geroemd, ondanks de vele bijwerkingen.

» Lees hier meer over aandelen die interessant zijn met betrekking tot stoppen  met roken. 

De tabaksindustrie zit sinds de jaren zestig in de hoek waar de klappen vallen. Er werden rechtszaken gevoerd en de sector moest alle zeilen bijzetten om het image hoog te houden. Dat gebeurde in eerste instantie met ‘gezondere’ sigaretten. Peuken waarvan het teer- en nicotinegehalte fors naar beneden werden bijgesteld. Eigenlijk gaat het om sjoemelsigaretten want ze zijn helemaal niet gezonder, blijkt uit diverse studies. Zo zouden rokers langer en dieper inhaleren om toch genoeg nicotine binnen te krijgen en zijn fabrikanten niet helemaal eerlijk geweest over de werking van de gaatjes in de filters van de light-sigaretten.

Pruimtabak

Roken01Het lukte de tabaksindustrie niet om via de sjoemelsigaretten de rokers vast te houden. In het westen nam het aantal rokers in de afgelopen jaren steeds verder af. Rookte in de Europese Unie (EU) in 2006 nog 32% van de ingezetenen; in 2017 was dat 26%. Het aantal rokers blijft stabiel. Toch probeert de industrie aan schaalvergroting te doen. Niet met sigaretten, maar met van tabak afgeleide producten. Snus is daar een van. Het is een soort pruimtabak, gestoomd tabak in vochtig poedervorm dat, nadat het is gemalen met zout en natriumcarbonaat, een smaakje meekrijgt. Snusgebruikers steken een plakje van het spul onder de bovenlip. Het goedje werd vroeger vooral in Scandinavië gebruikt, maar het doet de laatste jaren opgang in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Na Scandinavië is de VS de belangrijkste markt voor Swedish Match. Het concern, ook bekend van de lucifers en aanstekers, is een van de belangrijkste producenten van snus. Het bedrijf heeft een beursnotering in Stockholm. In de EU is het goedje alleen in Zweden vrij te verkrijgen. In Groot-Brittannië kun je het kopen, maar het bezit is strafbaar. Snusgebruikers zijn aangewezen op internet waar het tabaksproduct gewoon te koop is. Overigens gaan er stemmen op om het verkoopverbod op te heffen.

Met de e-sigaret heeft de tabaksindustrie nog een ijzer in het vuur. In 2004 werd de eerste e-sigaret in China op de markt gebracht door Ruyan. De sigaret verdampt vloeistof waardoor er geen teer en koolstofmonoxide vrijkomt. In de geïnhaleerde damp zit wel nicotine. Sinds 2004 is de techsigaret flink geëvolueerd. Tegenwoordig wordt de e-sigaret zelfs gezien als handige gadget waarmee stappen kunnen worden gezet om voorgoed van het roken af te komen. Er zijn nu twee modellen die de markt beheersen. British American Tabacco borduurt met de iFuse glo voort op de eerste generatie e-sigaretten, terwijl Philip Morris met de Marlboro iQOS probeert te scoren. Dat apparaatje werkt iets anders. De tabak wordt slechts tot 300 graden verhit. Daarom wordt de iQOS ook wel HeatStick genoemd. Philip Morris claimt dat deze e-sigaret daarom minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Kunnen de gebruikers van een conventionele e-sigaret als de iFuse hun eigen smaak kiezen; de iQOS werkt alleen met speciale geperste Marlborosigaretten. Daarmee houdt Philip Morris de e-roker in ieder geval binnenboord. Er is nog een mogelijke groeimarkt voor de iFuse. Nu cannabis in Canada voor recreatief gebruik legaal is, zal het niet lang meer duren voordat op hennep gebaseerde producten voor de e-sigaret de markt overspoelen.

Conclusie

De mensheid is voorlopig nog niet uitgerookt. Daar zorgt de tabaksindustrie wel voor. Laten wij in het westen de sigaret links liggen, met Azië en Afrika heeft de industrie nieuwe markten aangeboord. Maar ook in landen als China, Indonesië en Nigeria groeit het besef dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Al die rokers gaan op de een of andere dag stoppen. Vooral China kan daarom gezien worden als een groeimarkt voor farmaceuten met hun pleisters en medicijnen. Ook techbedrijven hebben de rokers die willen stoppen ontdekt. In de komende tijd zullen er zodoende veel gadgets en bijbehorende apps op de markt verschijnen. Er zijn al startups die met hun ideeën miljoenen ophalen. Vooral in Amerika. Daar proberen zeven op de tien rokers van hun nicotineverslaving af te komen. De VS telt – nu nog - zo’n 40 miljoen rokers.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Roken Sigaretten Tabaksindustrie GlaxoSmithKline British American Tabacco Philip Morris

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen