Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Industrie en handel zakken verder in

Geschreven door Redactie

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

De AEX is de afgelopen week verder gestegen, van 538 naar 542. Ook de AMX steeg, van 748 naar 777. Positieve bedrijfscijfers dragen bij aan vertrouwen onder beleggers. Aan de andere kant speelt er genoeg in de wereld dat van invloed is op de koersuitslagen. De markt oogt nog altijd kwetsbaar. In hoeverre zullen de komende cijfers een steuntje in de rug zijn?

>> Bekijk nu het webinar met onze vooruitblik op 2019.

De afgelopen week

Vanochtend was er eindelijk het bericht waarvan u wist dat het zou komen. PostNL lijft concurrent Sandd in. Daarmee heeft Nederland weer, net zoals vroeger, een postmarkt die nagenoeg in handen is van één partij; PostNL heeft nu nog 70 procent in handen. Het vroegere PTT betaalt 130 miljoen euro voor Sandd. Overigens moet de nieuwe postmonopolie nog wel de goedkeuring krijgen van mededingings- en consumentenautoriteit ACM. Mocht dit instituut tegenstribbelen, dan kan de minister de fusie nog ingrijpen en wordt het een zaak van landsbelang.

Een tweede mooie overname is in de maak. De Franse effectendienstverlener Caceis, onderdeel van financieel concern Crédit Agricole, heeft een bod uitgebracht op branchegenoot Kas Bank. Waarde: 188 miljoen euro.

Vorige week kwamen er uit diverse landen over de hele wereld berichten dat de industrie en de handel verder zijn ingezakt. Zo daalde de index van exportorders in de eurozone PMI in februari verder weg. De zwakte manifesteert zich met name in Duitsland, dat een goede graadmeter is voor de wereldwijde industrie en handel.

De Japanse uitvoer is op jaarbasis met ruim 8% gekrompen en in Italië was de industriële omzet in december meer dan 7% lager. Andere exportgerichte Aziatische economieën publiceerden ook zwakke handelscijfers. Een belangrijke uitzondering op deze negatieve trend is China, waar de uitvoer in januari juist opleefde.

We zijn benieuwd hoe de voortgang in het handelsconflict tussen de VS en China zijn invloed zal hebben op de overwegend neergaande spiraal. Dichter bij huis is de Brexit natuurlijk een punt van zorg. Zoals de zaken er nu voor staan, ligt de bal weer helemaal bij de Britten zelf en lijkt het erop dat men de boel gaat uitstellen. Niet dat dit alle twijfel en onzekerheid weg zal nemen, natuurlijk.

Vooralsnog kraakt het maar breekt het nog niet in de westerse landen. De zwakte van de uitvoer zorgt ervoor dat de investeringsuitgaven teruglopen. Daarentegen zijn de arbeidsmarktomstandigheden nog steeds positief. Die zal vermoedelijk de consumptieve vraag steunen. De VS en enkele eurolanden nemen ondertussen al de nodige stimuleringsmaatregelen. Riemen vast maar nog lang geen paniek.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. We beleggen divers in bedrijven uit de volgende sectoren: online betalingen, biotechnologie, gaming, cybersecurity, duurzame energie, online streaming, e-commerce, halfgeleiders, robotica, zelfrijdende auto en healthy&fit.

De grootste stijging vinden we de afgelopen week in onze Robotics en Cybersecurity posities. Onze posities in de Durable Energy en Biotechnologie dempen  onze winsten.

>> Zonder terugblik, geen vooruitblik. Bekijk nu ons laatste webinar!

VOORUITBLIK

Het cijferseizoen gaat de komende week gestaag door. Vanmiddag komt OCI met het jaarresultaat over 2018. De kunstmestfabrikant wil de productie opvoeren, de schuldenlast terugbrengen en vanaf 2020 dividend gaan betalen en/of een aandeleninkoopprogramma starten. Daarom kijken analisten en beleggers reikhalzend naar de jaarcijfers uit.

Morgen volgen de cijfers van Aalberts Industries, Dexia en Philips. We krijgen dan ook de laatste statistieken omtrent het consumentenvertrouwen in Frankrijk en de VS over februari, en over het wel en wee van het vastgoed in de Verenigde Staten.

Woensdag lezen we de resultaten over het 4e kwartaal van 2018 van Ahold Delhaize en de jaarcijfers van Solvay, GrandVision en Adyen.

Midweeks ook de consumptieprijsindex en de inflatie uit België, het vastgoed in Frankrijk en het ondernemersvertrouwen in Nederland.

Donderdag een cijferregen, waaronder die van VolkerWessels, Flow Traders en veel biotech namen. Dan zien we ook o.a. het BNP van België en de VS.

De nieuwe maand start op vrijdag met onder meer het jaarresultaat van Arcadis en BeterBed. Vrijdag zien we tevens de nieuwste cijfers over de werkgelegenheid en de inkopersindex in Duitsland, het ondernemersvertrouwen en de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten. Tot slot de autoverkopen in de VS.

Kortom: allemaal duidingen voor de gezondheid van de wereldeconomie.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

HOE DENKT U OVER 2019?

Gelooft u dat de aandelenmarkten volatiel zullen zijn de komende tijd? Bent u overtuigd van de opkomst van de zelfrijdende auto? Gelooft u in de kracht van biotechnologie? Enkele vragen die u zichzelf als belegger moet afvragen. Volg net als honderden andere beleggers onze visie op 2019 in ons webinar. 

Direct het webinar bekijken

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen