Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Van dovish naar vredesduif in de handelsoorlog

Geschreven door Onze redactie

De Amsterdamse beurzen hebben op weekbasis een resultaat van +1,1 procent getoond. De aandacht ging vooral uit naar geopolitieke kwesties in aanloop naar de G20-top dit weekend, maar ook naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Groene cijfers op Wall Street na speech Powell

Fed-voorzitter Jerome Powell hintte afgelopen week op minder renteverhogingen volgend jaar. De Amerikaanse rente zit volgens Powell "nipt" onder de neutrale rente. De markten interpreteerden dit als "dovish", omdat Powell in oktober nog zei een flink eind verwijderd te zijn van een neutrale rente.

Vooral Wall Street maakte na de toespraak van Powell een flinke sprong omhoog. De Amerikaanse beurzen wonnen woensdagavond twee tot tweeënhalf procent, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs drie procent bijschreef. Hierdoor vielen de weekwinsten op Wall Street beduidend hoger uit dan die op de Amsterdamse beurzen.

Op het optimisme op Wall Street was echter wel wat aan te merken. Waar Powell in oktober nog sprak van een renteniveau, had hij het afgelopen woensdag over de verwachtingen. Kijkend naar de projecties van de Fed-leden in september, dan loopt deze bandbreedte van 2,5 naar 3,5 procent. "Een brede range", vinden wij. De mediaan lag toen op 3,0 procent. Dat betekent dat met de huidige rente er nog 3 of 4 verhogingen nodig zijn om op het neutrale niveau uit te komen. Maar het zijn er slechts 1 of 2 om binnen de bandbreedte te komen van 2,5 tot 3,5 procent.

Van dovish naar vredesduif

Daarnaast hing de aanstaande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping in Buenos Aires boven de markt. Een lager tempo van renteverhogingen is natuurlijk mooi nieuws, maar de spanning voor het overleg dit weekend was net iets te groot om grote posities in te nemen.

Inmiddels weten we dat de Verenigde Staten en China stappen hebben gemaakt richting een nieuw handelsakkoord en vooralsnog een staak-het-vuren te hebben afgesproken. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping hebben tijdens een diner zaterdagavond aan de zijlijn van de G20-top in Argentinië afgesproken onderhandelingen te starten, terwijl de VS nieuwe importheffingen voorlopig niet zullen doorvoeren. Indien de onderhandelingen mislukken, zullen de VS heffingen van 10 procent op 200 miljard dollar aan Chinese goederen alsnog verhogen naar 25 procent. China beloofde om "zeer substantieel" landbouw-, energie- en industriële goederen uit Amerika te importeren, zo liet het Witte Huis weten. Ook zou Xi nogmaals nadenken over toestemming voor de fusie tussen Qualcomm en NXP, als er een handelsakkoord ligt. Vooralsnog zorgt dit voor opluchting op de aandelenmarkten. De direct dreiging is hiermee volgens ons dan ook voorbij.

VOORUITBLIK

Het zullen de komende week opnieuw de grote onderwerpen zijn die het beurssentiment bepalen, hoewel de agenda toch wel het nodige te bieden heeft.

Donderdag is er een bijeenkomst van oliekartel OPEC. Analisten zien deze vergadering als bepalend voor de richting van de olieprijs in de komende maanden.

Aan het einde van de week zijn er nog enkele groeicijfers, waaronder die van de eurozone als geheel, maar de focus zal vooral liggen op het Amerikaanse banenrapport. Het Nederlandse cijferseizoen is inmiddels achter de rug en ook internationaal is er niet veel meer te beleven.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

meer weten?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft. 

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Onze redactie

Onze redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen