MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Amazon, Amazon en nog eens Amazon

Geschreven door Redactie

Ooit opgericht als een digitale verkoper van boeken, zijn ze nu één van de grootste bedrijven ter wereld. Deze gigant van Jeff Bezos heeft het niet slecht gedaan. Het heeft Jeff Bezos zelfs tot de rijkste man ter wereld gemaakt. Amazon is bijna niet meer weg te denken uit de wereld. Zonder Amazon zou er ook aardig wat weg vallen. Wie gaat anders mijn spullen bezorgen die ik bestel uit de V.S.?

Amazon: waar begon het allemaal?

Oh Amazon, waar begon het toch? Laten we teruggaan naar het begin. Amazon werd namelijk opgericht, omdat de oprichter, Jeff Bezos er spijt van had dat die niet eerder had geprofiteerd van de razendsnel opkomende internetmarkt - en hij had terecht spijt.

Zo begon het allemaal voor Amazon. Jeff Bezos zegde zijn baan op bij een Wall Street-bedrijf en terwijl hij in het vliegtuig zat naar Seattle, stelde hij het businessplan op voor Amazon. Met een investering van 250.000 dollar van zijn ouders begon het succes van Amazon.

» Lees hier ons achtergrondartikel over Jeff Bezos.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een bedrijf dat zich richt op de e-commerce markt is dat het een aantrekkelijke naam moet hebben. Bezos ‘bedacht’ de naam van Amazon, terwijl hij op zoek was naar een passende bedrijfsnaam voor zijn pas opgerichte bedrijf. Hij koos uiteindelijk voor Amazon, omdat het ‘exotisch’ en ‘anders’ klonk. Daarnaast is de Amazonerivier de langste rivier ter wereld, net zoals Amazon de grootste online bookstore zou worden. Last but not least, was Bezos van mening dat een bedrijfsnaam die begon met de letter ‘A’ de voorkeur heeft, omdat het dan hoger zou komen in de (alfabetische) rangorde.

Omzetgroei Amazon (in miljarden $)

Bezos begon Amazon oorspronkelijk als een online boekwinkel. De keuze hiervoor had hij gemaakt, nadat hij eerst een lijst had opgesteld van de meest belovende producten voor het online verkopen. Uiteindelijk maakt Bezos toen de keuze voor boeken, omdat er simpelweg een gigantisch assortiment voor is, boeken goedkoop zijn in te kopen en er een wereldwijde erg grote vraag naar is. Wederom, had Bezos niet de verkeerde keuze gemaakt, zoals we nu weten. In 1995 begon de online bookstore Amazon en binnen twee maanden was het al actief in 50 staten van de V.S. en draaide het een omzet van meer dan 20.000 dollar per week. In 1997, twee jaar nadat de online bookstore was gelanceerd, ging Amazon naar de beurs en begon het feest echt voor Jeff Bezos.

In 2000 verschenen er echter wolken aan de horizon van Amazon. Amazon had namelijk net aangekondigd dat het nog wel vier tot vijf jaar zou kunnen duren, voordat de online retailer winstgevend zou worden. Laten we het erop houden dat dit niet op prijs werd gesteld door menig belegger. Er werd gevreesd dat Amazon niet de internetzeepbel zou overleven, maar in 2001 kondigde Amazon aan zijn eerste winsten ooit te hebben behaald. Sindsdien is het allemaal op rolletjes gegaan voor Amazon. In januari 2018 werkten er ruim 300.000 mensen en had het in 2017 een omzet van meer dan 177 miljard dollar. Dit bedrijf is nummer 1 in de e-commeremarkt wereldwijd en zal dit worden in nog veel meer markten.

» Lees hier ons artikel over Amazon in de e-commercemarkt.

Amazon: wat doen ze niet?

Hoewel Amazon oorspronkelijk begon als een online bookstore, zijn ze nu veel meer. Ze verkopen ten eerste dus niet alleen meer boeken online, maar Amazon verkoopt tegenwoordig letterlijk alles.

Eén van de meest succesvolle voorbeelden is waarschijnlijk de Amazon Kindle. Dit is de e-reader die Amazon zelf heeft ontwikkeld. Daarnaast is het bedrijf tegenwoordig ook actief in de markt van de cloudopslag-diensten - het is hier zelfs de grootste in.

» Lees hier ons achtergrondartikel over cloudopslagbedrijf Dropbox.

Bovendien heeft Amazon zijn eigen streaming service ontwikkeld, haalt het veel inkomsten uit advertenties. Ook passen ze het ‘marktplaats-principe’ toe op hun retail service. Dit houdt simpelweg in dat ook andere bedrijven hun producten, tegen betaling uiteraard, ook mogen aanbieden op Amazon. Dit zorgde in 2017 voor 17% van hun totale omzet.

Amazon koers (van 1 januari 2016 tot 17 augustus 2018)

Jeff Bezos wilde van meet af aan al de afzetmarkten van Amazon uitbreiden, dus wat dat betreft past het in de strategie van Amazon. Dat Amazon er echter in geslaagd is om marktleider te worden in zoveel sectoren, is door de mentaliteit die het bedrijf voert. Mislukken wordt namelijk als essentieel gezien, voordat een goed product/dienst kan worden bedacht. Hierdoor bekijkt Amazon wel alle opties - en probeert er ook veel uit - om zo erachter te komen welk nieuw product/dienst écht een succes gaat worden. De producten die ze dan uiteindelijk ook uitbrengen op de markt, zijn door het proces van mislukken dat eraan vooraf gaat, dan ook stuk voor stuk een groot succes geworden.

Amazon in een notendop

Kortom, Amazon heeft het niet slecht gedaan in de nog geen dertig jaar die het bestaat. Het is nu één van de grootste concerns ter wereld en is actief in talloze markten. Daarnaast heeft het ook de oprichter, Jeff Bezos, zeker geen windeieren gelegd. Hij is nu de rijkste man ter wereld met een vermogen van meer dan 155 miljard dollar. Nou, wilt u hiervan meeprofiteren? MountainShield wil dit wel en houdt de bewegingen van de reus Amazon op de markt nauwlettend in de gaten. Voor ons beleggingsfonds nemen wij positie wanneer wij verwachten dat een aandeel ons op middellange termijn positief rendement oplevert.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

 

Amazon Jeff Bezos E-commerce Cloudopslag FAANG Retail

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen