MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in luxe

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

In Nederland blijken meer miljardairs en miljonairs te wonen dan ooit. Maar China spant de kroon wanneer het op nieuwe rijken aankomt. Daar liggen kansen voor beleggers die aandelen van luxe merken inslaan!

De beurskoersen zijn gevoelig voor conflicten, crises en handelsoorlogen. De rijke elite maakt het echter niets uit of ze een briefje van 5 of 500 moeten neertellen. Hun aandelen zijn voor de lange termijn aangekocht, hun cash is louter zakgeld. Hun duur aangeschafte luxe artikelen worden door allerlei toeslagen en importheffingen alleen nog maar exclusiever. Bij hun schijnt de zon altijd, is het glas altijd halfvol.

China in your hand

mateo-stepniak-40986-unsplashHèt groeiland bij uitstek voor de rijken is China. De binnenlandse verkoop van luxe producten groeide in 2017 met 18%. Analisten voorspellen dat deze positieve trend zich de komende jaren zal doorzetten. Het land is daarmee goed voor ruim 30% van de totale luxemarkt.  Tegen 2025 zou China zo’n 35-45% van de totale luxe afzetmarkt kunnen vertegenwoordigen.

Hoe komt dat, vraagt u zich wellicht af. Waarin verschilt de Chinese situatie met die van de westerse? Het ligt voornamelijk aan de sterke macro-economische omgeving, het toenemende belang van de middenklasse, de diverse technologische ontwikkelingen en het terugverdienen van luxe-uitgaven naar China. Het anti-corruptiebeleid van China, dat tot doel had de machtsmisbruik door de rijke elite een halt toe te roepen, lijkt minder succesvol dan eerder gedacht. Hoe het ook zij, het heeft het totale uitgavepatroon van het land niet beïnvloed.

» Lees hier ons artikel over luxe aandelen.

Luxe categorieën

De productcategorieën waar sterke groei in worden verwacht, zijn lederwaren, Ready-to-Wear (Prêt-à-Porter) en juwelen. Daarentegen vertoont de horlogemarkt weliswaar tekenen van herstel maar deze taartpunt van de luxe grafiek zit altijd nog op een relatief laag niveau.

Wereldmerken van luxe artikelen, zoals Prada en LVMH (concern met o.a. Louis Vuitton en Dior) zijn dan ook druk met investeringen in lucratieve groeimarkt China. Hierbij ligt de focus voornamelijk op exposure in middelgrote steden. Hier wonen de vroegrijke Chinese millennials. Ze hebben totaal geen last van anti-corruptie maatregelen van de overheid en geven graag hun geld uit aan hebbedingetjes en statussymbolen.

“There is the emergence in China of a very strong upper class or upper middle class.
And the difference is that now millennials from this middle and middle upper class are absolutely not hesitant to buy luxury brands.”
 - Jean-Paul Agon, CEO  L’Oreal 

Het blijkt overigens vaak te gaan om jongeren zonder broer of zus die het familiekapitaal erven en daarmee al vroeg in weelde gaan leven. Veel van deze millennials kiezen ervoor om de grote steden te mijden en zich te vestigen op het platteland of in kleine stedelijke gebieden waar de industrialisatie en overbevolking nog niet is doorgedrongen.

Indrukwekkend is het feit dat de Chinese bestedingen aan luxe goederen goed zijn voor 500 miljard yuan ($73 miljard) per jaar. Dat is bijna een derde van de mondiale luxe markt. Voor ons aandelen artikel hebben we daarom enkele bedrijven geselecteerd met China als focuspunt. Drie aandelen zijn in het bijzonder goed geplaatst om te profiteren van de Chinese groei. 

luxe-auto-oldtimers

Conclusie

Natuurlijk is China een prettige groeimarkt voor de makers van luxe artikelen. En de stijgende welvaart in het westen zal ook een goede afzetmarkt blijven. De rijken zullen ook in tijden van crises hun weelde willen blijven onderhouden. Voor de doorsnee belegger is het zaak om een graantje van deze glitter en glamour mee te pikken door te beleggen in de gevestigde orde in de sector. In dit geval geldt: bekend maakt bemind!

Voor ons beleggingsfonds houden wij ook de luxe markt goed in de gaten. Op zoek naar aandelen met positief rendement op de middellange termijn, houden wij u op de hoogte van onze posities.

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen. 

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund 

China Horloge Mode Luxe Juwelen

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen