MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

George Soros: de meest gehate belegger in de wereld

Geschreven door Redactie

Elke krant heeft de naam wel eens genoemd: George Soros. De beruchte belegger die in één dag stinkend rijk is geworden en vervolgens met dat geld zijn filosofische en politieke visie in de praktijk heeft gebracht. Het wordt tijd de, in 2016, 23e rijkste persoon ter wereld onder de loep te nemen en te kijken wat er valt te leren van zijn beleggingsstrategie.

De financiële historie

Iedere belegger die al een tijdje in de beleggingswereld rond dwaalt heeft wel eens gehoord van de zeer omstreden manier waarop Soros zijn vermogen heeft geworven. Op 16 september 1992, ook wel Zwarte Woensdag genoemd, heeft Soros namelijk binnen 24 uur maar liefst $1 miljard verdiend op de beurs. Destijds was het Britse Pond zwaar overgewaardeerd. Soros had dit gezien en speculeerde op ongekende schaal tegen de Britse valuta. Op Zwarte Woensdag werd de Britse regering gedwongen de munt te devalueren. Kassa voor Soros! Uiteraard stuitte zijn manier van handelen velen tegen de borst. Hij kreeg dan ook, door zijn acties tijdens die geduchte woensdag, de bijnaam “the man who broke the Bank of England”.

Al deze commotie was overigens volgens Soros nergens voor nodig aangezien hij niet degene was die de fout in het systeem had veroorzaakt, hij had er enkel en alleen gebruikt van gemaakt om enorme winsten te boeken. Zo zegt hij in een interview van BBC: “Ik ben niet degene die de Bank of England heeft neergehaald, dat heeft de markt gedaan. Ik leidde alleen de aanval.” Mede door dit laatste moesten hij en andere hedgefund-managers verschijnen voor het Amerikaanse Congres om vragen te beantwoorden over hun rol in de kredietcrisis. Soros gaf toe dat hedgefunds mede verantwoordelijk waren voor de bubble in de financiële markten. Maar instanties als de Federal Reserve en regulators lieten het gebeuren, aldus Soros. Hij pleitte voor meer regulering. Het ongebreidelde vrijemarkt-kapitalisme ligt aan de wortels van de crisis, meent Soros. Tot op heden is Soros aan het speculeren. Na het herhaaldelijk beschrijven van Bitcoin als 'een zeepbel' gaf Soros begin april 2018 toe zich voor te bereiden op een investering in cryptogeld. Door zijn handelingen wordt hij de speculatie-koning genoemd en heeft met al zijn beleggingen een immens fortuin opgebouwd. De macht die hiermee gepaard gaat wordt door velen als een bedreiging gezien. Vooral in zijn land van herkomst, Hongarije, is hij “public enemy number one”. Dit heeft echter ook met de besluiten te maken die hij genomen heeft met het weerzinwekkende geldbedrag, dat op zijn bankrekening staat.

 » Lees hier ons achtergrondartikel over de belegger Warren Buffett.

Politieke opvattingen

De meeste mensen kopen een leuke sportauto of een vakantiehuisje dichtbij de zonovergoten stranden van de Côte d’Azur. Soros niet. Hij streeft met zijn geld liever zijn politieke en filosofische gedachtegangen achterna. Dat begon in 1979 met beurzen voor zwarte demonstranten die wilden studeren aan de Universiteit van Kaapstad. In de nadagen van het Sovjetcommunisme steunde hij organisaties als Solidarność en Charta 77. Soros mengde zich later ook in de Oranje Revolutie in Oekraïne en de Rozenrevolutie in Georgië. In 1933 richtte hij voor zijn doeleinden het bedrijf Open Society Institute op. Dit bedrijf wordt in vele complottheorieën genoemd waar het onder andere zou hebben gezorgd voor de immigratiestroom vanuit Syrië.

Soros is wegens zijn opvattingen over immigratie en het open houden van de grenzen voor immigranten aartsvijand van de staat, die hevig actie voert tegen hem door middel van onder andere grote billboards langs de snelwegen. Ook in Amerika heeft Soros het een en ander weten te bewerkstelligen met zijn geld. Hoewel Soros zich eerder niet wilde mengen in de Amerikaanse politiek heeft hij in 2004 de presidentskandidatuur van John Kerry gesteund en sindsdien verschillende andere projecten die ingaan tegen het Republikeinse beleid. Zo subsidieert hij initiatieven om de wapenwetgeving te verscherpen en het drugsprobleem op een alternatieve manier aan te pakken. Daarnaast pleit hij heel paradoxaal voor maatregelen om de invloed van geldschieters, zoals hijzelf, op de politiek te verminderen. Zijn macht wordt door velen gevaarlijk geacht en hoewel hijzelf meent dat het overgewaardeerd wordt (wellicht net zoveel als de pond) vrezen velen zijn doelen en dubbele agenda.

George Soros in een notendop

Of men Soros nou beschouwt als financieel genie of politiek gestoorde, één ding is zeker en dat is dat zowel zijn naam als beleggingen nooit meer vergeten zullen worden. Anno 2019 staat zijn naam gelijk aan z’n $8,3 miljard. Een bedrag waar menigeen alleen maar van kan dromen.

Het MountainShield Capital Fund belegt overal ter wereld in kansrijke sectoren. Voor ons beleggingsfonds maken wij grondige analyses en nemen wij positie in aandelen met het meeste potentieel op een goed rendement.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Belegger Beleggingsstrategie George Soros

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen