MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Mark Zuckerberg op de markt

Geschreven door Onze redactie

Het is 4 februari 2004 en je opent de krant en je ziet de krantenkoppen. Er staat helemaal niks in over social media en dat is ook niet zo raar. Wie wil zich wagen aan überhaupt iets wat te doen heeft met het internet? De internetbubble is net geweest, maar het was op deze dag, 4 februari 2004, dat Mark Zuckerberg Facebook oprichtte. Dat dit bedrijf in 15 jaar meer dan 450 miljard waard zou worden, had niemand verwacht. Wie is de man achter dit bedrijfje, waar tegenwoordig niemand meer omheen kan?

BACK TO THE ROOTS OF MARK

De bekendste Mark ter wereld - en dan bedoel ik niet Mark Rutte - is zonder twijfel Mark Zuckerberg, maar wie waren de ouders van deze steenrijke miljardair? In de jaren 80 kwam Mark ter wereld in de staat New York. Dat deze jongen een goed stel hersens had stond al vroeg vast. Hij is dan ook met een reden toegelaten tot de prestigieuze universiteit Harvard. In zijn aanmeldingsbrief voor deze zelfde universiteit had hij gezegd dat hij Frans, Hebreeuws, Latijn en Oud-Grieks kon lezen en schrijven. Het wordt ook wel eens gezegd: waar de andere jongens op zijn leeftijd hun tijd besteden aan het spelen van videogames, besteedde hij zijn tijd aan het ontwikkelen van videogames.

In zijn studententijd ontwikkelde hij al in korte tijd een voorloper van Facebook. Het heette Facemash. Het werd echter twee dagen nadat het gelanceerd was alweer offline gehaald door de universiteit. Zijn website was zo populair dat de servers van de universiteit overbelast raakten. Overigens waren er na deze twee dagen ook al klachten over de privacy, of eerder het gebrek daaraan, op de website. Dit privacy ‘probleempje’ achtervolgt Zuckerberg tot op de dag van vandaag nog steeds.

» Lees hier ons artikel over de FAANG aandelen.

In het tweede jaar van zijn studie programmeerde hij weer een vergelijkbaar website. Een rechtszaak en een paar maanden verder, besloot Zuckerberg om te stoppen met zijn studie om zich volledig te richten op Facebook. Sindsdien kennen we hem als de man achter Facebook. Hij ontving overigens in 2017 alsnog een eredoctoraat van Harvard. Zuckerberg is naast businessman, ook familieman. Hij is namelijk al sinds 2012 getrouwd en hij heeft sinds augustus 2017 ook twee dochters.

TELL US ALL ABOUT IT... FACEBOOK.

Voor degenen die het nog niet doorhadden: Zuckerberg is dé man achter Facebook en dat is ook waar we hem allemaal van kennen. Dit FAANG-aandeel is een reus op de social media markt. Nog niet al te lang geleden moest Zuckerberg voor het Amerikaans Congres verschijnen voor iets waar Facebook al sinds zijn oprichting last van heeft: privacy.  Dit kleine probleempje heeft er ook al voor gezorgd dat het aandeel van Facebook het iets minder goed deed dan in de eerste jaren. Op zijn dieptepunt had het aandeel meer dan 40% van zijn oorspronkelijke waarde verloren. Zuckerberg boerde hierdoor zelf ook niet al te goed. Als grootaandeelhouder van Facebook beïnvloedt de koers van het aandeel direct zijn eigen rijkdom. Hij verloor in één dag zelfs bijna zestien miljard dollar door deze kleine koersschommeling.  Het aandeel lijkt nu weer enigszins te herstellen van de klap, maar het feit blijft dat Zuckerberg dit snel moet oplossen.

Genoeg over alleen Facebook, want Mark Zuckerberg is meer dan alleen dat. In de afgelopen jaren is Facebook namelijk ook eigenaar geworden van de platformen WhatsApp en Instagram. Deze twee platformen zouden nog wel eens de redding kunnen zijn voor het concern. Ook hier loopt niet meer alles soepel, overigens. De oorspronkelijke oprichters van WhatsApp hebben het bedrijf inmiddels uit ontevredenheid over de gang van zaken verlaten.

Koersverloop van het aandeel Facebook

WAT DOET MARK NOG MEER OP DE MARKT?

Naast businessman en familieman is Zuckerberg ook filantroop. Hij staat bekend als één van de meest genereuze mensen in de VS. Hij heeft al een aanzienlijk bedrag, wat in de miljarden dollars loopt, gedoneerd. Maar nog veel belangrijker: hij heeft ook toegezegd om gedurende zijn levensloop uiteindelijk minimaal 50% van zijn vermogen te hebben gedoneerd aan liefdadigheid. Dit is een aanzienlijk bedrag voor een man die op het moment van schrijven zo’n 60 miljard dollar waard is. Hij mag dan wel geen eigen ruimtebedrijfje hebben, zoals Jeff Bezos en Elon Musk dat wel hebben, maar ook hij weet genoeg manieren om van zijn miljarden af te komen.

ZUCKERBERG IN EEN NOTENDOP

Deze kop komt niet helemaal overeen met wat zijn naam daadwerkelijk betekent, namelijk ‘suikerberg’ in het Duits, maar wat deze man allemaal gedaan heeft valt niet samen te vatten in een notendop, noch in een suikerberg. Hij staat bekend als één van de rijkste mensen ter wereld, een filantroop, maar tegelijkertijd wordt zijn reputatie ook geteisterd door de alsmaar terugkerende privacyschandalen. Gelukkig is er één zekerheid: de toekomst zal ons leren hoe Facebook en Mark Zuckerberg er over een aantal jaar voorstaan.

» Lees hier meer over de FAANG-aandelen. 

 

Facebook Mark Zuckerberg Elon Musk Jeff Bezos FAANG Social media

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen