Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Positieve start eerste week 2019

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Na het jaar 2018 achter ons te hebben gelaten, is de eerste week van het nieuwe jaar qua rendement licht positief geweest voor het MountainShield Capital Fund.

De AEX-index daalde deze week -1,62%, de S&P 500 steeg met +1,86%, de MSCI World Index daalde met -0,09% en de Eurostoxx 50 daalde zelfs met -1,85%. De maand december heeft een rendement van -3,08% opgeleverd. Dat is 6,09% beter dan de S&P500, 2,98% beter dan de AEX, 2,8% beter dan de Eurostoxx, 3,47% beter dan de World Index.

We scoorden beter dan de gemiddelde markt en doorbreken opnieuw de reeks negativiteit van de afgelopen maanden. We tonen herstel na het dieptepunt in oktober. Gezien de heftige koersdalingen op de aandelenmarkten, bewijzen we deze maand dat onze long/short strategie juist in deze tijden onderscheidend is.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

KOERSVERLOOP AANDELENMARKTEN

De beurs in Amsterdam is vrijdag met een forse winst het weekend ingegaan. Ook de andere Europese beursgraadmeters toonden herstel na de slechte start van het nieuwe jaar. Berichten dat er begin volgende week handelsgesprekken worden gevoerd tussen delegaties van China en de Verenigde Staten, zorgden voor optimisme.

Beleggers werden in de loop van de middag extra goedgemutst na de publicatie van het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. De banengroei in 's werelds grootste economie was een stuk beter dan verwacht. Daarnaast reageerde de markt op opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Hij hamerde erop dat de Amerikaanse centrale bank altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft en is bereid zo nodig zijn beleid wat aan te passen.

Op het Damrak waren vooral de biotechnologiebedrijven in trek door overnamespeculatie in de sector en een positief rapport van Jefferies. Galapagos was een sterke stijger bij de hoofdfondsen met een winst van bijna 7 procent. Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma ruim 11 procent aan. Onze beleggingen in de biotechnologie (Welgesteld Biotechnologie Fonds) plukten hier de vruchten van.

KOERSVERLOOP PORTEFEUILLE

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In de eerste week van januari vallen vooral de beleggingen in de robotica en zelfrijdende auto op in positieve zin en de aandelen in de categorie ‘duurzame energie’ vallen opnieuw op in negatieve zin.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we dat dit vooral te maken heeft met een aantal uitschieters in de individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen minder goed. De posities die de Top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn Luxoft Holding (Zelfrijdende auto) +88,43%, Transenteric (Robotica) +24,78%, Shortspotter (Cybersecurity) +15,94%, Iqiyi (Streaming) +14,19% en Etsy (E-commerce) + 13,26%.

Onze shortposities in Square (E-commerce) -12,53%, Electronic Arts (Gaming) -12,81%, Tilray (Healthy&Fit) -18,03% en Netflix (Streaming) -19,66% doen het minder goed en drukken op het rendement.

We hebben in de afgelopen maand onze shortposities deels verkleind en veelal winst genomen. We hebben een bovengemiddeld groot gedeelte van de portefeuille in liquiditeiten. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities. Dit uit zich in een beter resultaat dan de benchmark in de maand tot dusver.

VOORUITBLIK

Beleggers kunnen zich opmaken voor de eerste volle handelsweek van 2019, nadat het afgelopen vrijdag feest was op de internationale aandelenbeurzen.

Macro-economisch is de agenda flink gevuld. Wel zullen zolang de Amerikaanse 'shutdown' voortduurt bepaalde macropublicaties in de VS komen te vervallen. President Donald Trump liet er dit weekend geen onduidelijkheid over bestaan. Zolang hij zijn miljarden niet krijgt voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, zal de federale overheid deels op slot blijven.

De bedrijfsagenda is nog vrijwel leeg. Er is op dinsdag een jaarvergadering van Esperite en op woensdag zijn er vervoerscijfers van Air France-KLM. Donderdag komen Takeaway en RoodMicrotec met cijfers over het afgelopen kwartaal.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Graag nodigen wij u uit voor een (telefonische) afspraak. Wij waarderen het zeer dat u uw vermogen aan het fonds toevertrouwt en we vinden het daarom belangrijk dat u de juiste toelichting ontvangt. Om ervoor te zorgen dat wij uitgebreid de tijd kunnen nemen voor het gesprek, maken we graag met u een afspraak via een automatisch online systeem dat direct met onze bedrijfsagenda gekoppeld is. Zo kunnen we onze tijd zo efficiënt mogelijk indelen en krijgt u de aandacht die u verdient.

» Klik hier voor het inplannen van een belafspraak in onze agenda 

Tijdens deze afspraak is uiteraard alle ruimte voor al uw vragen. U bent uiteraard ook altijd welkom op ons kantoor in Amsterdam. We horen graag van u.

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen