Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Naderende recessie in de VS?!

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

We behaalden in de maand november een netto rendement van +3,71%. Hiermee verbreken we de reeks negatieve rendementen van de afgelopen maanden en tonen we aan dat we het dieptepunt bereikten in oktober. Na de succesvolle maand november is de eerste week van december neutraal gestart voor het MountainShield Capital Fund.

Gezien de heftige koersdalingen op de aandelenmarkten, tonen we hiermee aan dat onze long/short strategie juist in deze tijden onderscheidend is. De AEX-index daalde met -2,96%, de S&P 500 met -4,60%, de MSCI World Index met -3,72% en de Eurostoxx 50 met -3,61%.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Groene cijfers op Wall Street na speech Powell

De AEX stond deze week onder druk, net als de aandelenmarkten wereldwijd. De AEX verloor op een slotstand van 503,98 punten vrijdag, 3,0 procent ten opzichte van de slotstand van 519,37 punten eind vorige week. De hoofdindex dook deze week zelfs even onder de 500 punten, iets dat sinds februari 2017 niet meer was voorgekomen. De index bereikte afgelopen juli nog een stand van 577 punten.

De forse daling heeft te maken met een opeenstapeling van problemen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanstaande Brexit, allerlei andere problemen die in Europa spelen, de dalende olieprijs en de arrestatie van Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada. De markten zijn momenteel door al deze problemen erg nerveus en is de volatiliteit hoog.

De zorgen over een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China domineerde het sentiment en verder was er aandacht voor de Amerikaanse rentecurve nu de tweejaars- en tienjaarsrente in de VS steeds dichter tegen elkaar toe kruipen. Dit kan wijzen op een naderende recessie in de VS.

Aanvankelijk reageerden de aandelenmarkten deze week positief op berichten over een wapenstilstand tussen de VS en China in hun handelsoorlog. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping kwamen afgelopen weekend overeen dat men gaat onderhandelen over nieuwe handelsafspraken en dat nieuwe importtarieven voorlopig niet worden ingevoerd. Het optimisme bleek echter van korte duur vanwege de onduidelijkheid over de gemaakte afspraken en de arrestatie van de CFO van de Chinese multinational Huawei, Sabrina Meng. Zij werd afgelopen zaterdag in Canada opgepakt op verzoek van Amerika, maar pas daags hierna werd dit bekend. De arrestatie van de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran. Washington lijkt daarmee serieus werk te maken van zijn zorgen over spionage en diefstal van intellectueel eigendom door China. De militaire houding van Beijing in de Zuid-Chinese zee is Washington tevens een doorn in het oog.

Er was even goede hoop dat de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China opgelost zou kunnen worden, maar deze hoop is inmiddels wederom de bodem ingeslagen.

Van dovish naar vredesduif

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In de eerste week van december hebben we neutraal gescoord op alle thema’s, waarbij de semiconductor aandelen extra opvielen in positieve zin en de aandelen in de hoek van de zelfrijdende auto in negatieve zin.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we vooral een mooie score van de shortposities. De shortposities Shake Shack (Healthy&Fit) +14%, Square (Ecommerce) +13%, Nvidia (Semiconductor) +10%, Netflix (Streaming) +7% en de shortposities in de iShares PHLX Semiconductor ETF (Semiconductor) +6% deden het goed deze week.

Onze posities in Hertz (Zelfrijdende auto) -11%, BlackBerry (Cybersecurity) -9%, Aerovironment (Robotica) -9%, Iqiyi (Streaming) -9% en Shotspotter (Cybersecurity) -8% vielen op in negatieve zin deze week.

We hebben in de afgelopen maand onze longposities deels afgebouwd en meerdere short posities ingenomen. We kunnen stellen dat we bovengemiddeld veel nieuwe posities hebben ingenomen om de portefeuille meer evenwichtig te maken, evenals de gemiddelde positiegrootte hebben verkleind. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities.

VOORUITBLIK

De komende week zullen de grote thema's, dat wil zeggen Brexit, de Italiaanse begroting en de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China opnieuw de markten domineren. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank zal ook een punt van aandacht zijn.

Dinsdag is de aandacht gericht op het Verenigd Koninkrijk, als het Britse parlement stemt over een Brexit deal. Het is het belangrijkste agendapunt van de week. Het lijkt geen eenvoudige zaak voor premier Theresa May om haar deal met Brussel goedgekeurd te krijgen. Ook zijn er steeds geluiden dat de stemming zal worden uitgesteld.

Hoe meer duidelijkheid over de grote thema's komt, hoe groter de kans dat er nog een eindejaarsrally komt.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Graag nodigen wij u uit voor een (telefonische) afspraak. Wij waarderen het zeer dat u uw vermogen aan het fonds toevertrouwt en we vinden het daarom belangrijk dat u de juiste toelichting ontvangt. Om ervoor te zorgen dat wij uitgebreid de tijd kunnen nemen voor het gesprek, maken we graag met u een afspraak via een automatisch online systeem dat direct met onze bedrijfsagenda gekoppeld is. Zo kunnen we onze tijd zo efficiënt mogelijk indelen en krijgt u de aandacht die u verdient.

» Klik hier voor het inplannen van een belafspraak in onze agenda 

Tijdens deze afspraak is uiteraard alle ruimte voor al uw vragen. U bent uiteraard ook altijd welkom op ons kantoor in Amsterdam. We horen graag van u.

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen