MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Interview met Selwyn Duijvestijn

Geschreven door Onze redactie

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5 en beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Het scherp neer zetten van een mening en het doen van concrete uitspraken wordt steeds meer een zeldzaamheid. Beursanalisten durven hun nek niet meer uit te steken en de middelmaat regeert. Als jonge ondernemer en belegger laat Selwyn Duijvestijn een heel ander geluid horen dan gebruikelijk, altijd gericht op de praktijk.

Hoe bent u met beleggen begonnen?

Marktgevoel_0203_LR-crop.jpgIk raakte geïnteresseerd in beleggen toen langzaam maar zeker de eerste tekenen van de kredietcrisis zichtbaar werden. Zoals de “oude garde” van de beleggingswereld vaak aangeeft dat zij door de beurscrash in 1987 geobsedeerd raakten door financiele wereld, zo beleefde ik de kredietcrisis. Terwijl er in de media meer en meer aandacht werd besteed aan de slechte economische situatie en de omvang van de problemen, leerde ik mijzelf rendement te behalen met korte ritjes in opties en hefboomproducten. Hoe scherper en heftiger de bewegingen, des te meer winst ik kon behalen door steeds kort op de bal te spelen en met discipline goed moneymanagement toe te blijven passen. Langzaam aan en met vallen en opstaan ontwikkelde ik een eigen strategie en vorm van beleggen.

Lees meer: Een long/short strategie draagt bij aan een lager riscio van uw  beleggingen en hierdoor komt deze strategie uw rendement ten goede.

U staat bekend als een actief belegger. Waarom bent u zo actief op de beurs, is dat nodig?

Het huidige beursklimaat kan het best worden omschreven als extreem volatiel. In zo’n zeer beweeglijke markt moet een belegger in mijn ogen vooral kort op de bal spelen door eerder dan normaal winst te verzilveren en sneller een verliesgevende positie af te kappen. Ikzelf neem in ieder geval in deze tijd liever het zekere voor het onzekere en probeer zo kort mogelijk in de markt te zitten. Het is in mijn ogen beter om een paar keer een bescheiden maar positief rendement te behalen met een transactie, dan te lang te wachten op een stevige winst en het risico lopen een dag later tegen een verlies aan te kijken. Door het minimaliseren van het verlies, maximaliseer je automatisch de winst. De huidige beursomstandigheden eisen een actieve belegger. 

Passief beleggen en buy-and-hold zijn niet meer rendabel genoeg tegenwoordig

Wat is uw beleggingsfilosofie en hoe is uw visie?

Roeien tegen de stroom in, kopen wanneer iedereen mij voor gek verklaart. Ik ben een groot aanhanger van contrair beleggen en contrair handelen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar het is in mijn ogen de enige strategie die tot fantastische rendementen kan leiden.

Iedere belegger zal willen instemmen met het motto “buy low, sell high”, maar in de praktijk doen we vaak het omgekeerde. Dat creëert kansen voor contraire beleggers. Contrair beleggen kan betrekking hebben op market-timing (verschuivingen tussen activacategorieën, bijvoorbeeld het ‘uit’ of ‘in’ aandelen stappen) of beleggen in ‘out-of-favor’-aandelen. Contrair beleggen betekent niet dat contraire beleggers voortdurend pessimistisch of optimistisch zijn, het betekent slechts dat ze tegen de tegen populaire opvattingen in handelen. Contraire beleggers zien waarde in een aandeel als veel beleggers in paniek raken en vrezen voor nog grotere koersdalingen. Contraire beleggers worden juist voorzichtig indien als gevolg van hogere koersen het vertrouwen bij andere beleggers toeneemt dat het goed gaat.

De meeste beleggers balanceren tussen hoop en vrees en lijden aan het ‘greed and fear’-syndroom. Zij tonen daarbij vaak kuddegedrag, met dramatische gevolgen voor de rendementen. Veel beleggers baseren hun beslissingen op hoe zij zich voelen, in plaats van op wat ze weten (of hadden kunnen weten). Om die reden schieten markten vaak te ver door in optimisme of in pessimisme. Zo is een coverstory in de grote nieuwsbladen of kranten over de richting van financiële markten vaak een duidelijke contra-indicator. Een contraire belegger is er van overtuigd dat massapsychologie leidt tot een verkeerde waardering van activa, van sectoren of van individuele aandelen en dat hij (of zij) daar gebruik van kan maken. Daar geloof ik sterk in.

Welke vorm van analyse (technisch, fundamenteel, kwantitatief e.d) gebruikt u?
En waarom?

Mijn vorm van handelen kan opgedeeld worden in verschillende stappen. Als trader ben ik op zoek naar volatiliteit. Bij de AEX-index, bund future, S&P of EuroStoxx is het iedere dag maar afwachten of die volatiliteit er komt. Op de aandelenmarkten zijn er altijd wel één of twee fondsen per dag te vinden waar volop beweging is. Ik handel daarom in aandelen. De eerste stap is dus altijd om de aandelen te zoeken waar beweging is of, nog belangrijker, gaat komen. 90% van mijn tijd ben ik daarom bezig met het doorspitten van het nieuws, het volgen van persconferenties en het bekijken van kwartaalcijfers. Ik bekijk dus in eerste instantie de fundamentele kant van het verhaal en analyseer op basis van de fundamenten van een bedrijf.

Eenmaal aangekomen bij het goede aandeel met de juiste beweeglijkheid, is het een kwestie van de juiste timing. Ik maak hierbij gebruik van technische analyse. Ik baseer mijn in- en uitstapmomenten op basis van steun- en weerstandsniveau's en bepaalde koerspatronen. De grafieken die ik op de beursvloer voor mij heb zien er vrij ¨kaal¨ uit, omdat ik van mening ben dat alle nodige informatie uit de koers zelf en het volume gehaald kan worden. Price-action is de term die hier het beste bij past.

Mijn methode van analyse kan dus het beste omschreven worden als een mix van sentiment-analyse, koerspatronen uit de technische analyse herkennen, ervaring en gezond verstand. Ik geloof niet in pure technische analyse en dat alles uit de grafieken afgelezen kan worden. Ik geloof echter ook niet in alleen fundamentele analyse, omdat juist met TA een mooie timing bepaald kan worden. Waarom een analysemethode uitsluiten, als ze uitstekend met elkaar te gebruiken zijn? Iedere houvast en ieder hulpmiddel is voor mij een extra toevoeging.

Wat waren uw grootste successen?

Contrair handelen heeft mij de afgelopen tijd de meest succesvolle transacties opgeleverd. Het kost misschien enorm veel moeite om op de koopknop te klikken wanneer een aandeel meer dan 10 procent moet inleveren die dag, maar vaak betaalt die dapperheid zich meer dan terug. Er zit altijd al veel nieuws en verwachting verwerkt in de koersen. Wanneer iedereen positief gestemd is, kijk ik liever naar shortposities. Het nieuws kan dan immers alleen nog maar tegenvallen. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer beleggers over elkaar struikelen om de markt uit te vluchten en hun aandelen massaal dumpen, ik klaarsta om de vallende messen op te vangen. Wanneer veel mensen het met elkaar eens zijn en als de richting het meest voor de hand ligt, kan juist met contrair handelen een mooi rendement worden behaald. Mijn grootste winst ooit heb ik behaald met het aandeel Nokia. Ook aan de comeback van Netflix en KPN, en recent Shell en Fugro heb ik goed kunnen verdienen.

Hoeveel tijd besteed u aan de beurs en beleggen?

Als ik ’s morgens om 7 uur opsta drink ik mijn eerste kop koffie van de dag voor mijn beeldschermen om het nieuws uit Azië te weten te komen. Ik eindig de dag na 10 uur als de beurs in de Verenigde Staten sluit en ik en de laatste beursfeiten uit Amerika bekijk. Alle tijd daar tussenin ben ik bezig met de financiële wereld. Het is behalve mijn vak ook mijn grootste passie.


Het is behalve mijn vak ook mijn grootste passie 

Wat denkt u dat er in het algemeen fout gaat bij veel beleggers?
Wat kunnen zij er aan doen?

Veel beleggers zijn kuddedieren. Het jaar 2007 was een jaar waarin alles super ging! Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een groot gedeelte van het jaar 2013. Mensen worden in zulke periodes dan ook ineens helemaal positief. Iedereen in de buurt gedraagt zich positief, in de media zijn goede berichten te lezen/horen en u wilt hier dan natuurlijk van meeprofiteren. Zulke beleggers gaan dan aandelen kopen. Het gaat immers super op de beurs! De beurs verbreekt record na record, het is dus een goed punt om in te stappen, toch? Toch!?!

Heel jammer is het wanneer u er dan achter komt dat u een aandeel voor een hoge koers heeft gekocht, terwijl dit voor een veel lagere prijs kon in de tijden dat alles wat slechter ging. Het is ook heel jammer als alles dan opnieuw wat slechter gaat en uw aandeel in elkaar stort. U heeft dan hoog gekocht en zult misschien zelfs gedwongen worden om laag te verkopen. Dit is het gedrag van zoveel beleggers.

Ik zie continu dat veel beleggers, tegen beter weten in zelfs vaak, toch op ‘veilig’ gaan waar het beleggen betreft. Veilig wil in dit verband zeggen: met de kudde mee. Kopen wat iedereen koopt, mijden waar iedereen negatief op is. Ergens logisch, uw verstand zeg immers dat dit ‘verstandig’ is en met geld, investeringen, beleggen, gaan wij nu eenmaal graag verstandig om. Het is een klassieke, bijzonder moeilijk te omzeilen valkuil. Het probleem hierbij is natuurlijk dat als (bijna) iedereen ergens positief over is, de daad ook vaak bij het woord is gevoegd en dus ook (bijna) iedereen dat aandeel, of die regio, in portefeuille heeft. Logisch, maar wie moet dan van u het stokje overnemen op hogere koersniveau's?

De grootste fout die beleggers maken in mijn ogen is daarom dat zij teveel achter anderen aan lopen. Een goede belegger doet zijn eigen huiswerk en vertrouwt hierop. Veel beleggers hechten bijvoorbeeld teveel waarde aan de mening van de zogenaamde experts bij grote banken. Met het uitbreken van de crisis is de vraag actueler dan ooit: waarom advies aannemen van iemand in loondienst die de hele dag onderhoud gesprekken voert? Ik raad beleggers aan om zelf aan de slag te gaan en tegen de massa in te gaan. Blijft altijd kritisch en vraag uzelf bij ieder artikel of nieuwsbericht af wat het belang is van degene die deze keer weer iets roept.

Hoe kunnnen beleggers uw strategie volgen?

Voor beleggers is er het MountainShield Capital Fund. Hier kunnen beleggers de uitvoering in beheer door het beleggingsfonds laten doen. In het MountainShield Capital Fund wordt volgens mijn strategie gehandeld. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en DNB en er is een jaarlijkse accountantscontrole. Het doelrendement op jaarbasis is netto 10% voor beleggers. Het was voor mij een mooie stap om de strategie naar een volgend niveau te tillen.

Ontvang binnen 15 minuten meer informatie over het MountainShield Capital Fund  in uw inbox.

Selwyn Duijvestijn

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen