Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in videostreaming aandelen

Geschreven door Redactie

Content is king. We willen meer kijken. Series volgen, sportwedstrijden zien. Waar we ook zijn. Streamingdiensten zijn dan ook volop in opmars. Welke aandelen moet u hebben als belegger?

iQiyi [ISIN: US46267X1081]

Koers van het aandeel iQiyi

iQiyi is het belangrijkste videostreamingplatform va China. Baidu, in het moederland vooral bekend van de zoekmachine, richtte het platform in 2010 op als tegenhanger van concurrent Youku. Al snel werden er internationale partnerships gesloten om westerse content op de Chinese markt aan te bieden. Toen dat zeer succesvol bleek, besloot iQiyi ook met eigen producties te komen. Inmiddels werkt het platform samen met partners in Zuid-Korea en Japan om ook op die markten content aan te bieden en uit te wisselen. Verder maakt het gebruik van het ecosysteem van Baidu. Bijvoorbeeld voor e-commerce en social media.

» Lees hier ons artikel over streamingdienst iQiyi.

Omdat het concern 70% van de Chinese zoekopdrachten afhandelt, kan iQiyi bogen op veel bezoek. De constructie is te vergelijken met de combinatie YouTube-Google. Volgens eigen zeggen heeft iQiyi 565 miljoen unieke maandelijkse gebruikers die gezamenlijk iedere maand voor 6 miljard uur aan video’s bekijken. De streamingdienst zegt daarnaast 67 miljoen premium-gebruikers te hebben. Dat aantal zal de komende tijd hoger worden, is de verwachting. Vooral omdat iQIYI in 2017 een partnership is aangegaan met Netflix. Daarmee boekte het een fraaie overwinning op de concurrenten die de overal ter wereld bekende series van de westerse streamingdienst graag aan hun catalogus hadden toegevoegd.

iqiyi

De toekomst ziet er voor iQiyi prima uit. Het aantal abonnees groeit in rap tempo. Analisten denken dat de dienst nog voor 2020 het aantal van 84 miljoen abonnees zal passeren. Dat betekent dat iQiyi dan 20% van de Chinese streamers voor zich heeft gewonnen. Analist Karen Chan van Jefferies & Company voorziet zelfs dat iQiyi in staat moet zijn om binnen een paar jaar 40% van de streamende kijkers aan zich te binden. Zeker nu er steeds meer eigen content van hoge kwaliteit wordt aangeboden. Volgens Chan kan de de dienst in de periode 2017-2020 een omzetgroei van 39% realiseren. Bijna de helft daarvan komt door het toenemende aantal abonnees. Ook de reclame-inkomsten zullen flink stijgen. Chan voorziet een aanwas van 30%. Sinds de beursgang in 2018 heeft iQiyi zich laten gelden als een volatiel aandeel. Chan waarschuwt dat dit nog wel even door zal gaan. Toch staan volgens haar alle seinen op groen voor de streamingsdienst, zeker als er rekening wordt gehouden met zaken als de voortschrijdende urbanisatie en een verdere uitbreiding buiten China. Zo is het niet ondenkbeeldig dat iQiyi op de een of andere manier de sprong naar het westen maakt. Dat zou bijvoorbeeld al kunnen door de eigen producties aan Netflix te vermarkten.

» Lees hier ons artikel over aandelen streaming audio.

The Walt Disney Company [ISIN: US2546871060]

Koers van het aandeel Disney

Walt Disney is niet alleen bekend van de tekenfilms en de pretparken. In de achterliggende decennia heeft het Amerikaanse concern zich ook laten gelden als mediaconcern. Dat begon al eind vorige eeuw toen het American Broadcasting Company (ABC) annexeerde. De overname zorgde ervoor dat Disney ook via kabel tv, de tv-stations van ABC en internet actief kon zijn. Het had zelf al de betaalzender Disney Channel in bezit. Sportzender ESPN kwam daar na de overname van ABC bij. ESPN heeft een penetratie van ruim 75% in de Verenigde Staten en speelt op het eigen continent een belangrijke rol als provider van sportcontent. In 2018 nam Disney een deel van de activiteiten van 21st Century Fox over. Naast filmstudio's en zo'n 400 tv-zenders behoort het Britse Sky tot de buit. Daarmee verstevigt het concern de positie in Europa.

Het enige dat het concern nog niet bezit is een streamingdienst. Materiaal van Disney is on demand te zien bij Netflix, tot het moment waarop de eigen streamingdienst on air gaat. In 2019 moet dat zijn beslag krijgen. Disney+ zal eerst uitgerold worden in Amerika om daarna de oversteek naar Europa te maken. Voor Netflix zal dat een flinke aderlating zijn. Niet alleen alle Disney-content wordt de dienst ontnomen; ook alle populaire Marvel-producties verhuizen naar de eigen dienst. En Netflix zal niet het enige streamingbedrijf zijn dat de ontwikkelingen rond Disney met argusogen volgt. Het concern schermt ook met grote plannen rond ESPN. De sportzender krijgt een eigen on demand platform waarin vrijwel zeker ook ruimte is voor livesport. In ieder geval wedstrijden uit de Amerikaanse MLB (honkbal), NHL (ijshockey) en MLS (voetbal).

Met een wereldwijd opererend platform wordt ESPN een geduchte concurrent voor Eurosport, het sportkanaal van het beursgenoteerde Discovery Communications, Inc. Die zender heeft bijvoorbeeld de rechten van de Olympische Spelen in handen en zendt daarnaast veel wintersportevenementen uit. Het is niet ondenkbeeldig dat Disney zich ook wil mengen in de strijd om die uitzendrechten. Discovery kocht ze in 2015 voor 1,3 miljard euro. Na de Zomerspelen van 2024 komen ze vrij. Dat geeft Disney genoeg tijd om ESPN verder uit te bouwen tot een interessante mediapartner.

» Lees hier ons achtergrondartikel over videostreaming.

Netflix [ISIN: US64110L1061]

Koers van het aandeel Netflix

Als concern bestaat het Amerikaanse Netflix al sinds het eind van de jaren negentig. Klanten konden er dvd’s huren. Toen breedbandinternet gemeengoed werd, stapte het concern over op het aanbieden van films en series via streaming. In 2017 doorbrak de streamingdienst de magische grens van 100 miljoen gebruikers. Eind 2017 was dat aantal opgelopen naar 117 miljoen. De omzet in dat jaar bedroeg 11 miljard dollar. Voor 2018 houdt het concern rekening met 15 miljard. Overigens zijn er nog steeds abonnees voor de dvd-dienst. Dat levert Netflix zo’n 3 miljoen omzet op. Het concern is volgens analisten momenteel zo’n 100 miljard waard.

Netflix gaat als een speer en het is natuurlijk de vraag hoe lang dat zo door kan gaan. Nog heel lang, als het aan de bedrijfstop ligt. De dienst blijft inzetten op eigen series en films. Met successen als Making A Murderer, Stranger Things en The Crown lukt dat de laatste jaren aardig. In 2018 pompte Netflix voor 8 miljard dollar aan nieuwe producties in het aanbod.

videostreaming-mobiles

De aanwas van abonnees in thuismarkt Verenigde Staten lijkt wel iets te haperen. Dat wil zeggen; uit kwartaalcijfers blijkt dat de streamingdienst steeds internationaler wordt. Juist buiten de VS is de aanwas van nieuwe gebruikers het grootst. Dat zorgt er wel voor dat de streamingdienst in een spagaat komt te zitten. Daar helpt de Europese Unie een beetje aan mee door met de eis te komen dat streamingdiensten zeker 30% Europees materiaal moeten aanbieden. Netflix denkt aan die eis te kunnen voldoen, maar dat kan natuurlijk wel zijn weerslag hebben op de backcatalogus voor de eigen thuismarkt.

Daar komt nog bij dat Netflix in 2019 geduchte concurrentie krijgt van Disney+. Toch blijft het concern een hoogvlieger. Films en series on demand kijken zal steeds meer de traditionele manier van televisiekijken vervangen. Netflix heeft intussen zo’n naam opgebouwd, ook als producent, dat het een niet meer weg te denken positie in het tv-landschap heeft verworven. Dat techbedrijven als Amazon, Facebook en Apple ook opzichtig naar streamen van videocontent loeren, zal voor Netflix niet veel uitmaken, zo lang het zich blijft onderscheiden met producties waar het publiek warm voor loopt.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven een short positie in Netflix en een  long positie in Disney.

Disney Netflix Video iQiyi Streaming

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen