MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in Marihuana? Wij krijgen groene vingers!

Geschreven door Management

In de afgelopen jaren is er aantoonbaar geen sneller groeiende industrie dan marihuana. Volgens onderzoeken zal de legale wietmarkt in Noord-Amerika tot en met 2021 naar verwachting met 26% per jaar groeien. Dit levert een uiteindelijke markt van bijna $22 miljard op. Deze snelle groei is precies waarom marihuana-aandelen zo'n populaire investering zijn.

Beleggen in marihuana

De publieke opinie rondom marihuana is steeds meer aan het verschuiven. Uit recente polls blijkt dat bijna twee derde van de Amerikanen wiet in de Verenigde Staten wil legaliseren. Wanneer we kijken naar de meningen over medicinale cannabis, dan blijkt dat een overweldigende 94% van de respondenten wil dat medicinale cannabis wordt gelegaliseerd. Een dergelijke sterke support voor cannabis kan alleen maar leiden tot het aanmoedigen van beleggen in marihuana-aandelen. Met het MountainShield Capital Fund beleggen we graag in nieuwe sectoren en trachten we te profiteren van de trends van de toekomst.

Er is echter één belangrijk ding dat beleggers moeten beseffen over de wiet-aandelen: de meeste zijn niet winstgevend. De hoge kosten van herinvestering, in combinatie met wetten die zeer nadelig zijn voor de sector, zorgen ervoor dat de meeste wiet-aandelen elk jaar geld verliezen.

Het is daarom belangrijk om het kaf van het koren te scheiden en niet blind in het eerste de beste aandeel te beleggen.

Er zijn op dit moment zo'n 15 marihuana-aandelen met een marktkapitalisatie van meer dan $200 miljoen. Ons vallen er twee op omdat ze "goedkoop" zijn in vergelijking met de rest van hun concurrenten. Deze bedrijven waarom ook twee van de weinige marihuana-aandelen die in 2017 winstgevend waren. Laten we deze 'groene reuzen' eens van dichterbij bekijken.

Marihuana aandelen

MedReleaf-The-Jane-Exchange.png

Beleggen in Medreleaf

Wat betreft pure marihuana-aandelen is er geen een goedkoper dan de Canadese medicinale cannabisproducent MedReleaf, die in mei na een beursgang aan de NASDAQ onderdeel werd van de aandelenmarkt. Volgens het fiscale vierde kwartaal en het volledige jaarverslag van het bedrijf, verdubbelde het de omzet in 2017 tot $31 miljoen en produceerde het $8 miljoen aan netto-inkomsten. Er wordt op dit moment gerekend op een groeipercentage op jaarbasis van ongeveer 100%.

De grote vraag blijft of Canada voor 1 juli 2018 een nieuwe wetgeving gaat implementeren die recreatief gebruik van wiet kan legaliseren. MedReleaf heeft een sterke groei laten zien, enkel als gevolg van groei in patiënten die in aanmerking komen en de vraag vanuit de medische kant. Bovendien zou de recreatieve markt volgens de Canadese overheid $5 miljard tot $7 miljard aan jaaromzet kunnen toevoegen. MedReleaf is druk bezig geweest met het herinvesteren van de opbrengsten van zijn beursintroductie door het uitbreiden van hun kweekcapaciteit in de fabriek in Bradford, Ontario, met de verwachting dat wiet voor volwassenen volgend jaar legaal zal worden.

Het is ook opmerkelijk dat MedReleaf meer neigt naar een doelgroep van welgestelde klanten. Het biedt duurdere gedroogde cannabissoorten en heeft een aanzienlijk aandeel van de cannabisoliemarkt in Canada. Cannabisoliën zijn een duurder product met een hogere marge dan gedroogde cannabis, wat direct leidde tot de sterke winstgevendheid van MedReleaf. De onderstaande omzet- en winsttabellen tonen de explosieve groei en geeft een goede weergave van de stand van zaken. Het aandeel is nog maar pas genoteerd aan de beurs, maar heeft laten zien hoe hard het kan groeien.

grafiek-leaf.jpg

Beleggen in Aprhia

104.png

Het tweede marihuana-aandeel dat goedkoop is ten opzichte van zijn concurrenten is Aphria. Het is een andere belangrijke speler in de Canadese markt voor medicinale cannabis. Aphria had een productie van $16 miljoen in het jaar 2017, een stijging van 140% ten opzichte van een jaar geleden, en was goed voor een winst van $3 miljoen. Dit toont een netto-inkomensgroei van 950% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit percentage zou nog hoger zijn geweest als het bedrijf in het vierde kwartaal niet zoveel kapitaal had besteed aan capaciteitsuitbreiding.

Aphria profiteerde, net als MedReleaf, van de groei op de markt van medicinale cannabis, maar bereidt zich voor op een mogelijke uitbreiding van het gebruik van recreatieve wiet in Canada, evenals medicinale cannabis over de hele wereld. Aphria is een van de weinige medicinale cannabiskwekers die een akkoord heeft gekregen om gedroogde cannabis naar buitenlandse markten te exporteren. Duitsland heeft recent medicinale cannabis gelegaliseerd en heeft relatief weinig binnenlandse kwekerijen. Daarom is Duitsland een van de landen die gedroogde cannabis voor medische patiënten importeert.

Dit toont een netto-inkomensgroei van 950% ten opzichte van het jaar ervoor.

Momenteel is Aphria bezig met een uitbreidingsproject, dat meer dan $100 miljoen kost, maar de productie tot 100.000 kilogram cannabis per jaar zou kunnen opvoeren. Mocht recreatieve marihuana een akkoord krijgen in Canada, dan lijkt Aphria klaar om te voldoen aan de verwachte toename van de vraag in juli 2018. Het bedrijf heeft momenteel een goede koers/winstverhouding, maar vooral het groeipercentage maakt de waarde schatting van het bedrijf veel redelijker.

Ook bij Aphria zien we een flinke omzetgroei. In 2015 was het bedrijf nog een factor 7 kleiner dan het nu is. Dit betekent dat de omzet tot dusver jaarlijks is verdrievoudigd. Ook voor 2018 ligt het bedrijf op schema en heeft het de groeiprognoses bevestigd. Dit bedrijf had iets meer aanloopkosten nodig om winstgevend te worden. In 2015 is er fors geinvesteerd, maar daar worden nu de vruchten van geplukt.

grafiek-aphria.jpg

Conclusie

Canada wil een leidende rol spelen in de globale legalisering van marihuana. De publieke opinie rondom marihuana is ook steeds meer aan het verschuiven. De trend is al jaren gaande en zal niet direct stoppen. Overheden willen marihuana niet alleen uit de illegaliteit halen, ze kunnen er na legalisering ook belastingen op leggen. Deze snelle groei is precies waarom marihuana-aandelen zo'n populaire investering zijn en in onze ogen zullen blijven. 

Bij MountainShield schuwen we nieuwe trends niet. Wij beleggen graag in opkomende markten en de trends van markten. Door continu een juiste combinatie van opwaarts en neerwaarts gerichte beleggingen aan te houden, is het Fonds trendonafhankelijk en vaart haar eigen koers. Al sinds eind vorig jaar maken een select aantal marihuana aandelen onderdeel uit van de beleggingsportefeuille. Door spreiding aan te brengen over sectoren wordt getracht de volatiliteit van het fondsrendement verder te beperken.

Meer weten over onze manier van beleggen?

Het rendement vanaf de start van ons fonds bedraagt nu +32,21% en dat betekent een gemiddeld netto rendement per maand van +1,3%.

Vraag direct onze brochure aan voor meer informatie over de strategie van MountainShield en de grootste huidige posities van het fonds:

Ja, ik ontvang graag meer informatie

Ons team van experts komt graag met u in contact om gerichte vragen te beantwoorden en u direct op de hoogte te brengen van de huidige stand van zaken:

Ja, ik wil een afspraak

 

Marihuana

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
plan een afspraak in