Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Eurozone toe aan positief nieuws

Geschreven door Onze redactie

De tweede week van februari verliep licht negatief voor het MountainShield Capital Fund.  De AEX-index steeg deze week +0,91%, de S&P 500 steeg met +0,05%, de MSCI World Index plustte +0,98% en de Eurostoxx 50 verloor 1,12%. We zien hiermee de verdeeldheid op de wereldmarkten en binnen de Europese Unie.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

De AEX is de afgelopen week verder gestegen dankzij sterke kwartaalcijfers van zwaargewicht ING.
Met een slotstand van 527,99 punten op vrijdag won de Amsterdamse hoofdindex deze week 0,9 procent. Vorige week vrijdag eindigde de AEX op 523,24 punten.

Daarmee deed de Amsterdamse beurs het beter dan veel omliggende aandelenmarkten. In het algemeen zijn beleggers voorzichtig. Zeker richting het eind van de week toen bekend werd dat de Verenigde Staten en China de deadline voor een handelsakkoord mogelijk niet gaan halen.

"Met name het bericht dat president Donald Trump zijn Chinese ambtgenoot niet zal ontmoeten voordat op 2 maart de ‘wapenstilstand’ in de handelsoorlog afloopt, leidde over een breed front tot winstnemingen", constateerde investment manager Simon Wiersma van ING.

Volgens Wiersma komt het besef weer bovendrijven dat de zorgen die eind vorig jaar het sentiment drukten, nog niet zijn verdwenen. "De hoop op een spoedig handelsakkoord is hierdoor afgenomen en de kans bestaat dat de tariefsverhoging op Chinese importgoederen gewoon doorgaat", aldus Wiersma.
Toch noemde ING het niet vreemd dat er na de flinke stijgingen op de beurzen nu wat winst wordt genomen. "We verwachten dat dit nog wel even kan aanhouden".

>> Zonder terugblik, geen vooruitblik. Bekijk nu ons laatste webinar!

Eurozone toe aan positief nieuws

Uit de inkoopmanagersindex voor de dienstensector bleek afgelopen week dat de economische activiteit in de eurozone in januari is gestabiliseerd op 51,2, wat iets beter was dan verwacht. Vorige week werd al bekend dat de industrie in de eurozone in januari juist minder sterk is gegroeid.

"De PMI [voor de eurozone] wijst erop dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met slechts 0,1 procent groeit", verwacht econoom Chris Williamson van Markit.

Dat zou de zwakste kwartaalgroei betekenen sinds 2013. "Zo’n zwakke start van het jaar zou betekenen dat de huidige groeiraming voor 2019 van 1,5 procent vermoedelijk neerwaarts moet worden bijgesteld", aldus Williamson.

De Europese Commissie maakte deze week nieuwe groeiprognoses bekend. Brussel rekent voor de eurozone op een groei van 1,3 procent dit jaar, waar dat drie maanden geleden nog 1,9 procent was. In 2020 komt de groei vermoedelijk uit op 1,6 procent, waar eerder werd gerekend op 1,7 procent.

De euro houdt vooralsnog redelijk stand ondanks deze sombere vooruitzichten. De vraag is hoe lang dat nog aanhoudt. De eurozone is hard toe aan wat positief nieuws, zoals een Brexit deal of een handelsakkoord tussen de VS en China. De euro werd deze week ongeveer een procent minder waard ten opzichte van de dollar en noteerde vrijdag rond 1,1340.

Bank of England verlaagt groeiverwachting

Voor de Bank of England was het donderdag Super Thursday. De Britse centrale bank kwam met zijn rentebesluit, de bijbehorende notulen, nieuwe economische ramingen en een toelichting van voorzitter Mark Carney.

Het unanieme besluit om de rente te handhaven op 0,75 procent was vooraf verwacht door economen. In augustus vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd en de kans dat dit in 2019 opnieuw gebeurt, schat de markt momenteel in op ongeveer 50 procent, volgens Citi Research.

De Bank of England zei donderdag dat men wel verwacht de komende jaren de rente verder te verhogen, ondanks lagere groeiverwachtingen voor de Britse economie. De centrale bank verlaagde zijn groeiraming naar 1,2 procent in 2019 en 1,5 procent in 2020, waar eerder nog voor beide jaren 1,7 procent was voorspeld.

"Carney benadrukte dat de voorspellingen van de centrale bank conservatief zijn en dat er vooral opwaartse risico's zijn", aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Voorzitter Mark Carney van de Britse centrale bank waarschuwde ook dat een no-Brexit deal kan leiden tot een recessie in het Verenigd Koninkrijk.

State of the Union weinig spannend

In de VS sprak president Donald Trump deze week de zogenoemde State of the Union uit. Die werd eerder uitgesteld vanwege de gedeeltelijke overheidssluiting.

De toespraak was uiteindelijk weinig spannend voor de markt, aldus Wiersma. Trump vroeg opnieuw om financiering voor een muur aan de grens met Mexico, maar ging niet zover dat hij opnieuw dreigde met het uitroepen van de noodtoestand. Vooraf was door politiek analisten ook een verzoenende toon verwacht van Trump.

Verder meldde Trump dat hij op 27 en 28 februari de Noord-Koreaanse leider Kim Jong un zal ontmoeten in Vietnam. Ook lichtte hij het besluit om het Amerikaanse leger terug te trekken uit Syrië toe.

Komende week

Het kwartaalcijferseizoen loopt in de VS al richting het eind, maar is in Europa nog in volle gang. In eigen land komen bedrijven als Randstad, ABN AMRO, AkzoNobel, Vopak, Heineken, NN Group, Aegon, DSM, SBM Offshore, Unibail-Rodamco, Takeaway.com, Arcadis, VastNed, Wessanen, Acomo, Brunel, Euronext en Nedap met resultaten.

Qua buitenlandse fondsen is er aandacht voor de cijfers van onder meer Thyssenkrupp, Airbus, Credit Suisse, Nestlé, Coca-Cola, PepsiCo en Deere.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor groeicijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, Amerikaanse inflatiecijfers en mondiale industriële productiecijfers. De OPEC en het Internationaal Energieagentschap publiceren hun maandelijkse olierapport.

Verder wordt in de VS onderhandeld over een begrotingsdeal. Anders dreigt op 15 februari om middernacht Amerikaanse tijd een nieuwe shutdown.

Het Britse Lagerhuis komt komende week opnieuw bijeen voor een Brexit debat. Premier Theresa May was deze week in Brussel om nogmaals te onderhandelen over een betere deal waar het parlement voor kan stemmen. Concrete vooruitgang werd niet geboekt. Het is onduidelijk of er volgende week opnieuw gestemd wordt. May zou de stemming uit willen stellen tot eind februari om meer tijd te hebben om alsnog concessies in de wacht te slepen.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. We beleggen divers in bedrijven uit de volgende sectoren: online betalingen, biotechnologie, gaming, cybersecurity, duurzame energie, online streaming, e-commerce, halfgeleiders, robotica, zelfrijdende auto en healthy&fit. Tot dusver doen deze maand vooral de thema´s Biotech en Online Payments het goed. Waar we vorige week nog de vruchten plukten van het thema Healthy&Fit blijft deze week de euforie uit en is dit een verliesthema.

Wanneer we verder inzoomen op de portefeuille zien we de volgende bewegingen bij individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen nog steeds minder goed, maar dienen ter afdekking voor minder zonnige dagen.

De posities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn Symantec (Cybersecurity) +7,80%, Turtle Beach (Gaming) +7,32%, HubSpot (eCommerce) +4,50%, Visa (Payments) +3,98% en Paypal (Payments) +3,50%. Alle posities zijn long-posities en profiteren van een licht stijgende markt.

Onze shortpositie in iRobot (Robotics) -16,02%, Koninklijke Wessanen (Healthy&Fit) -14,08%, Hain Celestial Group (Healthy&Fit) -13,20%, shortpositie in Zendesk (eCommerce) -13,11% en longpositie Nintendo (Gaming) -11,61% leveren deze maand op papier verlies op.

VOORUITBLIK

>> Bekijk nu het webinar met onze vooruitblik op 2019.

Het cijferseizoen zet komende week stevig door, nadat de AEX afgelopen week bijna een procent steeg naar 527,99 punten. Maandag start rustig, terwijl dinsdag cijfers van Randstad en Wessanen op de agenda staan. Wessanen kwam afgelopen week stevig onder druk te staan na een afwaardering door Kempen.

Woensdag is druk met onder meer ABN AMRO, AkzoNobel, Heineken, Vopak, Takeaway en Unibail. Een dag later kunnen beleggers er opnieuw flink tegenaan met de resultaten van bijvoorbeeld Aegon, Arcadis, DSM, NN, SBM Offshore en beursbedrijf Euronext. Ook noteren diverse indexzwaargewichten ex-dividend.

Vrijdag kunnen beleggers zich rustig opmaken voor het weekend met louter de cijfers van Brunel op de rol.

Macro-economisch belooft het ook een interessante week te worden, met op maandag een serie cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, waaronder de economische groei. Dinsdag zal de markt vooral kijken naar de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt en het maandrapport van oliekartel OPEC, een dag later gevolgd door het rapport van IEA en de wekelijkse olievoorraden in Amerika. Halverwege de week volgen ook Amerikaanse, Britse en Nederlandse inflatiecijfers.

Donderdag verschuift de blik van inflatiedata naar groeicijfers. Japan, Duitsland, Nederland en de eurozone komen met cijfers. Ook zal vanwege het voortdurende handelsconflict tussen de VS en China met aandacht worden gekeken naar de Chinese handelsbalans.

Vrijdag zijn er dan weer inflatiecijfers uit China en Spanje en is er de handelsbalans van de eurozone. Tot slot komt uit de VS een cijfer over de industriële productie en het consumentenvertrouwen zoals berekend door de Universiteit van Michigan.

MEER INFORMATIE?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen