MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in pennystocks

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Beleggen in pennystocks. Is dat voor iedere belegger weggelegd? Waarom is een aandeel een pennystock? Wat zijn de kansen en de risico's? U leest hier een uitgebreide introductie.

Beleggers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen gaan voor snelle winsten, anderen kiezen voor een langetermijn belegging met een horizon van 10, 15, 20 jaar. Er zijn er ook die speciaal op zoek zijn naar pennystocks. Het is de niche van het beleggen dat nadrukkelijk als speculatief wordt beschouwd.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

Een pennystock wordt over het algemeen als een belegging gezien met een hoger dan gemiddeld risico. Het aantrekkelijke zit hem in de extreem lage prijs van het aandeel. Een penny is immers zoiets als een cent. Hoewel de Amerikanen een aandeel dat een koers kent van onder de $5 al een pennystock noemen, doet niets af aan de algemeen aanvaarde regel dat pennystocks een bandbreedte hebben van - inderdaad -  1 cent tot hooguit enkele euro's.

eurootjes

Between a penny and a small-cap

Hoewel een pennystock veelal te vinden is in de lagere indexen van de beurs, is er qua definitie wel degelijk het verschil met de small-cap aandelen. Beide zijn het noteringen van bedrijven met een lage marktkapitalisatie. Een pennystock kent daarbij een doorlopend lage beurskoers en wordt vaak 'buiten de beurs om' verhandeld, terwijl een small-cap gewaardeerd wordt op basis van marktkapitalisatie en niet op de waarde van het aandeel zelf. De marktwaarde wordt overigens bepaald door de koers van het aandeel te vermenigvuldigen met het totaal uitstaande aandelen.

De handel in aandelen is een kwestie van vraag en aanbod. Pennystocks zijn hierop geen uitzondering maar een groot nadeel hierbij is dat er veelal nauwelijks handel ìs. Deze stukken heten dan 'moeilijk verhandelbaar' te zijn. De beste pennystocks zijn dan ook die aandelen waarin regelmatig wat leven valt te bespeuren op de beurs. Vergelijk het met broodkruimels die blijken te zijn opgemerkt door een zwerm vogels. Daar is actie. Voor zolang het duurt. Op dat soort momenten kan het lucratief zijn om te profiteren en al naargelang het koersverloop, in te stappen om op (ultra)korte termijn weer uit te stappen.

Want daarin ligt een andere 'regel' voor wie handelt in pennystocks; deze aandelen laat je liever niet op de plank liggen. Vanzelfsprekend zijn er uitzonderingen. Goed voorbeeld is het aandeel Antonov, dat jarenlang als veelbelovend werd gezien. Uiteindelijk eindigde het letterlijk waardeloos en verdween het van de beurs, maar fans hielden lang hun aandeeltjes vast. Wordt het bedrijf (of het product van het bedrijf) ineens toch succesvol, dan zijn die 'believers' natuurlijk spekkopers. Vandaar het speculatieve aspect van de pennystock.

Hoe wordt een aandeel een pennystock?

Nu we weten dat een pennystock zo wordt genoemd omdat het aandeel langdurig een koers heeft van 1 cent tot enkele euro's, gaan we in op de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Heeft het te maken met de waardering van beleggers of is het bedrijf achter het aandeel gewoon (nog) weinig waard? Hoe levensvatbaar zijn die bedrijven dan voor de toekomst en wat betekent dit voor de 'houdbaarheid' van het aandeel?

Er kunnen meerdere redenen en oorzaken zijn waarom een aandeel een pennystock is. Het kan vanaf het begin al een pennystock zijn, omdat het een beursgang betreft van een bedrijf dat zich nog moet gaan bewijzen. Het kan ook een pennystock zijn geworden omdat het bedrijf plotseling zeer slecht nieuws te horen kreeg. Een goed voorbeeld uit de praktijk is het aandeel Pharming. In 2013 noteerde het biotech aandeel ruim €30. Na de afkeuring door de Amerikaanse toezichthouder van het kandidaat-geneesmiddel Ruconest, crashte de koers naar enkele dubbeltjes. Nog steeds is het aandeel onder de euro op te pikken, speculerend op hogere koersen indien datzelfde Ruconest alsnog een succes wordt.

Voor wie zelf op zoek wil gaan naar pennystocks: wees terughoudend bij uw eventuele aankopen. Verdiep u in de aard en activiteit van het bedrijf. Bestudeer de beurskoers en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dat een aandeel spotgoedkoop is, wil niet zeggen dat u zich er vol mee kunt proppen. Bovendien kan het een tijd duren eer u een winst kunt pakken. Met dit soort speculatieve beleggingen is het meer dan ooit: beleg alleen met geld dat u kunt missen.

euro-145386_1280

Een pennystock heeft het in zich om maandenlang niet van zijn plaats te komen. Maar ook om van een dubbeltje een kwartje te maken. En niet alleen op de beurs in Amsterdam. Zo zijn er ook buiten onze landsgrenzen aandelen te vinden waarin u kunt beleggen in de hoop dat uw inleg wordt verdubbeld. Ook hier geven we een goed voorbeeld met het aandeel Cibox. Cibox Inter@ctive legt zich toe op de productie van technologische accessoires. Denk hierbij aan DVD branders, draadloze en USB toetsenborden, externe harde schijven, etc. Daarnaast verkoopt het bedrijf plasma televisies, mp3 spelers en meer van dit soort consumentenelektronica. Deze worden door andere bedrijfjes gebouwd.
Cibox is al sinds mensenheugenis een pennystock op de Franse beurs maar lijkt nog altijd potentie in zich te hebben op fundamenteel hogere koersen. Zo schermt het bedrijf met aanstaande samenwerkingsverbanden in China. Wie naar de koers van het aandeel kijkt, ziet dat het aandeel zomaar van €0,10 naar €0,40 kan schieten. Maar ook net zo snel weer terug. Wie op de lage koers bijvoorbeeld 5000 stukken koopt en deze op 40 cent weer verkoopt, heeft €1500 winst te pakken (exclusief de kosten die de broker in rekening brengt). Zoals eerder aangehaald, kan de volatiliteit bij pennystocks nogal variëren. Dit betekent dat u uw gewenste stukken niet kan krijgen, of u krijgt ze niet verkocht. Het kan echter ook maar net zo zijn dat u meerdere keren leuke ritjes weet te maken.

Conclusie

Wie bovenstaande introductie op het fenomeen pennystock tot zich heeft genomen, zal denken dat het de Heilige Graal is voor de belegger. Zeker met het voorbeeld van Cibox kunt u zich lachend rijk rekenen. Het is mogelijk dat u een keer geluk heeft met een vergelijkbare rit omhoog. Maar u weet ook hoe het is met rendementen uit het verleden - en we zeggen het tot slot nog maar eens: pennystocks zijn berucht om hun onbeweeglijkheid en onverhandelbaarheid. Desalniettemin: Succes!

 » Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

 Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen posities in genoemde aandelen.

Pennystocks Cibox Interactive Antonov

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen