MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Aandelenselectie: hoe selecteert u het juiste aandeel?

Geschreven door Onze redactie

Welke aandelen stopt u in uw beleggingsportefeuille? Het kopen en verkopen van aandelen is zo gebeurd. Maar hoe weet u nu welke aandelen u moet hebben en welke juist niet? Beleggers hebben toegang tot vele bronnen waaruit ze informatie kunnen halen. Waar moet u op letten als u een goede afweging wilt maken?

Bij elke transactie die u pleegt loopt u als belegger een risico. Dat weet u. Er vallen geen garanties te halen uit rendementen uit het verleden. Zelfs indien u grondig het aandeel en de achterliggende sector heeft uitgeplozen, het management bij wijze van spreken persoonlijk kent en niets heeft kunnen vinden dat aanleiding geeft voor twijfel over het potentieel, dan nog kan uw belegging niet de winst brengen die u had verwacht.

» Lees hier waarom uw portefeuille een long/short strategie moet bevatten.

Daarmee is niet gezegd dat elke vorm van studie en voorbereiding zinloos is. We willen er alleen maar mee zeggen dat risicoloos beleggen niet bestaat. Aan elk aandeel, ook al is het van het meest gerenommeerde stabiele bedrijf, kleeft een zekere mate van risico. Zelfs al is er met het bedrijf niets aan de hand maar gaat het op de hele beurs slecht (of met de betreffende sector), dan daalt ook de koers van dat sterke aandeel. Bij een sterk bedrijf zal die koersdaling echter minder ernstig zijn dan bij aandelen van kleinere, gevoeligere bedrijven.

Geldstromen

Om te weten waarin u belegt, moet u de cijfertjes een beetje kennen. Lees de nieuwsberichten over het bedrijf. Zoek ook in de archieven van websites met beursnieuws. Anders weet u alleen alles van het heden maar niet van de historie. Kijk ook op de website van het bedrijf zelf. Lees eens een jaarverslag, vaak te downloaden of via de website aan te vragen. Kortom: neem kennis van de financiële gezondheid van het bedrijf achter het aandeel.

Weet ook hoe de geldstromen lopen in het bedrijf. Waarmee wordt geld verdiend, hoeveel geld is dat en wat doet het bedrijf met dat kapitaal?

Ken de sector en de markt

Het kan zeker geen kwaad om verder, breder te kijken dan naar het bedrijf sec. In welke sector is het bedrijf actief en speelt er wat binnen die sector? Opnieuw dus het nieuws volgen en uitzoomen voor een heldere kijk. Is die sector cyclisch van aard of niet? Dat wil zoveel zeggen als: ziet u de koers van sectoraandelen in een - min of meer - regelmatig patroon op en neer gaan? Dat zijn zaken om rekening mee te houden om eventueel uw instapmomenten te bepalen. En natuurlijk ook een eventueel uitstapmoment.

Hoe wordt het bedrijf geleid?

Op de website van het bedrijf vindt u vast info over het management. Uit de nieuwsberichten komt u wellicht iets te weten over de ambities, uitgevoerde plannen en gedane uitspraken van de topmensen. Een ander aspect is hoe het management omgaat met behaalde winsten. Keert het dividend uit? Is er sprake van een aandeleninkoopprogramma? Krijgt u de indruk dat de leiding aandacht heeft voor aandeelhoudersbelangen?

Alles heeft een prijs

Alle ins and outs over het aandeel zijn u bekend? Dan kijken we naar de aandelenprijs. Daarbij komt ook een bekende beurswijsheid om de hoek kijken: buy low, sell high. Rendement behaalt u niet uit een duur aandeel dat zijn plafond blijkt te hebben bereikt. Als het goed is, heeft u dat reeds opgestoken toen u het historisch koersverloop bestudeerde.

Een bedrijf dat jaarlijks €5 winst per aandeel realiseert, is een uitstekende koop tegen een koers van €20. De winstopbrengst bedraagt dan 25%. Is de aankoopkoers echter €200, dan haalt u slechts een winstrendement van 2,5%.

De experts van MountainShield houden de aandelenmarkt continu in de gaten en zijn op zoek naar die aandelen die rendement beloven voor de toekomst. Het MountainShield Capital Fund is een beleggingsfonds dat door middel van een long/short strategie inspeelt op kansen op de aandelenbeurs.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Leren beleggen Beleggingsstrategie Aandelen

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen