MSCF USP 2-717889-edited.jpg

Het laatste nieuws

Aandelen en volatiliteit

Geschreven door Redactie

Welke aandelen stopt u in uw beleggingsportefeuille? Het kopen en verkopen van aandelen is zo gebeurd. Maar hoe weet u nu welke aandelen u moet hebben en welke juist niet? Beleggers doen er goed aan om te kijken welke aandelen in trek zijn. De beweeglijkheid van de koers, ofwel de volatiliteit, kan sterk van invloed zijn op het rendement.

Van elk beursgenoteerd bedrijf zijn er vele aandelen in omloop. Vrij verhandelbaar, heet dat dan. Maar van kleinere fondsen is dat aantal soms relatief beperkt. Wanneer u als belegger daar een aantal stukken van wilt aankopen, is het dan maar de vraag of die stukken er ook daadwerkelijk zijn. De beursvloer is immers niets anders dan een simpele markt van vraag en aanbod. Als het aanbod er niet is, krijgt u die stukken niet. Zeker wanneer u het in de small caps regionen zoekt, of daaronder nog in de lokale index, blijft uw beleggingsorder geruime tijd openstaan.

Het is vanzelfsprekend dat iedere belegger op elk moment, als de beurs open is, zijn aandelen kan verkopen. Maar dan moet er wel iemand zijn, een particulier of een instituut, die de aandelen wil hebben. Als de verhandelbaarheid laag is, ontstaat er een kans dat het verschil tussen de bied- en laatkoers, gigantisch groot wordt. Dat verschil wordt de 'spread' genoemd, de spreiding tussen vraagprijs en wat ervoor geboden wordt.

» Lees hier waarom uw portefeuille een long/short strategie moet bevatten.

Dat kan overigens van dag tot dag verschillen. U kunt het handelsvolume van een aandeel eenvoudig zien via de verschillende webpagina's die de koersen publiceren. Het best is natuurlijk om de koersen real-time te volgen. Aan de hand van het volume kunt u afleiden of uw eventuele aan- of verkoop makkelijk uitvoerbaar is. Soms is een hoger volume het gevolg van een persbericht of geruchten in de markt. Maar soms is er helemaal geen directe aanleiding en wordt een koersuitslag toegeschreven aan het mysterie van de beurs.

blur-business-chart-69760

Een hoge volatiliteit wil in ieder geval zeggen dat het aandeel in trek is. In combinatie met het koersverloop ziet u of het aandeel hard wordt afgestraft of juist hoger wordt gewaardeerd. Indien er (nog) geen nieuws is maar het handelsvolume is hoger dan gebruikelijk en de koers loopt flink op, kan er sprake zijn van 'voorsorteren' op een rooskleurig bericht. Dit kunnen cijfers zijn maar ook een overname. Beleggers springen dan "op de rijdende trein". Het gevaar is dan wel dat de koers even hard terug kan klappen als het verwachte nieuws tegenvalt of zelfs uitblijft.

Lage volatiliteit is gevaarlijk

Aandelen kopen mag dan gelukt zijn, u wilt er - liefst met winst - ook weer ooit vanaf. Bedenk dus dat een chronisch lage verhandelbaarheid het erg lastig kan maken om vlot al uw stukken weer kwijt te raken. Het is overigens niet ongebruikelijk dat ook bij grotere, hoger genoteerde aandelen uw order in partjes wordt afgehandeld.

Al met al is het, zeker voor de beginnende belegger, verstandig om zich te richten op aandelen in het hogere segment van de beurs. Voor het potentieel rendement hoeft het trouwens niets uit te maken. Bij lagere volatiliteit is vooral veel meer geduld vereist. Het is ook zaak om uw eigen aandelenvolumes erop af te stemmen.

De experts van MountainShield houden de aandelenmarkt continu in de gaten en zijn op zoek naar die aandelen die rendement beloven voor de toekomst. Het MountainShield Capital Fund is een beleggingsfonds dat door middel van een long/short strategie inspeelt op kansen op de aandelenbeurs.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Volatiliteit Leren beleggen Beleggingsstrategie Aandelen

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen