Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Volatiliteit op aandelenmarkten neemt toe

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Het Damrak zag afgelopen week opnieuw beurswaarde verdampen. De AEX verloor op weekbasis 1,6 procent. De week werd onder meer gekenmerkt door de laatste ontwikkelingen rondom Brexit en lage handelsvolumes omdat er in Amerika Thanksgiving werd gevierd.

Wekelijks op maandag ontvangt u van ons de weekupdate met een terugblik op vorige week en een vooruitblik op deze week. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven over onze macro-economische visie en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

brexit en Lage handelsvolumes

Positief was dat de Europese Unie en Britse onderhandelaars het eens zijn geworden over een politieke verklaring die de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk schetst. De verklaring die donderdag werd aangekondigd door de president van de Europese Raad Donald Tusk, betekent dat het Brexit-akkoord zondag kan worden getekend bij een speciale vergadering van Europese leiders in Brussel. Berichten over een Brexit-akkoord waren niet genoeg om het positieve sentiment van woensdag vast te houden. 

Europa moest het op donderdag doen zonder richting van Wall Street. De Amerikaanse beurzen bleven gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. De omzetten op de Europese beurzen lagen dan ook flink lager.

Op de achtergrond speelde afgelopen week nog de situatie in Italië. De Europese Commissie wil een officiële strafprocedure tegen Italië starten omdat de Italiaanse begrotingsplannen niet in overeenstemming zijn met de eisen die Brussel stelt.  Italië blijft hiermee een lastig dossier. Voor de Europese Commissie is het balanceren op een slap koord. Een te softe reactie op het Italiaanse begrotingsvoorstel tast de integriteit van de Europese budgetregels aan. Een te harde reactie speelt eurosceptici, zoals premier Matteo Salvini in Italië en oppositieleider Marine Le Pen in Frankrijk, in de kaart voor de aankomende Europese parlementsverkiezingen.

Koopjesdag black friday

De week werd afgesloten met Black Friday, een koopjesdag in Amerika. Voor beleggers zijn de omzetcijfers op Black Friday interessant om te volgen. Het geeft een goed beeld van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en, nog belangrijker, van het bestedingspatroon.

De olieprijzen verloren overigens op weekbasis 9,7 procent. Er lijkt geen einde te komen aan de neerwaartse trend in de nabije toekomst, dit vereist een duidelijke verklaring van de OPEC dat het bereid is de productie aanzienlijk te verlagen. Winnaars zijn de landen met een slechte betalingsbalans die veel olie importeren, denk aan bijvoorbeeld Turkije, India en Zuid-Afrika. Verliezers zijn de landen die traditioneel olie exporteren, zoals Noorwegen, Canada en Mexico. 

vooruitblik

Het belooft een relatief rustige week te worden, nu de kwartaalcijfers grotendeels achter de rug zijn en het nog wachten is op de laatste beleidsvergaderingen van de grote centrale banken in december. Wel is er aankomende week de uitslag van een stresstest uitgevoerd door de Britse centrale bank en de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Ook staan er komende week de nodige vertrouwenscijfers op de rol, zoals de Duitse Ifo index op maandag en het Amerikaanse consumentenvertrouwen op dinsdag. Ook komen er enkele bedrijfscijfers van onder meer HP, Salesforce.com en Tiffany & Co.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

meer weten?

U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft. 

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen