MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Beleggen in audiostreaming

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Dankzij de opkomst van (betaalde) streamingsdiensten ziet de toekomst er voor de muziekindustrie iets zonniger uit dan aan het begin van deze eeuw. Beleggers profiteren daar ook van. Bijvoorbeeld via de aandelen van de grote muziekuitgeverijen. Ook aandelen van streamingdiensten zijn interessant. Daar komt nog bij dat veel techreuzen op de een of andere manier actief zijn in de streamingindustrie. Het is een sector waar letterlijk en figuurlijk muziek inzit.

Eind jaren negentig stond de muziekindustrie volledig op z’n kop. Dankzij Napster werd het in het digitale tijdperk mogelijk om muziek via de computer te verspreiden. Dat ging via het zogeheten peer-to-peernetwerk (p2p), een keten van met elkaar verbonden computers die diensten en bestanden uitwisselen. Napster was een online muziekdienst die het voor de aangesloten gebruikers mogelijk maakte muziek te delen. Dat zorgde ervoor dat mensen geen cd’s meer kochten maar hun hele muziekbibliotheek via de dienst bij elkaar gingen downloaden.

» Lees hier ons artikel over streamingdienst iQiyi.
Napster-623x350-375x270

De komst van Napster in 1999 kwam voor de muziekindustrie op het moment dat de sector floreerde met een jaaromzet van ruim $21 miljard. Illegaal downloaden werd een wereldwijd verschijnsel. Zelfs brave huisvaders lieten hun computer ’s nachts overuren maken om de muziekvoorraad uit te breiden. In die dagen hadden de meeste mensen nog internet via een vaste telefoonlijn en dat betekende dat het lokale telefoontarief betaald moest worden om online te zijn. Na 20.00 uur werd het lage tarief van kracht en ging Nederland massaal online.

limewireNapster was een kort leven beschoren. In 2002 ging de stekker uit de dienst, maar de opvolgers stonden al klaar om het stokje over te nemen. KaZaA, LimeWire, BitTorrent en Gnutella werden bekende namen. De muziekindustrie stond erbij en keek ernaar. De enige maatregel waarmee de grote muziekuitgeverijen kwamen was de met DRM (Digital Rights Management) beveiligde cd. Die techniek om te voorkomen dat cd’s geript of gekopieerd konden worden, bleek echter zo lek als een mandje. Intussen maakte de omzet een duikvlucht van 21,5 miljard dollar rond de eeuwwisseling naar zo’n 16 miljard in 2003. Het was uiteindelijk techgigant Apple die de industrie de helpende hand toestak. Via de iTunes (Music) Store konden mensen albums en losse tracks legaal downloaden. Een track kostte 99 dollarcent en albums waren vaak al te koop voor een tientje. De wereldwijde uitrol van iTunes zorgde voor een leuke opleving. De omzet steeg zowaar, maar al met al namen de verkopen van fysieke producten – in die tijd eigenlijk alleen nog cd’s – in rap tempo af. In 2010 bereikte de omzet een dieptepunt met 8 miljard dollar. Ruim de helft daarvan werd binnengehaald door digitale verkopen. Niet alleen de mp3’tjes van iTunes zorgden daarvoor. De sector profiteerde ook van de opkomst van de ringtone voor mobiele telefoons.

Opkomst streamingdiensten

Technische ontwikkelingen zorgden na 2007 voor een belangrijke omslag in de muziekindustrie. Snel internet via de kabel of DSL zorgde ervoor dat mensen makkelijker via hun computer naar muziek konden luisteren. Internetradio kwam tot bloei en Pandora was het eerste radiostation dat luisteraars een persoonlijke playlist kon bieden. De webradio-dienst was eigenlijk een vroeg staaltje van machine learning. Gebruikers konden bij iedere track die ze voorgeschoteld kregen aangeven of ze die leuk vonden of niet. Zo creëerde het systeem een smaakprofiel waarmee op de gebruiker afgestemde playlists aangeboden werden. Rechtenkwesties deden Pandora in 2007 de das om. De dienst is nu, in een andere vorm, alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten.

In 2006 lanceerden Daniel Ek en Martin Lorentzon Spotify. De Zweedse streamingdienst was in eigen land al snel een hit. Het duurde tot 2010 voordat de dienst officieel te gebruiken was in Nederland. Via Spotify kunnen gebruikers onbeperkt naar muziek luisteren. Dat kan gratis of via een abonnement. Rechthebbenden, of het nu artiesten of uitgevers zijn, krijgen een bepaald bedrag voor iedere track die een gebruiker beluistert. Spotify kende een lange en moeizame aanloopperiode. Via het illegale circuit konden muziekliefhebbers immers nog steeds gemakkelijk aan muziek komen. Ook speelde een rol dat niet alle muziek via Spotify beschikbaar was. Artiesten wilden vooral in de beginjaren niet met de Zweedse streamingdienst geassocieerd worden. Tom Yorke van de band Radiohead trok meermaals ten strijde tegen de dienst.

 » Lees hier ons artikel over aandelen streaming audio.

De grote platenlabels begonnen langzaam in te zien dat Spotify ze mogelijk iets te bieden had. Zo kwamen er deals met muziekreuzen als Sony Music, Universal Music Group en Warner Music Group. Zelfs met Apple Corp. werd in 2015 een overeenkomst gesloten zodat The Beatles eindelijk ook via de streamingdiensten te beluisteren zijn. Er kwamen ook concurrerende diensten. Apple en Google stampten hun eigen streamingdienst uit de grond. Het Franse Deezer bleek ook redelijk succesvol en een handjevol Amerikaanse artiesten onder aanvoering van raper Jay Z probeert met Tidal een premium streamingdienst neer te zetten. Juke is het Nederlandse antwoord op Spotify.

In twaalf jaar tijd is audiostreamen wereldwijd gemeengoed geworden. Spotify is in 65 regio’s actief en ook Apple en Google zijn wereldwijd grote spelers. Op de Chinese markt is Tencent erg actief met diverse zeer succesvolle diensten. Voor westerse content werkt het samen met Spotify. Beide concerns hebben een klein belang in elkaars onderneming genomen. Voor de muziekindustrie zijn de glorietijden met jaaromzetten van 21 miljard dollar voorgoed voorbij. Maar dankzij de streamingdiensten wordt er wel weer flink verdiend. In ieder geval door de platenlabels. De jaaromzet tikte in 2017 weer de 10 miljard aan. De streamingdiensten dragen daar voor tweederde aan bij.

alireza-attari-672027-unsplash

Is de audiostreamingsector interessant voor beleggers? Wie kijkt naar marktleider Spotify kan daar gerust vraagtekens bij zetten. Het concern schrijft nog geen zwarte cijfers. Het is afwachten wanneer dat gaat gebeuren, want ooit moet Daniel Ek toch in staat zijn om zijn concern winstgevend te maken. Verder is het interessant om te kijken naar wat de techreuzen doen. Voor Apple en Google in het westen en Tencent en Baidu in Zuidoost-Azië is audiostreamen een van de vele diensten die ze leveren. De concerns kunnen zich de vraag stellen in hoeverre ze alles opzij willen zetten om marktaandeel te genereren. Eén ding is wel duidelijk. Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van miljarden mensen. Op de één of andere manier is daar toch geld aan te verdienen? Nog niet zo heel lang geleden lukte dat ook.

Bij MountainShield houden wij ook graag de muziekindustrie en de ontwikkelingen op het gebied van audio streaming in de gaten. Wanneer wij kansen zien op rendement op aandelen, ondernemen we actie.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Streaming

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen