Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Koffie door de molen

Geschreven door Redactie

Ondanks dat de grondstoffen over het algemeen het goed doen in 2019, is het voor koffie heel andere koek. Er is simpelweg teveel koffie dankzij goede oogsten. Dat drukt zwaar op de koffieprijs.

De Arabica koffie-futures kwakkelen sinds begin dit jaar. De daling van bijna 5% volgt op een gelijksoortige prijstrend in 2017. Er heeft in de tussentijd geen herstel kunnen plaatsvinden door het overschot op de markt en daarbij nog de zwakke Braziliaanse real.

» Lees hier ons achtergrondartikel over koffie.

Awful lot of coffee in Brasil

Brazilië is immers goed voor een derde van de wereldproductie van koffie. Het land heeft bijna een kwart van de internationale exportmarkt in handen. Naar schatting zal de Braziliaanse koffieoogst dit jaar ruim 52 miljoen balen bedragen. Het Braziliaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor de voedselvoorziening, Conab (Companhia Nacional de Abastecimento), trekt een vergelijking met de recordoogst van 61,7 miljoen balen vorig jaar. De daling van de oogst is evenwel reeds ingeprijsd in de koffieprijzen.

» Lees hier ons artikel over koffieketen Starbucks.

De recordoogst van vorig jaar overspoelde de internationale markten. De sterkere groei van de vraag zou moeten compenseren maar het aanbodoverschot is dusdanig dat de prijsdruk voorlopig nog wel zal aanhouden. De koffieoogst kan alleen nog negatief worden beïnvloed door weersomstandigheden. De risico's van een El Niño lijken nu grotendeels verdwenen. De periode van hitte en droogte in Brazilië rond de jaarwisseling bracht wat meer risico in de de productie maar dit bleef vooralsnog beperkt.

Koersverloop van de ETFS Coffee CHX_COFF, GB00B15KXP72

Conclusie

Op de koffiemarkt is duidelijk sprake van een ruim aanbod met dalende prijzen. De vooruitzichten zijn voor de rest van 2019 dan ook van neerwaarts gericht, zeker als de oogsten onaangetast blijven door zaken als weersomstandigheden. Analisten verwachten dat de koffiemarkt vanaf 2020 meer in evenwicht zal zijn.

Voor de consument is het natuurlijk gunstig, deze lage koffieprijzen. Voor de belegger die wil meeliften op een aantrekkende prijs, zijn deze tijden ook gunstig. De markt goed in de gaten houden en tijdig in- en uitstappen, geven een mooie kans op een goed rendement.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven geen positie in gerelateerde aandelen of afgeleide producten

Grondstoffen Koffie

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen