Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Long/short in de chip- en halfgeleiderindustrie

Geschreven door MountainShield redactie

Waar denkt u aan bij de 21e eeuw? Juist. Computers, zonnepanelen, flatscreens, iPhones met de grootte van een iPad en ga zo maar door. Er is er echter veel meer technologie op te noemen dan het oog waar kan nemen. Al deze apparaten en toepassingen zijn namelijk niks zonder die interessante, meestal groene, plaatjes en alles wat daarop zit, die zich verstoppen onder bijvoorbeeld het toetsenbord.

Samenvatting:

  • Zonder de chip- en halfgeleiderindustrie zouden er geen computers, zonnepanelen, flatscreens, mobiele telefoons en iPads zijn.
  • Met een bestaan van 70 jaar is de chip- en halfgeleiderindustrie nog relatief nieuws en is er veel innovatie.
  • Kleine nieuwe innovatieve partijen komen op, terwijl grote giganten het moeilijk hebben.
  • Dankzij de volatiliteit in deze sector en de koersschommelingen van aandelen in de chip- en halfgeleiderindustrie, zijn er kansen voor de long/short strategie van MountainShield Capital Fund.

Componenten van belang voor uw computer

De chip- en halfgeleiderindustrie bestaat nu zo’n 70 jaar en is daarmee nog relatief nieuw. Met de vooruitgang in de technologie de afgelopen 20 jaar is deze industrie natuurlijk flink gegroeid. Chips en halfgeleiders zorgen er namelijk voor dat de computer waarop u dit leest naar behoren werkt, sterker nog, dat die überhaupt werkt. Ook kunnen ze verwerkt zitten in zonnepanelen, dus de toepassingen zijn vrijwel eindeloos. Deze kleine onderdeeltjes worden ontwikkeld in fabrieken over de hele wereld en verschillende grote bedrijven die een belangrijke positie hebben in dit lopende band proces, zijn bijvoorbeeld Lam Research en ASML. Welke bedrijven op de beurs van belang zijn voor beleggers en welk bedrijf het het beste doet op de beurs, zullen de beleggingsexperts van het MountainShield Capital Fund met u bespreken.

Long-posities: Lam Research en ASML 

lam-research-vector-logo[1]Het eerste aandeel waar de beleggingsexperts met u naar willen kijken, is het aandeel Lam Research. Dit bedrijf is opgericht in 1980 en is gesitueerd in de Verenigde Staten. Lam heeft niks te maken met een biertje te veel op hebben, maar houdt zich bezig met het ontwerp en de productie van machines die gebruikt worden om chips (geïntegreerde schakelingen) te maken, voor de productie van halfgeleiders. Dit bedrijf is niet zomaar een aandeel, want in 2018 was het zelfs de op één na grootste fabrikant in de San Francisco Bay Area. Lam Research biedt zijn services aan aan bedrijven in Amerika zelf, Europa en ook in Azië. Het betreft dan logischerwijs bedrijven in de halfgeleiderindustrie. De machines van Lam zijn bedoeld voor de productie van halfgeleiders, maar kunnen ook gebruikt worden voor toepassingen ervan, zoals LEDs.

Lam Research heeft dus een aardige vinger in de pap in de chip- en halfgeleiderindustrie. Zij zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt en zij zijn wellicht wel medeverantwoordelijk voor de productie van de chips in uw computer. Dat de lopende band goed gesmeerd is, zien we dan ook aan de cijfers. Het aandeel zag dit jaar een koersstijging van een mooie 20,17% en het heeft een marktkapitalisatie van meer dan $30 miljard. De omzet bedroeg vorig jaar $9,65 miljard. De halfgeleiderindustrie loopt dit jaar wat stroever dan voorgaande jaren, maar bij Lam Research zien we ondanks dit dipje toch knalgroene cijfers. De koers ziet er aantrekkelijk uit en het aandeel biedt zich voor beleggers aan met een redelijke waarde. Op de langere termijn heeft dit aandeel dan ook veel potentieel en zodra de markt weer verbetert, zal dit veel winst met zich meebrengen. Dit is dan ook de reden dat de beleggingsexperts bij MountainShield inspelen op een koersstijging.

ASML20Holding[1]Het andere aandeel dat van belang is voor deze industrie, is het Nederlandse ASML. In 1984 is het opgericht door ASM International het Koninklijk Philips. 11 jaar later kwam het op de beurs terecht. Evenals Lam Research ontwikkelt ASML machines voor de chip- en halfgeleidersector en de meeste klanten zijn dan ook bedrijven die chips ontwikkelen. Het belangrijkste aspect van deze machines is om de details op chips zo klein mogelijk te kunnen maken, op een manier waarop de chip wordt verbeterd, door bijvoorbeeld betere prestaties. Het aanbrengen van deze details heet lithograferen en dit wordt gedaan door zeer geavanceerde machines. In 2007 was ASML al trots op een grootte van 37 nanometer, in 2024 zal er een machine uitkomen die de details kan aanbrengen van 3 nanometer. Deze machines zijn essentieel in deze industrie en verkopen voor meer dan $100 miljoen.

Ook dit aandeel is een grote speler in deze industrie. Zo heeft ASML een marktkapitalisatie van $90,5 miljard. We zagen afgelopen jaar een koersstijging van 8,08%, wat gezien het dipje in de halfgeleiderindustrie dus zeker niet verkeerd is. Bovendien zorgen de nieuwe machines die nu in omloop zijn ervoor dat ASML een unieke positie heeft in de halfgeleiderindustrie. Deze machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht en kunnen daarmee de details op halfgeleiders veel kleiner maken dan andere bedrijven op de beurs, wat ASML dus een voordeel geeft tegenover hen. Bovendien bracht deze onderneming veel risico met zich mee en moest er veel geld in geïnvesteerd worden. Hierdoor zullen andere bedrijven niet snel volgen. Door deze versterkte positie en de financiële vooruitzichten spelen de beleggingsexperts bij MountainShield in op een koersstijging.

Short-positie: Intel kampt met een stroomstoring

Intel-logo[1]Het aandeel in de shortpositie is Intel. Intel is een Amerikaans bedrijf dat onder andere chips produceert. Vooral de processoren van Intel zullen de meesten bekend voorkomen, zoals de Intel Core i5. Intel is in het jaar 1986 in het leven geroepen door de heren Robert Noyce en Gordon Moore. Moore is bekend van de Wet van Moore. De Wet van Moore geeft eigenlijk aan dat door de jaarlijkse vooruitgang van de technologie de hoeveelheid transistors, dan wel schakeling, in een chip elke twee jaar exponentieel toeneemt. Dit is een waardevolle theorie voor de gehele chip- en halfgeleiderindustrie. De naam Intel komt van Integrated Electronics.

Bij Intel loopt het figuurlijke productieproces echter wat stil, het lijkt wel of er een stroomstoring plaats vindt. Deze kink in de kabel zien we dan ook terug in de cijfers. Zo is de groei in de omzet in het laatste kwartaal -2,70% en de groei in het afgelopen jaar maar 2,19%. De vooruitzichten op de lange termijn doet investeerders en beleggers geen deugd en Intel lijkt een beetje zijn grip te verliezen in deze sector. De doelen die Intel stelt voor de omzet bijvoorbeeld zijn onrealistisch en investeerders verliezen daarom het vertrouwen in Intel. Ook heeft Intel haar modemtak laten vallen, Apple neemt het namelijk over. De potentievolle 5G modems waaraan wordt gewerkt, zijn nu dus in handen van Apple en dit kost Intel $3 miljard in jaarlijkse omzet. Intel bevindt zich op glad ijs en zal spoedig zijn grip niet een beetje, maar compleet verliezen. Dit zijn de redenen waarom de beleggingsexperts bij MountainShield op een koersdaling inspelen.

Om dit proces een halt toe te roepen...

We hebben verschillende beursgenoteerde bedrijven voorbij zien komen, namelijk het Amerikaanse Lam Research, het Nederlandse ASML en het Amerikaanse Intel. In een sector waar het momenteel allemaal wat tegenvalt, doen de eerstgenoemden het erg goed en zeker naar verwachting. We zien mooie cijfers terug en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Daarom wordt er bij Lam Research en ASML ingespeeld op een koersstijging. Intel gaat daarentegen de mist in en maakt verkeerde beslissingen. De beleggingsexperts van het MountainShield Capital Fund, investeerders en andere beleggers zien in dat Intel geen resultaat kan leveren. De financiële vooruitzichten vallen tegen en de rode trendlijn zal zich voortzetten. Daarom spelen de beleggingsexperts in op een koersdaling. Door deze strategie toe te passen en long of short in te spelen op de juiste aandelen, zal MountainShield het hoogste rendement behalen.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

MountainShield

MountainShield redactie

MountainShield redactie

De redactie van het MountainShield Capital Fund.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen