MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Microsoft: master of the universe?

Geschreven door Redactie

Dat Microsoft een aardig rendement heeft weten neer te zetten sinds zijn oprichting staat vast. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar Bill Gates, die lange tijd dé rijkste man ter wereld was. Dit tech-aandeel is tegenwoordig ook nog overal aanwezig in onze dagelijkse levens. Hoe kunt u als belegger van het rendement van Microsoft meeprofiteren? De experts van beleggingsfonds MountainShield vertelt u er hier graag meer over.

Microsoft in the history books

Voor de belegger die het succes van het aandeel Microsoft wil begrijpen, vrees ik dat een korte samenvatting van de levensverloop van Microsoft onontkoombaar is. Paul Allen en Bill Gates zijn de oprichters van Microsoft. Dit heeft beiden een aardig rendement opgeleverd, aangezien beiden nu miljardair zijn.

Ook voor Microsoft geldt in feite het klassieke opstartverhaal. De twee jeugdvrienden Bill Gates en Paul Allen wilden namelijk een bedrijf opzetten waarin ze hun computer programming skills konden gebruiken. In 1972 was het zover en richtten de twee hun eerste eerste bedrijf op, genaamd Traf-O-Data. Aan de hand van een klassieke blufactie wisten de twee zich binnen te praten op een computer programming event. In minder dan een paar maanden tijd moesten ze hun bluf ook nog echt waar maken. Wonder boven wonder is dit ze ook gelukt. Ze wisten een systeem te maken wat eigenlijk niks minder is dan het basisprincipe voor hoe tegenwoordig onze computersystemen werken.

Microsoft-headoffice

Het systeem dat ze hadden ontwikkeld presenteerden ze op de computer programming beurs waar ze zich naar binnen hadden gebluft en het systeem werkte daar ook zonder problemen. Daarop besloot een bestaand computerbedrijf hun idee ook daadwerkelijk te gaan toepassen en te distribueren. Een maand na de computer programming beurs, in april 1975, werd Microsoft opgericht met Gates als CEO. U moet zich hierbij voorstellen dat dit zich allemaal afspeelde in de jaren 70, waar men in vergelijking met tegenwoordig in de digitale steentijd leefde.

In 1980 ging Microsoft de business in waarmee het groot is geworden. Die van de operating systems, oftewel bestuurssystemen. Het bedrijf wist een systeem te ontwikkelen en hiermee meerdere contracten binnen te halen bij enkele andere hardware producenten. In deze jaren wist het aandeel Microsoft met succes de positie van marktleider voor zichzelf te bevechten. Wat zich ook afspeelde in deze jaren, was dat mede-oprichter Paul Allen Microsoft verliet. Bij hem had zich namelijk een vorm van kanker ontwikkeld en zag zichzelf niet langer als fit om te kunnen werken bij Microsoft.

Koers van het aandeel Microsoft (van januari 2016 tot augustus 2018)

In de jaren daarna is het aandeel Microsoft doorgegaan met uitgroeien tot wat het nu is. In 1985 kwam het eerste Windows software systeem uit van Microsoft. Datzelfde jaar ging Microsoft ook naar de beurs en creëerde hiermee 12.000 miljonairs en 4 miljardairs onder de aandeelhouders van Microsoft. Zeker niet een slecht rendement voor de beleggers die er vroeg bij waren… Een aantal jaren later kwam er met het uitbrengen van Microsoft Office nog een fundamenteel onderdeel bij voor het Microsoft zoals wij dat tegenwoordig kennen. Het aandeel Microsoft was nu marktleider op het gebied van operating software en office suite.

In de jaren 90 heeft Microsoft zijn diensten steeds verder uitgebreid naar de online markt. Een voorbeeld hiervan is dat Microsoft de browser Internet Explorer heeft ontwikkeld. Daarnaast heeft Microsoft zich verder weten te profileren en ontwikkelen op de markten waar het al actief op was. Ook mocht de gamer toen de Xbox zien verschijnen, in 2005. Sindsdien heeft Microsoft zich continu gericht op het uitbrengen van hardware en software.

» Lees hier meer over de toekomst van gaming. 

De toekomst van Microsoft

Bill Gates gaf in 2000 zijn positie op als CEO. U zou zeggen dat dit een wereldschokkende verandering zou zijn voor Microsoft, als de oprichter zijn positie als CEO doorgeeft. Laat ik dit beeld echter dan direct rechtzetten.

Steve Ballmer, een oude vriend en collega van Gates, werd namelijk zijn opvolger en Gates bleef zich actief bezighouden binnen Microsoft. Sinds 2008 heeft Gates zich wel steeds meer teruggetrokken van Microsoft. In 2014 ging er dan eindelijk een nieuwe wind waaien binnen het aandeel Microsoft, toen trokken zowel Gates, als Chairman of the Board en Ballmer, als CEO, zich terug. Sindsdien is het aandeel Microsoft van ongeveer een koers van 40$ per aandeel naar ruim meer dan 100$ per aandeel gegaan.

Omzet van Microsoft van 2009 tot 2018

Wat echter interessant is voor de belegger van vandaag, is om te weten of het nog groeipotentieel heeft voor de toekomst, en of de belegger dus nog rendement kan behalen met een investering in Microsoft. Dat Microsoft in het verleden veel heeft gegroeid staat vast. Maar een technologiebedrijf als Microsoft is uiteraard niks zonder innovatie. Kan Microsoft dit leveren?

Momenteel is Microsoft bezig met het uitbreiden naar de cloudmarkt, wat zeker een verstandige keuze is. Er valt hier namelijk nog veel geld te behalen en bedrijven als het FAANG-aandeel Amazon en Dropbox weten dit ook.

» Lees hier meer over de FAANG-aandelen. 

In 2013 was de omzet van Microsoft uit de cloudopslag nog 0, terwijl dit in 2014 al meer dan 21 miljard dollar bedroeg. In 2017 is dat met zo’n 10 miljard gegroeid tot bijna 30 miljard dollar op een totale omzet van bijna 100 miljard dollar.

Daarnaast is Microsoft ook druk bezig geweest over de afgelopen jaren een steeds diversere bron aan inkomsten te maken. Voorbeelden hiervan zijn de overnames van LinkdIn, GitHub en Nokia. Niet al deze overnames hebben Microsoft en de beleggers het gewenste rendement opgeleverd, maar de vraag is nu natuurlijk: kan Microsoft doorzetten waar het goed in is en beter worden waar het nog niet goed in is?

Microsoft in een notendop

Kortom, Microsoft is zeker een belangrijke speler in de techsector en dit gaat het de komende jaren ook nog wel blijven. Microsoft is alsmaar bezig om zichzelf nog beter te maken waar het al goed in is en om zichzelf goed te maken waar het nog niet goed in is. Of het in dit doel ook zal slagen, dat is de vraag. Het long/short fonds MountainShield Capital Fund profiteert van zowel koersdalingen, als koersstijgingen in de markt. Dus bij MountainShield zit u altijd goed, ook voor rendement op aandelen Microsoft.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: op moment van schrijven heeft het MountainShield Capital Fund een positie in Dropbox. Het heeft geen positie in overige genoemde aandelen.

Microsoft Amazon Bill Gates Cloudopslag-diensten Cloudopslag FAANG Cloud

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen