Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

The Walt Disney Company

Geschreven door Redactie

Disney is zeker geen Mickey Mouse meer in de beleggingswereld. Media & Entertainment gigant Disney is al jaren actief in de markt en heeft sindsdien een uitmuntende groei laten zien. Met de nieuwe streamingdienst Disney+ steekt het nu Netflix naar de troon.

Media networks

De omzet van Disney komt grotendeels uit de sector van de medianetwerken. Meer dan 42% komt uit de vinger die Disney in de pap van de medianetwerken roert.

Disney bestaat inmiddels uit een enorm gevarieerd conglomeraat van bedrijven en toeleveranciers. Het is essentieel om eerst de inkomstenbronnen van Disney te identificeren. Zoals gezegd, maakt Media Networks dus 42% op van de totale omzet van Disney. Daarnaast haalt het 33% van zijn inkomsten uit de parken en resorts die het concern bezit. Dan komt er nog 15% van de omzet van Disney uit studio entertainment. Het resterende percentage van de omzet vloeit voort uit de verkopen van merchandise & services.

Gezien het grote aandeel van Disney’s omzet uit media networks, zullen we dat onderdeel hier eerst nader belichten. Disney is namelijk niet de kleinste speler in de wereld van de media in de Verenigde Staten. In Amerika zijn er maar zes grote medianetwerken die vrijwel alle media in de V.S. bezitten. Disney is hier één van. Disney bezit namelijk American Broadcasting Companies (ABC). ABC is één van de grootste medianetwerken in de V.S. en doordat Disney eigenaar is van dit bedrijf, is het een reus in medialand.

» Lees hier meer over hoe u op het rendement van Netflix kunt meeliften.

Als we kijken naar de cijfers die het onderdeel van media networks van Disney laten zien, dan krijgen we een iets minder rooskleurig beeld. Als we namelijk gaan gaan kijken naar hoe de omzet van Disney uit medianetwerken van 2014 tot 2017 loopt, dan zien we dat de cijfers steeds minder positief worden. Van 2014 op 2015 werd er weliswaar nog een flinke groei gerealiseerd van 10% qua omzet, maar van 2015 naar 2016 was dit nog maar 2% en van 2016 naar 2017 was dit zelfs al -1%.

Disney bezit ook het, in Amerika zeer bekende, sport medium ESPN. Dit netwerk is tot op heden niet bepaald rendabel voor Disney, maar ook hier voert Disney de laatste tijd veranderingen door. Dit zou ook ESPN weer winstgevend moeten maken.

Parks & Resorts en Studio Entertainment

De twee knallers van Disney zijn derhalve Parks & Resorts en Studio Entertainment. Beide segmenten laten de afgelopen jaren vliegende cijfers zien en de verwachtingen zijn dat dit alleen maar oploopt.

gui-avelar-749797-unsplash

Als we hiervoor direct de cijfers in duiken, dan kunnen we zien dat de omzetgroei van 2014 tot 2017 voor Parks & Resorts meer dan 21% is geweest. Voor Studio Entertainment bedroeg dit in hetzelfde tijdsbestek meer dan 15%. Dit is bij beide significant hoger dan de groei van media networks in wederom dezelfde tijdsspanne. Media networks an sich zal steeds minder de afhankelijke bron zijn voor Disney. Het bedrijf zet namelijk de diversificatie van zijn inkomstenbronnen succesvol voort. Hiermee wordt het minder beïnvloedbaar voor teruglopende groei in een bepaald gebied. Ter illustratie, het aandeel van de totale omzet van media networks was vijf jaar geleden nog 64%, terwijl dat in het tweede kwartaal van 2018 nog ‘maar’ 49% bedroeg. Dit is een aanzienlijke daling.

Disney op overnamepad

Zes. Dat is het aantal bedrijven dat de media netwerkmarkt in de V.S. beheerst. Tenminste, klopt dat nog wel, zes? Fox is (lees:was) namelijk ook een grote speler.rachel-hisko-799342-unsplash

Disney heeft eind juli 2018 van de aandeelhouders van Fox bevestiging gekregen voor de overname van enkele belangrijke onderdelen van Fox. Hier is een bedrag van $71 miljoen mee gemoeid. Voor dit bedrag krijgt Disney de filmafdeling van Fox, maar ook een groot aantal sport- en entertainmentzenders. Bovendien is ook het welbekende National Geographic onderdeel van deze deal, naast nog enkele andere iets mindere bekende zenders. De meeste nieuwszenders van Fox vormen een nieuw bedrijf, dus daarmee blijft Fox wel één van de grote zes nieuwszenders.

Waar deze deal wel voor zorgt, is dat Disney zo nog meer beschikking krijgt over exclusieve content. Disney nam in 2009 ook Marvel al over en samen met deze overname van Fox, heeft Disney een aanzienlijke hoeveelheid exclusieve content. Als Disney in 2019 zijn eigen video service lanceert als equivalent van Netflix, dan hebben mensen nu meer dan genoeg reden om een abonnement te nemen.

Disney Plus

De naam zegt het al enigszins. Disney maakt van Disney steeds meer Disney. Voor het bedrijf ligt overal potentieel weggelegd. Met de introductie van streamingdienst Disney+ steekt men nu het gevestigde Netflix naar de troon. Disney+ zal $7 per maand gaan kosten waar Netflix net zijn prijs naar $9 had verhoogd.

Vanzelfsprekend haalde Disney al zijn content weg bij de concurrent. Daaronder ook de films en series van 20th Century Fox en Marvel. Het wordt vast een felle strijd om de macht in streaming land. Want zouden consument het ervoor over hebben om twee abonnementen af te sluiten?

Kortom, Disney is absoluut een bedrijf om als belegger in de gaten te houden de komende tijd. MountainShield ziet de kansen in Disney ook en heeft voor haar beleggingsfonds al een tijdlang een stevige long positie in het aandeel Disney.

 » Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven een long positie in aandelen Disney.

Disney Netflix Streaming Fox

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen