Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Deze IPO’s kunnen de beurs in 2019 flink opschudden

Geschreven door Redactie

2018 was een goed IPO-jaar. Denk aan Adyen. Dat bestormde in juni op spectaculaire wijze Beursplein 5. Op de openingsdag won het aandeel van dit fintechbedrijf bijna 90%. Verder waren het vooral Chinese techconcerns die de sprong maakten. In 2019 zullen de beursgangen van Uber en Airbnb voor vuurwerk zorgen. Maar er zijn nog een paar andere techconcerns die een beursklapper kunnen maken in 2019 bij een eventuele IPO. We zetten ze op een rijtje.

Eaze

Logo_eazeDe beurs was in de tweede helft van 2018 helemaal in de ban van marihuana. Canada kwam in oktober met wetgeving die het gebruik van wiet legaliseerde. Dat leverde meteen een flinke koerssprong op voor allerlei beursgenoteerde concerns die iets met marihuana deden. Die trend zal in 2019 nog wel even doorzetten. Voor 2020 wordt verwacht dat de totale markt voor cannabis goed is voor een omzet van $7 miljard! 

De sector kent een paar unicorns die mogelijk staan te springen om naar de beurs te gaan. Eaze is er zo eentje. Volgens marktvorsers zou de beursgang van ‘The Uber of Weed’ weleens de IPO van het jaar kunnen worden.

Eaze werd in 2014 opgericht als een koeriersdienst die medicinale wiet naar gebruikers bracht. Volgens de oprichters was daar behoefte aan. Veel mensen die baat zouden hebben bij medicinale wiet waren te ziek om naar de plaatselijke coffeeshop te gaan voor hun medicijn. Bij het concern uit California ging in 2016, twee jaar naar de oprichting, de vlag uit toen hun thuisstaat recreatief wietgebruik legaliseerde. Eaze paste de bedrijfsstrategie aan en zag de omzet flink omhoog gaan omdat het nu ook gewone klanten kon voorzien van wiet.

» Lees hier ons artikel over techbedrijven die mogelijk in 2019 naar de beurs  gaan.

Eaze wil intussen meer zijn dan een coffeeshop-op-wielen. Het boort nieuwe markten aan en ontvouwde eind 2018 de plannen rond Eaze Wellness. Het gaat om een soort platform waar mensen op hennep gebaseerde producten kunnen aanschaffen. Denk daarbij aan producten met cannabidiol (CBD), een werkzame stof die wordt gewonnen uit bladeren en bloemtoppen van industriële hennep. Hennepolie is zo’n product dat de laatste jaren steeds meer opgang doet. Eaze verwacht veel van Eaze Wellness. De markt is in 2019 goed voor een omzet van bijna $600 miljoen. Eaze voorziet een groei naar 22 miljard aan het eind van 2022.

cannabis 02-369351-edited

Eaze is in staat om een groot marktaandeel te genereren. Dat heeft ook te maken met de technologie die het gebruikt. De cannabishandel in de Verenigde Staten werkt eigenlijk alleen met cash. Het cannabisbedrijf laat de gebruikers hun bestellingen digitaal afrekenen. Dat levert natuurlijk een schat aan interessante data op. Niet alleen over de gebruiker maar ook over de producten. Die stroom aan informatie maakt de afzetmarkt en de populariteit van producten inzichtelijker voor producenten.

Eaze is een interessant concern in de hele cannabis-hausse en in tegenstelling tot sommige sectorgenoten een blijvertje.

Lees hier meer over de twee wiet aandelen Aurora en Canopy.

Palantir

Logo_PalantirPalantir Technologies is groot geworden door data mining. Het wordt ook wel het meest geheimzinnige concern van Silicon Valley genoemd. Palantir werd begin deze eeuw opgericht door Peter Thiel en wat andere mensen uit de zogeheten PayPal-maffia, nadat ze flink hadden gecasht met de verkoop van PayPal. De oorsprong van Palantir is dan ook nauw verweven met PayPal. Het e-betalingssysteem kreeg te maken met frauduleuze betalingen en daar wilde Thiel een stokje voor steken. Ze bedachten een systeem om de geldtransacties te monitoren en zo verdachte zaken snel op te kunnen sporen. Dat werkte. Palantir werkt nu met een nog intelligentere versie van het PayPal-detectiesysteem. Dat systeem is een hit bij allerlei geheime diensten en regeringen. De FBI en de CIA werken samen met Palantir. Terrorisme verminderen en tegelijkertijd de burgervrijheden bewaren, zo heet het in het jargon van Palantir. Het eerste succes kwam al snel. Volgens Bloomberg heeft Palantir namelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan het opsporen van Osama Bin Laden.

data-mining

De kracht van Palantir is dat het diverse databases met elkaar kan combineren. Intussen is het concern niet meer weg te denken in de security-sector. Palantir werkt disruptief voor de oude reuzen Lockheed, IBM en Boeing. Het heeft zich inmiddels onmisbaar gemaakt in de wereld van inlichtingendiensten. Dankzij een ingenieus verdienmodel en het feit dat veel inlichtingendiensten wel met Palantir moeten werken omdat anders het uitwisselen van gegevens niet mogelijk is, gaat het Palantir financieel voor de wind. In 2015 werd de waarde van het bedrijf geschat op 20 miljard dollar. In een analistenrapport van Sharespost staat te lezen dat de omzet in 2017 uitkwam op 3,5 miljard. Het grootste deel komt door werkzaamheden voor overheden. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven, want de overheidsuitgaven voor misdaadbestrijding en defensie-IT stijgen fors. Verwacht wordt dat ook de zakelijke markt nog meer zal aanhaken. Amerikaanse investeringen in AI en big data-analyse zullen de komende drie jaar met 40% stijgen en in 2020 uitkomen op $210 miljard. Voor Palantir liggen er grote kansen in het bijeenbrengen en analyseren van ongestructureerde data uit social media en gestructureerde data.

Dat alles maakt Palantir tot een interessant concern voor beleggers. Een eventuele beursgang zou de waarde van het bedrijf op zo’n $40 miljard kunnen brengen. Het businessmodel en de werkwijze van het bedrijf zorgt wel voor veel kritiek en dat brengt met zich mee dat Palantir vaak negatief in het nieuws kan komen.

» Lees hier ons achtergrondartikel over contactloos betalen.

Stripe

Logo_stripeHet Amerikaanse Stripe is een bedrijf dat wereldwijd software (API’s) levert voor betalingen via internet. Daarnaast biedt het ook tools aan om frauduleuze betalingen te onderscheppen. Het concern werd in 2010 in Ierland opgericht, maar is nu gehuisvest in San Francisco. Stripe is actief in bijna de hele Europese Unie, Australië, Hongkong, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In 2016 werd de waarde van Stripe op $9 miljard geschat. Dat was in 2018 opgelopen naar 20 miljard. Stripe heeft intussen een klantenkring om U tegen te zeggen met Microsoft, Spotify, Google en Uber in portefeuille. Daarnaast blijft het concern zich op allerlei fronten vernieuwen. Zo is er een speciale dienst voor startups en lanceerde het in 2018 een service waarmee bedrijven met customize creditcards aan de slag kunnen. Ook heeft het nu een dienst voor point-of-sale systemen die geïntegreerd kunnen worden met het betalingssysteem van Stripe. Het Nederlandse Adyen heeft laten zien dat dit soort fintechbedrijven een enorme aantrekkingskracht hebben op beleggers. Of het in 2019 tot een beursgang komt, is nog even afwachten. Topmensen binnen het bedrijf zeggen naar buiten toe steeds gelukkig te zijn met de huidige bedrijfsstructuur. Maar alle innovaties kosten geld en dat is er voor een concern als Stripe plenty te vinden op de beurs.

ByteDance

Logo_bytedanceWat FAANG is voor het westen is BAT voor China. Baidu, Alibaba en Tencent maken er de digitale dienst uit. Toch zijn er in 2018 bedrijven opgestaan die de strijd met de grote drie aangaan. Denk aan JD.com dat dit jaar op Guanggun Jie, de Chinese Singles Day, een flink marktaandeel van Alibaba afsnoepte. Ook NetEase kent de laatste tijd een opleving. ByteDance is een concern om in de gaten te houden. Het techbedrijf uit Beijing heeft twee ijzersterke producten waar BAT voorlopig geen antwoord op heeft.

Toutiao is een kruising tussen social media en een nieuwsfeed die de gebruikers informatie op maat biedt. Het wordt ook wel Buzzfeed with brains genoemd. Het platform selecteert de items via machine learning en kan daardoor steeds preciezer voldoen aan de nieuwsbehoefte van de gebruiker. Toutiao levert zelf geen nieuws of andere bijdragen. Het filtert ze voor de gebruiker uit zo’n 20.000 bronnen. Eind 2017 had het mobiele platform ruim 120 miljoen gebruikers.

social-media-sharing-creativity

De technologie die ByteDance gebruikt voor Toutiao wordt ook ingezet voor de meest recente hit van het bedrijf. TikTok, bekend als Douyin in China, is een platform waarmee gebruikers video's van 15 seconden kunnen maken en delen. Het platform is ontworpen voor ‘een nieuwe generatie creatieven’, zegt Bytedance over TikTok. In augustus 2018 voegde ByteDance ook de musical.ly-app bij TikTok. Al met al heeft ByteDance nu een aantal zeer populaire platforms. Naast Toutiao en TikTok gaat het om Zigua Video, een van China's meest populaire videoplatforms voor professionele en individuele videomakers, en Vigo Video, dat gebruikers een platform biedt om verhalen te delen met eenvoudig te gebruiken videobewerkingstools en speciale effecten. Nieuws Republic, TopBuzz en BuzzVideo zijn andere ByteDance-producten die gebruikers platforms bieden om content te ontwikkelen en te delen. Met al deze succesvolle platforms komt het bedrijf uit op 800 miljoen dagelijks actieve gebruikers.

ByteDance behoort volgens CBInsight tot een van de top-innovators op het gebied van AI en nam het in 2012 opgerichte bedrijf op in de AI 100 van 2018. Fast Company gaf ByteDance een plekje in de lijst van meest innovatieve bedrijven. ByteDance heeft grootse plannen. Het wil het beste AI-concern in China worden en ook een voortrekkersrol spelen in de rest van de wereld. Juist die expansiedrift naar het buitenland maakt ByteDance interessant. Maar het zorgt er ook voor dat het bedrijf een flinke oorlogskas nodig heeft. De waarde van het bedrijf wordt op $78 miljard geschat. Daarmee is Bytedance de meest waardevolle unicorn ter wereld.

Conclusie

Deze vier concerns zullen echt niet misstaan op de beurs. Het zijn stuk voor stuk gezonde, innovatieve bedrijven die geen windeieren verkopen. Ze komen allemaal uit de techhoek en vooral in het achterliggende kwartaal zaten techaandelen in het verdomhoekje. Mocht het ondanks het wat sombere sentiment in de sector al snel tot een beursgang komen voor Stripe, ByteDance, Eaze of Palantir, dan zullen de waarderingen misschien in het begin wat tegenvallen. Beleggers moeten zich daar geen zorgen over maken, want ondanks dat zijn deze vier echte groeibriljanten voor de toekomst.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

IPO 2019 Stripe Palantir Beursgang Eaze Bytedance

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen