Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Wafels bakken met Lam

Geschreven door Onze redactie

De semiconductorindustrie was altijd een ultiem voorbeeld van een cyclische sector. Maar tegenwoordig lijkt het alsof de aandelen van chipfabrikanten nauwelijks te lijden hebben van tegenwind. De toekomst is dan ook gebouwd op computergeheugens. Lam Research staat vooraan om hiervan te profiteren.

Sinds 1980 speelt Lam Research een sleutelrol in de stormachtige ontwikkeling binnen de halfgeleider industrie. Het bedrijf is opgericht door David K. Lam in Santa Clara, Californië. Het richt zich op het ontwerpen en bouwen van apparatuur die wordt gebruikt voor de vervaardiging van chips (integrated circuits) en wordt alom gezien als één van de grootste spelers. In vakjargon heet de plaat waarop een dergelijk chipcircuit wordt geprint een ‘wafer’, een wafel.

Lees hier meer over beleggen in virtual reality aandelen.

Toen Lam Research werd opgericht, bedroeg de wereldwijde omzet in de halfgeleider industrie $14 miljard. Lam kwam in het volgende jaar met een eerste product, de AutoEtch machine. In 1984 ging Lam naar de beurs in New York. Een jaar later opende het de eerste vestigingen in Europa.

De chip evolutie in vogelvlucht

De groei van Lam Research mag dan snel zijn gegaan, zeker in de beginjaren, maar de evolutie van geheugenchips zelf is pas echt duizelingwekkend. We geven een overzicht van twee kenmerken die dit feit illustreren: te beginnen met de capaciteit van het zogenoemde dynamic random access memory (DRAM) dat in veel computers en mobieltjes zit als belangrijkste vorm van geheugen.

Geheugencapaciteit DRAM

1980 64 Kb
1988 4 Mb
1994 16 Mb
2000 128 Mb
2005 512 Mb
2008 1 Gb
2013 4 Gb
2018 8 Gb
2020 6 Gb
2024 32 Gb

Ook opmerkelijk is een overzicht van het aantal transistoren op een geheugenchip:

1982 134.000
1989 1.2 miljoen
1993 3.1 miljoen
1997 7.5 miljoen
2005 291 miljoen
2007 820 miljoen
2014 4.3 miljard
2017 19 miljard
2020  ?

Een mooi overzicht van bijbehorende elektronica vindt u hier.

semiconductors

Stand van zaken bij Lam

De CEO van Lam noemde 2018 het sterkste jaar in het bestaan van het bedrijf. Zelfs de resultaten over het vierde kwartaal waren goed, ook al ondervond Lam in die periode meer tegenwind. De inkomsten bedroegen ruim $10 miljard, een stijging van 14% op jaarbasis. De kasstroom verbeterde met meer dan 50% ten opzichte van 2017. Van 2019 wordt ook veel verwacht. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn gericht op consolidatie van de hoge marktpositie van het bedrijf. Daarnaast zet Lam in op een excellent klantondersteuningservaring.

Hoewel het management aangeeft dat de marktomgeving “meer uitdagend” is dan voorheen, is men vastbesloten om de brede groeistrategie te handhaven. Stap voor stap uitbreiden, dat is het motto. Het aangekondigde aandeleninkoopprogramma illustreert het lange termijn vertrouwen in het bedrijf. Met dit programma is liefst $5 miljard gemoeid. Toch rijzen er bij analisten twijfels, met name over de algehele sector. De semiconductormarkt is bij uitstek cyclisch. Ook al is de chipindustrie één van de pijlers waarop de technologische vooruitgang rust, de economische wetten doen zich ook hier gelden.

Lam en de markt

Ook in de resultaten van Lam spiegelde de afzwakkende semiconductormarkt zich. De dalende vraag naar smartphones en de dip in de bitcoin hype deed zich flink gelden. Het is nu eigenlijk gewoon afwachten tot de cyclische beweging de vraag weer doet aantrekken. Misschien gebeurt dit al in 2019-2020. De uitrol van het 5G netwerk kan een boost betekenen voor de smartphone verkoop. Het is logisch dat de markt vroeg of laat weer aantrekt, de vooruitgang laat zich niet lang tegenhouden. Big data (het koppelen van gegevens uit allerlei bronnen in één grote database) en kunstmatige intelligentie stuwen de vraag naar steeds krachtigere geheugen- processoren.

Met bijna $4 miljard aan kapitaal in huis en de nodige korte-termijn investeringen op de rit, heeft Lam voldoende middelen om het in zwaar weer ruim twee jaar uit te houden. Overigens is het beleid van Lam om in alle omstandigheden 11% van de binnenkomende gelden te investeren in research & development.

Ondertussen heeft CEO Martin Anstice, sinds 2012 aan de leiding, ontslag genomen begin december vorig jaar. Dat was een pijnlijk verhaal. Hij komt hiermee in het rijtje met Brian Krzanich (Intel) en Brian Crutcher (Texas Instruments) als CEO van een miljardenbedrijf in de halfgeleiderindustrie die op moet stappen op grond van beschuldigingen van wangedrag op de werkvloer. Anstice kreeg geen vergoeding mee en werd onmiddellijk opgevolgd door de COO, Tim Archer. Archer begon ooit als machinewerker en klom bij Lam op naar de ‘second in command’ positie. Onder zijn leiding begint Lam nu aan de genoemde aandeleninkoop van $5 miljard. Naar verwachting zal ruim 20% van het uitstaande aandelenkapitaal van de markt worden gehaald. Momenteel zijn dat 162 miljoen stuks.

Koersverloop van het aandeel Lam Research

Conclusie

Lam is een zeer mooi alternatief voor de halfgeleiderspelers die wij kennen van de Nederlandse beurs. Ongeacht of de markt dit jaar aantrekt: de lange termijn outlook voor de sector is uitermate positief te noemen. De ontwikkelingen rond de cloud, the Internet Of Things, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en het 5G netwerk zijn allemaal van invloed op vraag en aanbod van chips en de bijbehorende apparaten om chips te fabriceren.

Voor Lam geldt met name dat het aandeleninkoopprogramma een extra opsteker is voor aandeelhouders. In het belastingjaar 2018 wist men zo al $3 miljard binnen te halen. Lam streeft ernaar om tenminste 50% van de vrije kasstroom als dividend uit te keren aan aandeelhouders. Die vrije kasstroom is al verviervoudigd in de afgelopen 5 jaar (van $559 miljoen naar $2,4 miljard!).

Details beleggen in Lam Research

Het aandeel Lam Research wordt verhandeld aan de Amerikaanse techbeurs, de NASDAQ. U kunt het aandeel vinden met de tickercode LRCX en de ISIN-code: US5128071082.
Lees hier meer details over het aandeel.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Semiconductor LAM Research

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen