Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Voortvarende start beursjaar 2019

Geschreven door Onze redactie

De vierde week van het nieuwe jaar is qua rendement overwegend positief geweest voor het MountainShield Capital Fund. De AEX-index steeg deze week +1,06%, de S&P 500 daalde met -0,22%, de MSCI World Index verloor -0,52% aan en de Eurostoxx 50 pluste +0,90%. De iShares NASDAQ Biotechnology Index verloor -0,93%. We zien hiermee dat de algemene tendens op de aandelenmarkten zijwaarts was deze week.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

De AEX wist zich deze week ruim boven de 500 punten te handhaven, maar beleggers waren aanvankelijk wel wat voorzichtig, voornamelijk vanwege de zorgen over de wereldeconomie. Sterke kwartaalcijfers hielpen de index echter aan een aardige winst op weekbasis.

De handelsweek begon redelijk rustig vanwege de viering van Martin Luther King Day in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street de deuren gesloten hield en Europa zich niet aan de Amerikaanse beurzen kon optrekken. De markt kon zich daarom volledig richten op groeicijfers uit China en nieuwe groeiramingen van het Internationaal Monetair Fonds. De angst voor slechte bedrijfsresultaten lijkt wat weg te ebben, maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Daarvoor zijn er nog teveel politieke onzekerheden, onder meer op het vlak van de Brexit en de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Het is nu vooral letten op cijfers van grote bedrijven, vooral uit de tech-hoek, als Amazon en Alphabet. In Nederland staan met name Royal Dutch Shell, ING en Unilever op de radar. De recent verschenen bedrijfscijfers zijn "niet slecht", maar vooral de onzekere verwachtingen trekken de aandacht.

>> Zonder terugblik, geen vooruitblik. Bekijk nu ons laatste webinar!

China voelt pijn handelsconflict

Uit de cijfers bleek dat de tweede economie van de wereld in het vierde kwartaal van 2018 met 6,4 procent is gegroeid. Dat was conform de verwachting dus geen negatieve verrassing voor de markt. De groei van 6,6 procent over heel 2018 bleek evenwel het traagste groeitempo sinds 1990. En dat baart Beijing duidelijk zorgen, want volgens staatspersbureau Xinhua zou president Xi Jinping zijn Communistische Partij hebben gewaarschuwd voor maatschappelijke onrust wanneer de economie echt in het slop raakt.

De escalatie van het handelsconflict met de VS is in de loop van 2018 een ernstige tegenwind voor de Chinese economie gaan vormen. De Chinese economie bevindt zich op het pad van een geleidelijke groeivertraging. Dat past bij de transitie naar een groeimodel dat sterker leunt op de binnenlandse consumptie, en bij het streven van Beijing om financiële risico’s in te dammen. En omdat China de pijn voelt van het handelsconflict met Amerika, lijkt de kans op een deal groter. Of Beijing en Washington voor begin maart een handelsakkoord zullen sluiten is zeer de vraag. De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross waarschuwde deze week dat een deal nog mijlenver weg is.

Mondiale groei zwakt af

Niet alleen in China zwakt de economie af, ook in de rest van de wereld, zo waarschuwde het IMF deze week. Men verwacht dat de wereldeconomie de komende jaren minder sterk groeit. Was in 2018 nog sprake van een groei van 3,7 procent, zakt dit in 2019 terug tot 3,5 procent, om in 2020 vermoedelijk weer iets op te veren tot 3,6 procent.

De ontwikkelde economieën zien de groei teruglopen van 2,3 procent afgelopen jaar, naar 2,0 procent dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, voorspelt het IMF. De Amerikaanse economie groeit dit jaar vermoedelijk met 2,5 procent en Duitsland met slechts 1,3 procent. Dat is wel nog altijd beter dan de 1,1 procent groei in Japan. Het Britse bruto binnenlands product stijgt in 2019 met 1,5 procent. Voor de eurozone zijn de groeiramingen voor 2019 en 2020 respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. Dat was 2,0 en 1,9 procent.

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde ligt een mondiale recessie nog niet op de loer, maar is het risico op een scherpe groeivertraging "zeker toegenomen."

Dat bleek deze week ook uit de mondiale inkoopmanagersindexen. Zo nam de economische activiteit in de eurozone in januari minder sterk toe. De samengestelde inkoopmanagers- index voor industrie en diensten daalde van 51,1 naar 50,7 en kwam daarmee op het laagste niveau in dik vijf jaar.

Het wordt al maanden steeds duidelijker dat de rem op de groei in de eurozone in de tweede helft van 2018 geen eenmalige gebeurtenis is, maar meer structurele vormen aanneemt. In de VS nam de economische activiteit in januari af in de dienstensector maar steeg die juist binnen de industrie.

ECB ziet meer neerwaartse risico's maar heeft geduld

De Europese Centrale Bank handhaafde deze week zijn monetaire beleid zoals verwacht en ging vooral in op de economische risico's voor de eurozone. Ook voorzitter Mario Draghi erkende in zijn toelichting dat de neerwaartse risico's zijn toegenomen, maar ging niet echt in op hoe de ECB van plan is hiermee om te gaan. Draghi gaf niet direct antwoord op de vraag of hij blij is met den huidige inschatting van de markt van een eerste renteverhoging in december, en wilde alleen kwijt dat enkele beleidsfunctionarissen een verlenging van de lange termijn herfinancieringsoperaties hebben voorgesteld, zonder hierbij extra details prijs te geven. Hiermee koopt de ECB wat tijd en geeft men ruimte aan de mogelijkheid dat macro-data uit de eurozone verbeteren, net als het mondiale groeiklimaat. Maar wie tussen de regels leest, kan concluderen dat de centrale bank zich 'dovish' opstelt en dit zal alleen veranderen wanneer de situatie in de komende maanden inderdaad positiever wordt.

>> Ook 2019 zal geen rust kennen. Bekijk ons webinar waarin we vooruitblikken  op het jaar.

Nog steeds geen oplossing shutdown VS

Bepaalde overheidsdiensten in de VS liggen al ruim een maand stil en federale overheidswerkers krijgen niet betaald. Hoe langer de shutdown duurt, hoe lastiger het wordt om de economische verliezen weer in te lopen. In het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd deze week gestemd over een tweetal plannen; een Republikeins plan waarbij president Donald Trump financiering krijgt voor zijn muur en een plan van de Democraten waarbij eerst de overheid weer open gaat en men vervolgens gaat praten over extra geld voor onder meer grensbewaking. Beide plannen haalden het niet. Een spoedige opening van de gesloten overheidsdiensten is daardoor opnieuw onzeker.

Volgens CNN zou het Witte Huis bezig zijn met plannen om de noodtoestand uit te roepen, zodat 7 miljard dollar vrijkomt waarmee de Amerikaanse president Donald Trump zijn gewenste muur bij de grens met Mexico kan financieren en de overheid weer open gaat. De vraag is of dit voor aanstaande dinsdag gebeurt, de dag dat Trump de jaarlijkse State Of The Union zou uitspreken. De president meldde eerder deze week hier vanaf te zien tot de shutdown voorbij is.

Afgelopen weekend werd een tijdelijke deal getekend, waarbij voor drie weken een staakt het vuren geldt. Dat betekent dat de ambtenaren weer betaald worden en de druk even van de ketel is.

Brexit

Veel aandacht was er deze week opnieuw voor Brexit. Nadat het akkoord met de Europese Unie vorige week werd verworpen, kwam de Britse premier Theresa May deze week met haar Plan B. Dat plan bleek nauwelijks te verschillen van de oorspronkelijke deal. De tijd tikt ondertussen verder weg en de vraag is wat de volgende stappen zijn. Volgende week debatteert het Britse parlement over dit Plan B en zal er vermoedelijk ook over worden gestemd.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. We beleggen divers in bedrijven uit de volgende sectoren: online betalingen, biotechnologie, gaming, cybersecurity, duurzame energie, online streaming, e-commerce, halfgeleiders, robotica, zelfrijdende auto en healthy&fit. Tot dusver doen deze maand vooral de thema´s Healthy&Fit, Zelfrijdende Auto en Robotica het erg goed. In de sector online betalingen moeten we terrein prijsgeven.

Wanneer we verder inzoomen op de portefeuille zien we de volgende bewegingen bij individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen nog steeds minder goed, maar dienen ter afdekking voor minder zonnige dagen.

De aandelen die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn onze posities in Tesla Motors (Zelfrijdende Auto) +10,75%, GNC Holdings (Healthy&Fit) +34,60%, Lam Research (Semiconductor) +21,53%, PayPal (Payments) +12,12% en  Iqiyi (Streaming) +34,16%. Ook onze deelname in het Welgesteld Biotechnologie Fonds doet het uitstekend deze maand.

Onze posities in Nvidia (Semiconductor) -19,96%, Square (Payments) -39,01%, Electronic Arts (Gaming) -16,26%, Spotify (Streaming) -16,26%, Netflix (Streaming) -26,13%, doen het minder goed en drukken op het rendement.

VOORUITBLIK

Beleggers gaan een drukke week tegemoet, met een flinke stroom aan bedrijfsresultaten, een volle macro-economische agenda en een rentebesluit van de Federal Reserve.

>> Bekijk nu het webinar met onze vooruitblik op 2019.

Komende week start rustig met geen enkel Nederlands bedrijf dat de boeken opent. Dinsdag is de beurt aan Philips en NSI, een dag later gevolgd door KPN en Core Lab. Donderdag is het de beurt aan de zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. Op vrijdag openen Signify en WDP de boeken.

Ook internationaal blijft de stroom aan cijfers goed op gang. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Caterpillar op maandag, Apple en eBay op dinsdag, en woensdag is de beurt aan de Chinese internetgigant Alibaba en uit Amerika Microsoft, Facebook en Tesla. Donderdag kijkt de markt naar Amazon en vrijdag zijn het de Amerikaanse oliegiganten Chevron en Exxon Mobil en Deutsche Bank die de aandacht trekken.

Maandag is er een toespraak van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Afgelopen week besloot de ECB het monetaire beleid ongemoeid te laten. Wel erkende Draghi dat de recente macrocijfers tegenvielen en dat de onzekerheid in de markt wordt gevoed door "een behoorlijke lange lijst" van factoren. In maart, bij de volgende rentevergadering, wanneer er ook nieuwe economische ramingen zijn, zal de centrale bank de stand van zaken opnieuw beoordelen.

Dinsdag let de markt vooral op een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en woensdag is het enorm druk met onder meer vertrouwenscijfers uit Japan, Nederland, Duitsland en de hele eurozone. Ook zijn er inflatiecijfers uit bijvoorbeeld Duitsland en groeicijfers uit Amerika. Het banenrapport van ADP geeft een indicatie hoe het officiële rapport op vrijdag er uit zal zien.

Woensdagavond is de beurt aan de Federal Reserve. Beleggers geloven niet meer dat de Fed de rente dit jaar nog zal verhogen. Donderdag zijn er inkoopmanagersindexen uit China en Spaanse en Franse inflatiecijfers. In Duitsland en de eurozone staat de werkloosheid op de rol en groeicijfers uit Duitsland en de eurozone.

Op de laatste dag van de week, 1 februari, staan traditiegetrouw de inkoopmanagersindexen op de rol. Verder is er een inflatiecijfer uit de eurozone en het Amerikaanse banenrapport. Ook publiceert de Universiteit van Michigan hoe de gemoedstoestand van Joe Sixpack is. De afgelopen maand werden veel Amerikaanse macrocijfers uitgesteld vanwege de shutdown. Vrijdagavond meldde de Amerikaanse president  Donald Trump echter dat er een tijdelijke oplossing is gevonden. Tot 15 februari lassen de twee kampen een pauze in en krijgen 800.000 ambtenaren weer salaris. Het heikele punt is momenteel de ruim 5 miljard dollar die Trump wil voor de bouw van een muur aan de grens van Mexico. De Democraten willen dit geld niet vrijmaken.

MELD U NU AAN VOOR HET WEBINAR OP 31 JANUARI

Selwyn DuijvestijnOp 31 januari aanstaande zenden wij ons eerste webinar van 2019 uit, waarin we ook zeker terugblikken op het jaar 2018, maar vooral ook kijken naar het heden en de toekomst.

Selwyn Duijvestijn zal het webinar presenteren op 31 januari, aanvangstijd 19:30 uur. U kunt zich nu alvast inschrijven voor dit webinar. We sturen u vlak voor uitzending de link toe om zo niets te missen van onze prognose voor 2019.

Tevens heeft de mogelijkheid om op voorhand al uw vragen in te sturen, zodat we deze kunnen beantwoorden tijdens het webinar. Op die manier maken we samen van 2019 een mooi beursjaar.

Meld u hier aan

LIEVER EEN-OP-EEN Contact?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen