Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Square: back in business?

Geschreven door Redactie

Vierkant. Zo heet Square letterlijk vertaald naar het Nederlands, maar laat deze simpele naam u niet bedriegen. Square is namelijk een betalingsdienst met veel potentieel voor de komende jaren. Hiermee verdient  het zeker de aandacht van de belegger en krijgt die dan ook van het MountainShield Capital Fund.

Wat is Square?

2009. Dat is waar het verhaal begon van Square, toen het werd opgericht in 2009 in de V.S. Maar wat doet het bedrijf nou precies?square02-edited

Square maakt software en hardware die transacties faciliteren. Eén van de belangrijkste dingen die ze hebben gedaan, is het produceren van een app. De consument, de particulier, u, kan aan deze applicatie vervolgens uw bank en creditcard verbinden. Dit vergemakkelijkt het betalen met bijvoorbeeld een creditcard aanzienlijk. De gebruiker hoeft namelijk niet elke keer meer door de administratieve rompslomp te gaan van het gebruiken van een creditcard. Hoe dit precies werkt voor de consument? Hij krijgt een klein stukje hardware. Deze moet vervolgens verbonden worden aan de telefoon en dan kan de gebruiker vervolgens zeer eenvoudig zijn betalingen uitvoeren. De markt van online betalingen houdt men toch graag het liefst simpel. 

De belangrijkste vraag waar u nu vermoedelijk aan zit te denken is: "Heel leuk en handig Square, maar hoe verdienen ze er geld aan?" Evenals het systeem, is hun verdienmodel ook zeer eenvoudig. Ze vragen namelijk een vast bedrag per transactie voor de verwerking van een betaling en daarnaast vragen ze een vast percentage commissie voor elke betaling die wordt gedaan. Uit die commissie halen ze voornamelijk hun omzet en winst.

Betalen anno nu

Square in business

Wat Square juist nog meer potentieel geeft, is dat het zich niet enkel richt op de consument, maar ook op bedrijven. Hiermee eigent Square zichzelf een markt toe die vele malen groter is dan die van de consumenten.

Voor bedrijven heeft het twee softwareproducten uitgebracht. Op het ene platform kan men simpelweg uitstekend alle betalingen die zijn gedaan aan en door het bedrijf overzien. Het andere softwareproduct is in feite hetzelfde, maar beter. Het geeft bedrijven de mogelijkheid letterlijk alles te doen en overzien met betrekking tot geld in het bedrijf. Hierbij kan men denken aan hoeveel producten er nog in de inventaris zitten van een bedrijf en wanneer er nieuwe (automatisch) moeten worden besteld.

Voor bedrijven is het hiermee simpelweg het ideale betalingsplatform, althans is het dat wel? Bedrijven zoals Amazon van de rijkste man op aarde, Jeff Bezos, hebben zich er bewust nog niet aan gebonden. 

Square in de cijfers

Nu we weten wat Square is en hoe het geld verdient, rest er ons nog één ding te bespreken. Namelijk hoe deze twee dingen naar voren komen in de cijfers van Square, want dat is namelijk wel waar het in de beleggingswereld uiteindelijk allemaal om draait.

De omzet in 2015 bedroeg nog een ‘magere’ 1.3 miljard dollar, terwijl die in 2017 al rond de 2.2 miljard bedroeg. Ook de andere cijfers zijn in hetzelfde tijdsbestek voor Square positief gestegen.

 

Kijken we evenwel naar de curve van de omzet, dan laat die een heel ander verloop zien:

square_grafiekje

GPV=Gross Product Volume, YoY staat voor jaar op jaar.

Aan elk succes zit echter een limiet. Square doet het inderdaad erg goed, maar het is nog steeds niet winstgevend. Daarnaast heeft het tot dusverre een vrij beperkte markt, want het richt zich namelijk vooral op alleen de V.S. en zelfs in de V.S. is het maar in een beperkte regio actief. Square heeft dan wel zijn ogen gezet op het Verenigd Koninkrijk, maar hiervoor zijn gigantische investeringen nodig en laat geld nou net zijn wat beleggers liever voor zichzelf houden.

Het woord Europa kwam precies 0 keer voor in de brief aan de aandeelhouders voor de resultaten van Square in 2017. Om de proef op de som te nemen, vroeg ik onlangs in een gerenommeerd restaurant in Nederland of zij ooit van Square hadden gehoord en antwoord was pertinent nee. Square is goed, maar niet goed genoeg. Wie gebruikt er namelijk liever Square als je ook PayPal of Adyen kan gebruiken?

De diensten van PayPal en Adyen zijn wereldwijd verspreid en verwerken ook meer betalingen. Square had zo’n 7 miljoen maandelijks actieve gebruikers in december 2017, terwijl PayPal anno 2018 zo’n 244 miljoen actieve gebruikers heeft. Square kan niet opboksen tegen zijn concurrenten en daar is een reden voor; niemand wil Square.

Square in een notendop

Ach Square, wat een verhaal. Aan elk verhaal moet echter een einde komen en voor Square zal dat vooralsnog niet rooskleurig zijn. In de e-commercemarkt weet het zich tot dusverre niet voldoende te profileren met zijn online-betalingen-diensten. Of Square dan bergafwaarts gaat de komende tijd? Het MountainShield Capital Fund denkt van wel en zit met die reden dan ook short in het aandeel Square. Hier valt alleen maar rendement te halen uit inspelen op een dalende koers. U zou zich verbazen hoe hard vierkanten van de berg af kunnen rollen.

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief

Disclaimer: op moment van schrijven heeft het MountainShield Capital Fund een short positie in het aandeel Square.

Amazon Online betalingen PayPal Adyen Square Jeff Bezos E-commerce

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen