Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Nutanix: beleggen in de cloud

Geschreven door Onze redactie

Nutanix is marktleider in cloud computing. Na een fikse koersstijging en daaropvolgende daling is de koers momenteel bezig weer op te krabbelen. Tijd voor een nadere blik op dit aandeel!

Nutanix is een nog jonge onderneming, opgericht in 2009. Sinds 2011 levert het zogeheten web-scale hyperconverged-oplossingen voor zowel kleine als grote bedrijven. En nu richt het zich op de enterprise-cloudplatform dat iedere applicatie kan draaien en diverse publieke clouds ondersteunt. Totaaloplossingen voor de grote jongens dus!

De cloud is hot in dataland. Met Nutanix servers kan een bedrijf binnen een dag een eigen virtuele datacenter inrichten. Deze servers zijn schaalbaar. Dat wil zeggen dat ze eenvoudig zijn uit te breiden zodat de opslagcapaciteit kan meegroeien met de gegevensbehoeften. Nutanix voegt hierbij zowel virtuele applicaties en servers als storagebeheer samen in één cloudserver, waardoor andere netwerken overbodig worden. Dit voorkomt een onnodig complexe netwerkarchitectuur.

» Lees hier ons achtergrondartikel over cloudopslagbedrijf Dropbox.

 Goeie deals

In 2017 maakte Nutanix bekend dat het een strategische alliantie heeft gesloten met Google Cloud. Deze samenwerking maakt het voor gezamenlijke klanten mogelijk om zowel cloudgebaseerde als traditionele bedrijfsapplicaties te implementeren en beheren. De Nutanix-omgeving wordt hierbij opgenomen in het Google Cloud Platform (GCP). Dat klinkt wat technisch en dat is het ook: men spreekt van hybride clouds die het beste van private cloudarchitecturen combineren met schaalbare public cloudomgevingen. Het komt er op neer dat het mogelijk wordt voor heel grote ondernemingen om altijd en overal elk stukje informatie toegankelijk te hebben. Of het nu op de werkplek of thuis is gecreëerd.

Daarnaast zijn Google en Nutanix overeengekomen samen te werken op het gebied van Internet of Things (IoT). De toekomstvoorspellers menen dat er nog veel meer gaat worden gedigitaliseerd. Uiteindelijk is iedereen en alles met elkaar verbonden, zo wordt gesteld.

Veeam en de HCI

In de zomer van 2017 volgde tevens het persbericht over de uitbreiding van de samenwerking tussen Nutranix en Veeam Software. Dit in het kader van de ‘Always-On Enterprise’. Het moet de gezamenlijke klanten van Nutanix en Veeam in staat stellen om probleemloos de digitale archieven te raadplegen en pijlsnel de juiste documenten op het scherm te hebben.

Deze zogenoemde hyper-converged infrastructure (HCI) wordt over 4 jaar liefst $7,5 miljard waard geacht. Steeds meer grote bedrijven hebben hun interesse getoond in deze technologie. Zeker wanneer het de oplossing blijkt om de meest bedrijfskritische applicaties flexibel en efficiënt te beheren. Veilig opgeborgen en toch bereikbaar.

cloudcomputing

Tegenwoordig moeten bedrijven zich snel kunnen aanpassen aan de eisen van de tijd en de grillen van de markt. Die wendbaarheid is met de cloudopslag optimaal. De cloud biedt een betere performance en een veel betere continuïteit. Bovendien is data-opslag in de hybrid cloud efficiënt. Veel traditionele hardware kent immers heel veel ongebruikte capaciteit, net als in onze hersenen. Maar het moet wel allemaal worden beheerd.

Toekomst voor Nutanix

Het aandeel Nutanix kreeg een klap toen de cijfers over het 4e kwartaal van 2017 niet goed werden ontvangen en de koers bovendien wegzakte in de lawine van een slecht beurssentiment. De laatste cijfers wijzen evenwel op een gestage groei van 20% op jaarbasis. Het management is ondertussen bezig met de transitie van hardware naar software en abonnementen. Analisten hebben deze strategie al bestempeld als positieve 'turnaround' van het bedrijf. Het eerdere succes moet nu een structureel vervolg krijgen.

Positief is ook de orderinstroom van de Amerikaanse overheid. Daarmee heeft Nutanix een vooraanstaande klant die als een magneet kan dienen voor andere potentiële kopers.

Koers van het aandeel Nutanix

Koers van het aandeel Nutanix

Het aandeel Nutanix (NASDAQ: NTNX) is verhandelbaar sinds oktober 2016. Het daalde van hoog in de 30 naar 15 dollar. Na het dieptepunt in mei 2017 volgde de all time high in juni 2018 op bijna $62. Sindsdien heeft het zowel de $30 als de $60 gezien. Momenteel noteert het aandeel rond de $40 maar is rijp voor een hogere koers. Wij voorzien een mooie toekomst met stevig positief rendement.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op  moment van schrijven geen positie in het aandeel Nutanix.

Nutanix Cloudopslag-diensten Cloud

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen