Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Spaanse aandelen om in de gaten te houden

Geschreven door Redactie

De aandelenmarkt in Spanje wordt gecontroleerd door een overkoepelend bestuursorgaan dat toezicht houdt op de vier beurzen in het land. Het is niet aan iedereen voorbehouden om aandelen te kopen. Het is dus goed opletten bij welke aanbieder een transactie wordt gedaan. Er kunnen mogelijk extra kosten zijn omdat de order door anderen uitgevoerd moet worden.

De IBEX-35 is de belangrijkste aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid. De index bevat 35 aandelen en is een marktkapitalisatie gewogen index. Verder is er, net als in ons land, een index voor middelgrote en kleine fondsen. Wij selecteerden een paar aandelen die voor beleggers interessant kunnen zijn.

Solaria Energía y Medio Ambientelogo_solaria
[ISIN: ES0165386014]

Koers van het aandeel Solaria Energía

De in 2002 in Madrid opgerichte producent van zonnepanelen is binnen een paar jaar uitgeroeid tot een multinational. Naast de productie van zonnepanelen is Solaria ook actief als energieproducent. Het exploiteert en bouwt zonnecentrales in Spanje en enkele landen in Latijns-Amerika. Verder heeft het ook belangen in Italië. In 2017 kwam de omzet uit op ruim €34 miljoen. Voor 2018 gaan analisten uit van een omzet van 40 miljoen die in 2019 doorgroeit naar 66 miljoen. Het concern is sinds 2017 in de IBEX-index voor middelgrote fondsen opgenomen. Naast zonne-energie is Solaria ook actief in windturbines. Nieuwe Europese wetgeving op komst over duurzame energie kan het concern in de kaart spelen.

 » Lees hier ons achtergrondartikel over Spanje.

Siemens Gamesa Renewable Energylogo_siemens
[ISIN: ES0143416115]

Koers van het aandeel Siemens Gamesa Corp

De grote producent van windturbines is in april 2017 ontstaan door een fusie van het Spaanse Gamesa en het Duitse Siemens Wind Power, een onderdeel van Siemens AG. Na het Deense Vestas is het de grootste speler in de sector. De omzet bedroeg over 2018 kwam uit op €9 miljoen en het nettoresultaat kwam uit op 70 miljoen. De orderintake groeide met 9% op jaarbasis. Zowel op land als op zee doet het concern goede zaken. Dat laatste werd nog eens onderstreept met het binnenhalen van de grootste offshore-order ooit. In juni 2018 werd bekend dat Gamesa voor het 1366 megawatt Hornsea Project Two offshore windpark 165 windturbines zal leveren. Gamesa is goed gepositioneerd in China en Latijns-Amerika. Dat zal ertoe bijdragen dat het concern keurig op schema ligt om de financiële doelstellingen voor 2020 te halen.

spaanse-vlag

Iberdrola [ISIN: ES0144580Y14]logo_iberdrola

Koers van het aandeel Iberdrola

Iberdrola is een multinational uit Baskenland, actief in de elektriciteitssector. Naast netbeheerder is Iberdrola ook actief als uitbater van kerncentrales en is het goed vertegenwoordigd in duurzame energie door participaties in windmolenparken en waterkrachtcentrales. Zo heeft het een belang van 8% in Siemens Gamesa Renewable Energy. Als netbeheerder bedient Iberdrola 34 miljoen klanten. Het concern is actief in Spanje, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en de Verenigde Staten. Het concern kende in 2017 een omzet van €34 miljard. Uit cijfers over het derde kwartaal van 2018 bleek de omzet in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder 28% hoger te liggen.

Telefónica [ES0178430E18]logo_telefonica

Koers van het aandeel Telefónica

Telefónica is in Nederland vooral bekend van de aankoop van Endemol aan het begin van deze eeuw. Dat was, om het voorzichtig uit te drukken, een van de mindere acquisities van de grootste Spaanse multinational. Het concern, ooit de PTT van Spanje, is inmiddels uitgegroeid tot de op vijf na grootste aanbieder van telefonie in de wereld. Het is in Europa actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en natuurlijk Spanje. Verder is Telefónica een grote speler in Latijns-Amerika. Naast mobiele en vaste telefonie levert het concern ook allerlei diensten voor internet en televisie. De omzet kwam in 2018 uit op €52 miljard met een winst van ruim 2 miljard.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Spanje Solaria Energia Telefonica Siemens Gamesa Iberdrola

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen