Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot recordhoogte

Geschreven door Redactie

De Amsterdamse beurs heeft op weekbasis een verlies geboekt van 1,8 procent ten opzichte van de slotkoers een week eerder. Opnieuw een negatieve week voor de beurzen dus. Onder meer het handelsakkoord tussen Canada en de Verenigde Staten, het Italiaanse begrotingstekort en oplopende Amerikaanse rentes bepaalden de week.

Wekelijks op maandagmorgen praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken. Luister onderstaand naar de weekupdate van Selwyn Duijvestijn:

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

De aandelenmarkten begonnen de maand oktober positief, nadat de Verenigde Staten een handelsakkoord bereikten met Canada. Het akkoord volgt op een eerdere deal met Mexico. Wat opvalt is dat het nieuwe handelsakkoord de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium intact laten, terwijl dit eerder voor Canada een no-go was. Toch was dit niet genoeg op de markten positief te laten starten in alweer het laatste kwartaal van 2018.

Het Italiaanse begrotingstekort hield markten bezig.

Voor volgend jaar wordt een groter dan verwacht tekort voorzien en dat liet de rentes op Italiaanse staatsobligaties stijgen. De spread met de Bund loopt op en dat voedt de zorgen. Later in de week verschenen er wel berichten in de Italiaanse media dat het geraamde begrotingstekort van 2,4 procent in 2019, zal dalen tot 2,2 procent in 2020 en 2,0 procent in 2021. Deze berichten waren echter niet voldoende voor een opwaartse impuls.

Oplopende Amerikaanse rente deelde klappen uit

De grootste klappen voor aandelen vielen tegen het einde van de week, nadat de Amerikaanse rentes verder begonnen op te lopen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot het hoogste niveau in zeven jaar. Na de flinke stijging van de staatsobligatie rente in de VS op dinsdag in reactie op sterke macrocijfers, liepen ook de rentes in de rest van de wereld op. Langzaam maar zeker verspreidt de gedachte zich dat centrale bankiers niet eeuwig de rentes laag zullen houden met hun stimuleringsbeleid. Een hoge rente, betekent lagere aandelenkoersen. Er is dan immers weer een alternatief op de aandelenmarkten en geld vloeit dan weg van de beurs. We houden bij MountainShield rekening met lagere waarderingen van aandelen als de rente verder aantrekt.

De olieprijzen stegen afgelopen week flink. Zorgen over de herinvoering van Amerikaanse economische sancties tegen de Iraanse olie-industrie zijn een steun in de rug voor de olieprijs. Onzekerheid voedt de koersen. We zoeken binnen MountainShield naar ondergewaardeerde smallcaps op dit terrein, die plotseling weer winstgevend kunnen produceren met deze olieprijs.

In de BNR uitzending BNR Zakendoen besprak Selwyn Duijvestijn al eerder de olieprijzen.
Bekijk en beluister de uitzending hier. 

Vooruitblik

Tot slot een vooruitblik.Op macro-economisch vlak krijgen beleggers aankomende week inzicht in onder meer cijfers over de industriële productie in diverse Europese landen en de eurozone in het geheel. Bovendien staan er in het Verenigd Koninkrijk data over de arbeidsproductiviteit en de handelsbalans geagendeerd. Uit Duitsland worden inflatiecijfers verwacht. Ook komen er weer wat bedrijven met kwartaalcijfers, vooral uit de Verenigde Staten. Zo openen onder meer de banken Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken over het derde kwartaal. Voor ons is het kwartaalcijferseizoen altijd een goede periode waarin we veelal goed kunnen scoren.

Ook willen we u graag uitnodigen om donderdag 11 oktober oktober a.s. een kijkje te nemen achter de schermen bij de DGB Group. Wij zien DGB als het meest ondergewaardeerde smallcap aandeel van de Nederlandse beurs. Wij hebben dit aandeel al tijden in onze portefeuille en geloven sterk de groeiambities. Wilt u ook een plek op de gastenlijst? Klik dan op de volgende link.

meer weten?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft. 

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen