Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Long/Short in de e-commerce

Geschreven door Redactie

Enkele decennia geleden zag het algemene beeld over het kopen en verkopen van producten er drastisch anders uit dan op het moment van spreken. In een notendop uitgelegd, was het toentertijd zo geregeld dat zo’n handelsovereenkomst pas door kon gaan bij fysiek contact tussen de koper en de verkoper. Kijkend naar dit proces met de modernere bril voor onze ogen, lijkt dit veel eenvoudiger te kunnen voor beide partijen.

Een voetbalwedstrijd op de online marktplaats

Tegenwoordig heeft het speelveld op de beurs van online marktplaatsen dan ook een metamorfose ondergaan. Je zou bijna zeggen dat het op een voetbalwedstrijd lijkt. De verschillende bedrijven op de beurs staan hierbij aan weerszijden van de middellijn. Toen het internet zijn intrede deed tot de wereldwijde grasmat en de zogenaamde “internet bubble” plaatsvond, ging de voetbal eindelijk rollen. De bedrijven op de beurs speelden het spel,
waardoor er uiteindelijk, counter na counter, nieuwe innovaties in deze sector ontstonden.

Waren online marktplaatsen eerst een fabel, nu zijn ze een feit geworden. De e-commerce bedrijven sluiten beter aan op de belangen van de klanten. Als gevolg is er veel meer concurrentie tussen de aandelen op de beurs. De enige vraag die nog onbeantwoord gebleven is, is: Welk aandeel op de beurs van de online marktplaatsen zal na de negentig minuten zegevieren?

Long-posities: Mercadolibre

logo-vector-mercado-libreDe eBay van Latijns-Amerika, zo wordt het aandeel Mercadolibre ook wel genoemd op de beurs. Mercadolibre werd twintig jaar geleden opgericht. Mercadolibre moest fungeren als hét aanspeelpunt tussen enerzijds de kopers en anderzijds de verkopers. Voordat Mercadolibre geboren werd, werden de transacties in Latijns-Amerika slechts met contant geld afgehandeld. Met de komst van deze speler op de beurs van de e-commerce is dat karakter geheel veranderd.

Van het kopen van online producten naar veilingen op het web is Mercadolibre tegenwoordig uitgegroeid tot een site met maar liefst 175 miljoen gebruikers. Het geheim achter het succes van Mercadolibre is toe te wijzen aan hun perfecte timing.

Mercadolibre greep zijn kans op het juiste moment en op de juiste plek. Door het inzetten van een eigen betalingsoptie, MercadoPago, kon het aandeel promoveren naar de grote spelers op deze beurs. Je vraagt je nu misschien af waarom juist deze betaalmethode het bedrijf deed groeien. Veel mensen in Latijns-Amerika staan niet ingeschreven bij een bank, de optie van MercadoPago was dus ideaal voor zowel het bedrijf als de klanten.

Niet alleen het verleden ziet er rooskleurig uit, ook de toekomst biedt kansen voor een nieuwe treffer. De cijfers van het eerste en tweede kwartaal zorgen ervoor dat Mercadolibre uitgelicht wordt op de beurs. Het aandeel bereikte een omzet van 545 miljoen, een nettowinst van 16 miljoen en heeft een groeitempo van 50%. Daarnaast heeft Mercadolibre al verschillende andere bedrijven ingelijfd en het runt een afdeling voor onroerend goed en
motoren.

Door zulke een-tweetjes aan te gaan, verstevigt Mercadolibre zijn marktpositie en kan het hogere koersen en winsten verwachten. Het ziet er naar uit dat het aandeel Mercadolibre ook de komende jaren nog toonaangevend zal blijven op de beurs. Vandaar dat de beleggingsexperts van het MountainShield inspelen op een koersstijging van het aandeel op de beurs.

Short-posities: Amazon

amazon-logoHet andere aandeel dat wij willen bespreken, is het aandeel Amazon. Het valt onder een van de eerste bedrijven die actief werd in deze sector. Hoewel het begon als aanvoerder in het verkopen van boeken, heeft Amazon zijn assortiment in de loop der jaren flink uitgebreid. Dit kan tevens worden toegeschreven aan de relatief recente overnames. Met de overname van Whole Foods Market, PillPack en Internet Movie Database, staan nu ook voedsel,
medicijnen en elektronica op het lijstje van Amazon.

Hoewel bovenstaande informatie over Amazon allemaal positief gestemd is, is het algehele beeld van Amazon dat daarentegen niet. Over de jaren heen heeft Amazon vaak voor het vuurpeloton gestaan. Amazon staat bekend om zijn anti-vakbondsbeleid. Dit houdt in dat werknemers vaak niet onder gunstige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren. Ook blijkt uit onderzoek naar Amazon dat werknemers een te laag loon krijgen, waardoor zij deze
moeten aanvullen met een overheidsuitkering in de vorm van voedselbonnen. 

Vanwege het grote handelsvolume van het bedrijf, kan nooit elk verkocht product gecheckt worden. Hierdoor zitten er onveilige of verboden producten tussen. Amazon betaalt hier dan ook de prijs voor, en krijgt een rode kaart. De populariteit van het bedrijf neemt af, de winsten en koersen op de beurs nemen dientengevolge ook af. Vandaar dat de beleggingsexperts van MountainShield inspelen op een koersdaling van het aandeel Amazon op de beurs.

fauzan-saari-cjYQBSKDSII-unsplash

Eindstand van de voetbalwedstrijd

Al met al zien we dat er twee trends plaatsvinden. De eerste trend houdt in dat het bestaande bedrijf op de beurs van de e-commerce, Amazon, steeds minder in trek is. De opkomst van nieuwe concurrenten op deze markt en het negatieve daglicht in het nieuws zorgen ervoor dat Amazon zichzelf buitenspel heeft gezet. Daarom verwachten wij een koersdaling van het aandeel in de short-positie. Tegelijkertijd zien we dat de nieuwkomer in deze sector, Mercadolibre, goede zaken doet. Het bedrijf heeft flinke stappen in de goede richting gezet en het zal dit pad de komende jaren nog zeker blijven bewandelen.

Wij menen daarom dat Mercadolibre als winnaar kan worden aangewezen bij het fluitsignaal. Met deze strategie kunnen de beleggingsexperts van het MountainShield Capital Fund rendement behalen in de aandelen van beide posities.

Amazon MercadoLibre

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen