MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in restaurants

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Beleggers die graag buiten de deur eten weten misschien welk aandeel hen het beste smaakt. Met de trend van maaltijdbezorging aan huis zijn er nieuwe kansen op rendement uit voedsel.

De restaurantbranche omvat naast restaurantketens ook cateringbedrijven en toeleveringsconcerns. De sector kent na een aantal moeilijke jaren vanwege de economische crisis sinds 2016 een opleving. Dat komt door een nieuw segment in de sector; de bezorgbranche. Sites als Thuisbezorgd hebben de horecasector een boost gegeven. Hoewel de prestaties van de sector nauw samenhangen met de staat van de economie, kunnen beleggers heus wel met een gerust hart in de restaurantbranche stappen. Vooral de aandelen van een aantal wereldspelers blijven het onder bijna alle omstandigheden goed doen.

» Lees hier ons achtergrondartikel over beleggen in luxe.

Buiten-de-deur-eten gebeurde vroeger alleen bij speciale gelegenheden. Mensen die het niet breed hadden, kwamen niet verder dan de snackbar om de hoek. De rijken konden terecht in chique restaurants, terwijl de middenklasse bij een blijde gebeurtenis op z’n paasbest naar de plaatselijke Chinees toog om er te rijsttafelen. In de jaren zeventig verschenen de eerste fastfoodketens in Nederland: McDonald’s kwam overwaaien uit Amerika en de Amsterdamse FEBO uit eigen land. Beide concerns bleken al snel een grote concurrent voor de duizenden snackbars. De Chinees-Indische restaurants kregen concurrentie van pizzeria's en shoarmazaken.

Restaurant eten bij jou thuis

Fastfood, gezonde winst

Even snel iets eten onderweg, of lang tafelen in een restaurant, is nu heel gewoon. Het aanbod is groot en er zijn flink wat restaurantketens die wereldwijd actief zijn. Fastfood is de belangrijkste trend in eten en drinken, maar het verschijnsel heeft wel een metamorfose ondergaan. De sector heeft goed weten in te spelen op de gezondheidsrage. Diverse ketens bieden vegetarische producten aan en ook is er een gevarieerder aanbod; salades zijn niet meer weg te denken van de menu’s van ketens als Subway, Burger King en McDonald’s.

Ging het tijdens de financiële crisis slecht met de restaurantketens; de aantrekkende economie zorgt sinds 2014 voor een omslagpunt. ABN AMRO verwacht voor de komende jaren een flinke omzetstijging. In 2017 was de aanwas volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 8,9%. De marktomstandigheden voor de fastfoodzaken blijven gunstig, ook wereldwijd. De urbanisatie zet door, zeker in groeimarkten als China en India en er komen steeds meer eenpersoonshuishoudens.

Daarnaast kent de moderne mens meer ‘eetmomenten’. Hadden we tot voor kort een ontbijt, lunch, vier-uurtje en avondeten; nu komen marktanalisten tot een totaal van minstens zes eetmomenten. De ‘nieuwe’ eetmomenten zijn er namelijk niet gekomen omdat we meer honger hebben. Het gaat om verwenmomenten, waarbij mensen trek hebben in een snelle, eenvoudige hap, meestal een snack. De grote fastfoodketens spelen daar slim op in. Bijvoorbeeld door het proces van bestellen te digitaliseren. Dat voorkomt lange wachtrijen en zorgt ervoor dat mensen niet afhaken. Want er is geen echte noodzaak om te snacken.

De belangrijkste katalysator voor de fastfoodboom is echter de online verkoop. Sites als Thuisbezorgd.nl maken het makkelijk om een maaltijd aan huis te laten bezorgen. Ketens als Domino’s profiteren daarvan, maar ook de meer traditionele restaurants. Chinees, pizza, shoarma; het wordt iedere dag door tal van bezorgers rondgebracht. In 2017 wikkelde Thuisbezorgd 27,5 miljoen bestellingen af. Dat waren er 30% meer dan een jaar eerder.

King of Catering

In de beleggingscategorie restaurants neemt catering een speciale plek in. Het Franse Sodexo is een van de grote spelers in de sector. Het bedrijf, genoteerd in de CAC 40 (ISIN: FR0000121220) runt tal van bedrijfsrestaurants over de gehele wereld en is ook te vinden als food supplier bij wereldberoemde evenementen als de Tour de France of de Chelsea Flower Show. Maar ook gevangenen in Nederlandse penitentiaire inrichtingen krijgen hun water en brood via het concern.

» Lees hier onze selectie van aandelen van restaurants.

De cateringbranche is geen makkelijke. De sector staat op allerlei manieren onder druk. Zo is er de enorme verspilling van voedsel. Niet zo gek, want de meeste cateraars werken met buffetten of counters waar mensen zelf hun eten bij elkaar kunnen pakken. Omdat je als inkoper nooit van tevoren weet wat de klanten gaan eten, moet je zorgen dat je van alle producten ruim voorzien bent en dat de producten ook nog eens direct beschikbaar zijn voor de gast. Een tweede punt is het personeelsbeleid. Sodexo ondervond veel weerstand bij het overnemen van bedrijfskantines bij grote concerns. Op het salaris van de medewerkers werd in veel gevallen flink bezuinigd en dat viel niet in goede aarde. Deze factoren maken het lastig voor cateraars om marge te verkrijgen. Daar komt ook nog bij dat de sector sterk afhankelijk is van de economie.

restaurant-tafels01Tenslotte spelen de toeleveranciers ook een belangrijke rol in de restaurantbranche. In Nederland is Sligro Food Group zo’n concern. Het levert niet alleen aan de horeca maar is ook toeleverancier van supermarkten. Overigens had het concern met Emté zelf ook een supermarktketen. Voor Sligro zijn echter de groothandels voor de horeca de belangrijkste bron van inkomsten. De opbrengsten in die tak van Sligro namen in 2017 met 7,8% toe tot ruim 2,1 miljard euro. Sligro heeft Emté inmiddels verkocht aan Jumbo en Coop. Daarvoor in de plaats werd Sligro de leverancier van La Place.

Voor ons beleggingsfonds houden wij ook de restaurantwereld en alles wat daar omheen draait, goed in de gaten. Op zoek naar aandelen met positief rendement op de middellange termijn, houden wij u op de hoogte van onze posities.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Sligro Restaurants MacDonalds Sodexo Horeca

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen