MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Opkomende landen

Geschreven door Redactie

Wat zijn opkomende markten en welke landen horen daarbij? Wat is het verschil met andere markten? Wat maakt opkomende markten interessant voor beleggers?

Tegenover de gevestigde orde van de Westerse landen met hun 'gevorderde' economieën en onderlinge import en export, staan de opkomende landen, ook wel emerging markets genoemd. De vier grote namen die daarbij horen zijn Brazilië, Rusland, China en India. Maar ook de Filippijnen, Turkije, Roemenië, Argentinië en Indonesië horen hierbij.

» Lees hier ons achtergrondartikel over contrair beleggen.

De opkomende economieën, ook wel groeilanden of groeimarkten genoemd, omvat landen of markten waarvan de ontwikkeling achterloopt op die van de westerse wereld. Met dien verstande dat deze achterblijvers bezig zijn om de achterstand goed te maken. De opvallend snelle economische groei gaat vaak samen met een turbostijging van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Bijna 40% van het wereldwijde BBP vindt zijn oorsprong in de groeilanden. En dat betekent weer een stijging van de beurswaardering van beleggingen in deze markten.

Beleggen in opkomende landen

Dat maakt het beleggen in emerging markets zo interessant. Volgens analisten zal de beurswaarde van de opkomende markten toenemen met 40% tot 45%, afgezet tegen de totale wereldwijde beurswaarde. Over nog eens 10 jaar kan dit percentage naar boven de 50%. Het potentieel rendement trekt inmiddels al vele beleggers, zowel particulieren als instituten (waaronder veel pensioenfondsen). Enige teghoudendheid is echter op zijn plaats. Opkomende markten vertegenwoordigen immers een groter risico dan ontwikkelde markten. De groeivooruitzichten zijn fraai, de risico's zijn soms lastig te voorzien. Zaken als economische en politieke problemen, een gebrek aan transparantie en marktliquiditeit, een wisselend politiek regime en corruptie kunnen de vooruitgang flink belemmeren of zelfs teniet doen. Daarom dient vooraf goed te worden gekeken naar de stabiliteit en relatieve betrouwbaarheid van de regering van een land.

dollars

De helpende dollar

Een zwakke dollar is over het algemeen erg gunstig voor activa uit de opkomende landen. Veel bedrijven in die landen hebben namelijk hun schulden in dollars uitstaan. Een zwakkere dollar leidt tevens tot outperformance van aandelen uit opkomende markten. Aan de andere kant is een zwakke dollar veelal nadelig voor de algehele wereldhandel.

Een duurdere dollar is dan ook ongunstig voor de economieën van de opkomende landen. Maar omdat dit weer gepaard gaat met lage beurswaarderingen, kunnen beleggers ervoor kiezen om de lager koersen te benutten en in te stappen of bij te kopen.

de MSCI Emerging Markets Index

Het is logisch dat opkomende landen sterk afhankelijk zijn van de (wereld)handel. De Aziatische landen hebben zelfs een signaalfunctie in de cyclus van het mondiale handelsverkeer. Het is al vaker voorgekomen dat China met stimuleringsmaatregelen niet alleen de eigen economie een boost geeft, maar ook de wereldhandel uit het slop trekt. Een fascinerend gegeven; dat een groeiland de wereldhandel redt.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Opkomende landen Emerging markets Dollar

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen