Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in InterActive Corp

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

InterActive Corp is een media en internet conglomeraat met 150 merken en toepassingen. Met een trouwe gebruikersgroep van miljoenen mensen staat IAC als een huis.

InterActiveCorp laat misschien niet bij iedere belegger een lampje branden, maar de tech-savy belegger die veel op het internet te vinden is heeft ongetwijfeld te maken gehad met de merken van IAC. Ask.com, CollegeHumor (YouTube kanaal) en Dictionairy.com zijn enkele voorbeelden, maar ook de merken onder de Match.com groep vallen hieronder.

Geschiedenis van InterActive Corp

IAC bestaat als naam sinds 1 augustus 1995 maar de wortels van het bedrijf liggen in 1986. Het wordt destijds opgericht als de Silver King Broadcasting Company. Doel is om het aantal kijkers van het commerciële Home Shopping Network (HSN) uit te breiden door het opkopen van kleinere lokale televisiestations. Twee jaar later heeft Silver King al $220 miljoen gespendeerd aan dergelijke overnames. In augustus 1995 krijgt Barry Diller de leiding over het bedrijf, gesteund door de grootste aandeelhouder, Liberty Media. Diller heeft dan al ervaring opgedaan met de oprichting van Fox network. Enkele naamswijzigingen en nog meer overnames, waaronder de televisie-afdeling van Universal Studio's, maken het tot het InterActive Corp wat het heden ten dage is.

Screenshot 2018-10-24 at 09.27.27

IAC huismerken

InterActive Corp heeft intussen heel veel bekende merken apps en websites in huis. Het is één van de grootste internetspelers ter wereld met maandelijks ruim 2 miljard bezoekers. Deze komen uit meer dan 190 landen. Het hoofdkantoor van IAC zit in de wijk Chelsea in New York City.

Enkele van de merken van IAC: HomeAdvisor, Vimeo, About.com, Dictionary.com, The Daily Beast en Investopedia. Daarnaast heeft een een online dating tak, Match Group, waarvan Tinder wel de allerbekendste is.

InterActiveCorp owns more than 150 worldwide brands such as Match Group, ANGI Homeservices, and Vimeo.

Bekende namen die ook uit de stal van IAC komen maar er inmiddels van af zijn gestoten: Expedia (2004) en TripAdvisor (2011, weer als afsplitsing van Expedia).

Screenshot 2018-10-24 at 09.28.17De portefeuille van InterActive is even groot als veelzijdig. Met de 'marktplaats voor klussers' van ANGI Homeservices verbindt het miljoenen huiseigenaren met professionals op het gebied van klussen in huis. Het Nederlandse Werkspot is hier ook onderdeel van.

De integere zoekmachine Ask Jeeves kwam in 1996 op het wereldwijde web. De naam werd in 2005 gewijzigd in Ask.com. De missie van Ask is al die jaren om mensen te voorzien van betrouwbare informatie. Toegankelijk vanaf elk denkbaar apparaat en locatie. Die betrouwbaarheid komt tot stand dankzij experts die meewerken aan de database van antwoorden en de gebruikersgemeenschap zelf. Het netwerk staat bekend als IAC Applications. In totaal zijn er ruim 70 apps aangesloten bij deze self-controlling groep. Deze apps variëren van TelevisionFanatic, Retrogamer, TotalRecipeSearch, WeatherBlink tot MapsGalaxy (die toegang biedt tot live satellietopnames en kaarten, vergelijkbaar met Google Maps en Streetview).

Screenshot 2018-10-24 at 09.28.33

Weer een heel ander segment van IAC is het groepje met CollegeHumor.com, Dorkly.com en DROPOUT.  Het levert typische entertainment content voor digitale kanalen, TV en film platforms.

Kortom; InterActive Corp biedt comedy, muziek, gaming, voeding en lifestyle toepassingen voor jong en oud. De kwalitatieve service en betrouwbare derde partijen inbreng, wordt gewaardeerd door de trouwe gebruikersgroep. CollegeHumor is bijvoorbeeld al tijden de nummer 1 YouTube Channel op comedygebied.

Nog een apart geval is The Daily Beast. Het heeft maar liefst 20 miljoen unieke bezoekers per maand. De site staat bekend om zijn scherpe opinies en onafhankelijke commentaren over politiek, wereldnieuws, popcultuur en entertainment.

Omzetstijging-IACOmzetstijging InterActive Corp

Marktwaarde

Al dat succes heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de waarde van InterActive Corp. Laatstgenoemde The Daily Beast groeide in omzet bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van 2018 met 65%. De deals en synergie met derde partijen maakt het lucratief voor iedereen.

Een blik op het eerste kwartaalrapport van 2018 laat een omzet zien van $995.1 miljoen. Een jaar eerder bedroeg dit nog $760.8 miljoen. De winst per aandeel steeg van 29 naar 71 cent. De huidige marktwaarde bedraagt ruim $16.4 miljard.

Koers van het aandeel InterActive Corp

In 2014 stond de beurskoers nog rond de $60. Inmiddels is de koers de $200 al eens gepasseerd. Die rit heeft u misschien gemist maar wij blijven positief over dit aandeel. Het heeft immers sterke merken in meerdere markten. Een typisch aandeel waarvan we zeggen: Buy the dips!

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven een long positie in het aandeel InterActive Corp.

Entertainment Online dating Media InterActive Corp Internet

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen