Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

BlackBerry werpt nieuwe vruchten af

Geschreven door Redactie

U bent vast wel bekend met de feniks die uit de as herrijst. Die mythologie wordt zo nu en dan
realiteit. Een bedrijf, een aandeel dat geheel failliet lijkt, kansloos, waardeloos en opgegeven door
iedereen... dat zichzelf opnieuw uitvindt, nieuwe markten aanboort, en met behulp van
investeerders aan een nieuw bestaan begint.

Denk terug aan het begin van de jaren 2000. We leven dan in een wereld met cd-spelers, Kodak wegwerpcamera’s, het huren van films bij de videotheek ... en de BlackBerry!

Blackberry logo

Lang vóór de iPhone was de BlackBerry de meest geliefde mobiele gadget in het universum, vooral bekend om zijn betrouwbaarheid, zijn veiligheid en zijn volledige toetsenbord. Maar Research In Motion - het Canadese (!) bedrijf achter de BlackBerry telefoon - veranderde niet snel genoeg met de tijd mee en liep al snel achter de feiten aan.
BlackBerry was een van de meest vooraanstaande smartphones ter wereld. BlackBerry heeft echter sindsdien zijn dominante positie in de markt verloren door het succes van de Android- en iOS-platforms. Het is niet verwonderlijk dat de meeste beleggers BlackBerry op dit moment na een korte nostalgische blik verder negeren. De omzet is sinds 2011 elk jaar gedaald - en zelfs als de omzet stabiel zou zijn, dan was de aandelenkoers van het bedrijf nog ver onder het hoogtepunt van bijna $150 dat medio 2008 werd bereikt. De opkomst van de iPhone heeft BlackBerry echt de das omgedaan.

Research in Motion kwam in 2013 met een ommekeer. Het veranderde de bedrijfsnaam in BlackBerry en lanceerde twee nieuwe mobieltjes die zowel de iPhone als de Android markt betraden. Hiermee begonnen de Canadezen aan een koers van heruitvinding - eerst rond smartphones en vervolgens rond software. Veel sceptische mensen schreven BlackBerry desondanks af. Het bedrijf en aandeel lijken een stille dood te zijn gestorven. En dat is waar we, als contrair beleggers, nu een grote kans zien!

IoT

BlackBerry is stilletjes aan het accelereren in zijn nieuwe missie om alle verbonden apparaten veilig te stellen waarop de moderne wereld steeds meer vertrouwt. U hebt ongetwijfeld al gehoord van The Internet of Things. De nieuwe focus van BlackBerry is nog steeds gebaseerd op zijn expertise op het gebied van eindpuntbeveiliging en kent daarom een belangrijke rol bij het internet der dingen. Deze keer beveiligt het bedrijf geen telefoons, maar zaken als zelfrijdende voertuigen, gezondheidsnetwerken, financiële rapportage en nog veel meer. Als uw indruk van BlackBerry vastzit in het verleden, lees dan verder. Dit is een bedrijf met een (nieuwe) toekomst!

» Lees hier ons achtergrondartikel over de zelfrijdende auto.

BlackBerry Limited ontwerpt, produceert en verkoopt draadloze oplossingen voor de wereldwijde mobiele communicatiemarkt. Het bedrijf biedt platforms en oplossingen voor toegang tot e-mail, telefoon, sms-berichten, internet en op intranet gebaseerde toepassingen. BlackBerry biedt wereldwijd draadloze hardware, software en services. Het bedrijf biedt ook software voor het beheer van mobiele apparaten via bedrijfsnetwerken.
Naast de verkoop van software genereert BlackBerry inkomsten uit vergoedingen voor netwerktoegang en licentiekosten voor software. Het verkoopt aan draadloze carriers, resellers en bedrijven. BlackBerry-apparaten worden aangeboden door exploitanten van draadloze netwerken, waaronder AT & T Mobility, T-Mobile USA, Sprint en Verizon Wireless. BlackBerry-producten worden in ongeveer 170 landen verkocht, maar met 23% van de omzet van het bedrijf is de VS de grootste markt. Het VK en Canada completeren de grootste afzetmarkten van het bedrijf.

BlackBerry-devices
Het BlackBerry van nu is een heel ander bedrijf dan de BlackBerry die de meeste mensen zich herinneren. Het is breder georiënteerd. En de ommezwaai begint pas net op gang te komen. CEO John Chen, die in 2013 de leidinggevende functie op zich nam, verving geleidelijk de stervende smartphone activiteiten van BlackBerry en investeerde in de uitbreiding van zijn portfolio van bedrijfssoftware. John Chen is een turnaround-expert die eerder door databasebedrijf Sybase werd binnengehaald. Hij slaagde erin dat bedrijf destijds weer winstgevend te maken. In 2010 werd Sybase succesvol verkocht aan SAP. Chen stopte de productie van BlackBerry smartphones in 2016. De merklicentie werd aan het Chinese technologiebedrijf TCL gegeven. Aldus worden licentie-inkomsten met hogere marges gegenereerd.

De belangrijkste softwareproducten van BlackBerry zijn nu als volgt:
● BES (BlackBerry Enterprise Server), een platform dat bedrijven helpt de mobiele apparaten van hun werknemers te bewaken
● de Enterprise Messaging-app BBM (BlackBerry Messenger)
● verschillende cybersecurity-oplossingen
● QNX, 's werelds meest populaire ingesloten besturingssysteem voor aangesloten voertuigen.

BlackBerry bleef tot medio 2016 zijn eigen handheld-apparaten verkopen. Maar het pronkstuk van de huidige business, de divisie Software en Services, is de afgelopen drie jaar met een gemiddeld jaarlijks tempo van 15% gegroeid tot $782 miljoen in het fiscale jaar 2018 (het fiscale jaar van het bedrijf eindigt in februari). Dit is nu veruit het grootste deel van BlackBerry en we verwachten dat de omzet voor het hele bedrijf dit jaar zal stabiliseren en daarna zal stijgen.

Met name het QNX-besturingssysteem van het bedrijf heeft de groei bevorderd. Traditioneel gebruikt in voertuig infotainmentsystemen, is het uitgegroeid tot de backbone van de software die alle chips in een voertuig kan aansturen, inclusief veiligheid en communicatie. BlackBerry heeft inmiddels belangrijke deals gesloten met Qualcomm, Nvidia, Baidu en anderen rond deze technologie. Baidu heeft van QNX de kern gemaakt van zijn Apollo-platform en is een partnerschap aangegaan met autofabrikanten zoals Ford en Hyundai om dit tot de kern van toekomstige autonoom rijdende voertuigen te maken. Dit is zeker niet het enige gebied waar het bedrijf van BlackBerry groeit, maar het is kenmerkend voor de niche die het bedrijf uitsnijdt: het beveiligen van eindpunten in The Internet of Things.

Rendement halen met BlackBerry

BlackBerry heeft er goed aan gedaan zichzelf opnieuw uit te vinden na uit de gratie te zijn geraakt op de smartphonemarkt. Het richt zich steeds meer op de ontwikkelingsruimte voor software en services. Terugkerende klandizie levert nu 86% van de omzet uit software en services van BlackBerry, tegenover 70% in het voorgaande kwartaal. Vooruitkijkend, gelooft het bedrijf dat het zijn terugkerende inkomsten kan opdrijven tot meer dan 90% van de software- en services-inkomsten, waardoor het de inkomstenstromen met een grotere nauwkeurigheid kan voorspellen.

Er is niets verontrustends aan BlackBerry's zakelijke activiteiten en er valt veel te juichen vanwege de manier waarop zijn technologie-oplossingen en licentie-inkomsten groeien. De gecombineerde omzet steeg het afgelopen kwartaal met bijna 62%.

BlackBerry zag een enorme groei dankzij de indrukwekkende introductie van zijn auto-oplossingen en een toename van het aantal licentiepartners. Het goede aspect is dat het bedrijf getuige is van een sterke deal momentum in beide gebieden. Ondertussen heeft het bedrijf ook het aantal kanaalpartners uitgebreid om zijn QNX-software in de regio Azië en Australië te verkopen.

BlackBerry in procenten

De geweldige tractie van BlackBerry in de softwaredienst verhoogt zijn marges op een indrukwekkende wijze. De brutomarge van het bedrijf bedroeg 76% tijdens het eerste kwartaal, vergeleken met 63,8% tijdens het voorgaande jaar. Als gevolg hiervan kwam het gecorrigeerde nettoresultaat deze keer uit op $17 miljoen, vergeleken met $10 miljoen een jaar geleden. BlackBerry schrijft deze sprong toe aan de hogere bijdrage van zijn software- en services dienst aan de algehele productmix. Er is dus nog steeds ruimte voor BlackBerry om het margeprofiel te verbeteren, omdat het bedrijf nog steeds 12% van zijn inkomsten haalt uit oudere bedrijfsactiviteiten in vergelijking met 30% een jaar eerder. Het brutomarge profiel van BlackBerry is aanzienlijk verbeterd omdat de software- en services branche meer grip heeft gekregen.

Wij zien BlackBerry met stappen vooruit gaan in de goede richting, omdat het steeds meer omzet haalt uit software en diensten, wat zijn marges verhoogt. Als zodanig is er geen reden voor beleggers om in paniek te raken, gezien het solide lange termijn potentieel van het bedrijf. Dat heeft BlackBerry nog niet in de groene cijfers gebracht, maar het vormt de kern van een zeer winstgevende onderneming.

Sinds BlackBerry in 2013 is geherkapitaliseerd door Fairfax Financial, heeft het een sterke balans, met $2,2 miljard in contanten en $810 miljoen aan converteerbare schulden (die waarschijnlijk zullen worden omgezet in aandelen in plaats van te worden terugbetaald). De brutomarge verbeterde van 49% in het fiscale jaar 2017 naar een verbazingwekkende 73% in het fiscale jaar 2018. Het management verwacht daarom ook dat het bedrijf dit jaar een positieve vrije kasstroom levert.

Dit is een bedrijf van $5,4 miljard dat op dit moment ongeveer $800 miljoen genereert in software-inkomsten met een hoge marge, waarbij meer dan 80% van die inkomsten terugkeert. Met een brutomarge die verbeterde naar 76% in het meest recente kwartaal, verwachten we dat dit bedrijf uiteindelijk winstmarges zal produceren in de range van 20% tot 25%, zelfs als de omzet blijft groeien. Dat lijkt op een aantrekkelijke prijs!

Overnamekandidaat

Wij vinden dat het aandeel op dit moment laag is gewaardeerd. Zeker gezien de groeipotentie met de nieuwe activiteiten. Daarbij komt nog het feit dat BlackBerry een overnamekandidaat zou kunnen zijn. Het is immers niet uit te sluiten dat veel grotere technologiebedrijven geïnteresseerd zijn in een buy-out als de business van BlackBerry winstgevend wordt.

Natuurlijke overnemende partijen kunnen Intel, Nvidia of Microsoft zijn. Intel heeft zelf ook zwaar geïnvesteerd in de markt voor zogenoemde connected auto's via eerdere overnames van bedrijven als Mobileye, Movidius en tal van andere start-ups. Nvidia heeft een first-mover-voordeel in de automarkt met zijn Tegra-automotive-chips en Drive PX-platform voor autonome auto's. Het bedrijf zou daarom ook baat hebben bij het bundelen van QNX in zijn ecosysteem. Microsoft zou een andere waarschijnlijke minnaar zijn. De rest van de BlackBerry-portfolio voor bedrijfssoftware zou namelijk ook netjes kunnen worden geïntegreerd in de andere cloud-, beveiligings- en zakelijke mobiliteitsdiensten van Microsoft. De lage bedrijfswaarde van BlackBerry van $4,3 miljard zou het voor alle drie de bedrijven een vrij aantrekkelijke, goedkope buy-out maken.

Conclusie

Niet elke ommekeer werkt, maar BlackBerry is nu al een leider geworden in Enterprise Mobility Management door gebruik te maken van zijn beveiligings-DNA. Dit bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar onder leiding van CEO John Chen hard gewerkt om zijn nieuwe focus aan te scherpen. Volgens Chen heeft het bedrijf zichzelf grotendeels opnieuw uitgevonden en staat klaar om echt te gaan groeien. Of BlackBerry op zichzelf blijft of uiteindelijk wordt verworven, blijft een vraag. We verwachten in ieder geval dat het zijn mogelijkheden en bereik blijft uitbreiden om verbonden 'dingen' betrouwbaar en beveiligd te houden. Het mag zo zijn dat veel beleggers de groene scheuten niet kunnen zien groeien uit de rotte vrucht van een decennia geleden. Dat is een mooie kans voor ons als contrair beleggers!

Beleggen in BlackBerry aandelen

Het aandeel BlackBerry wordt verhandeld aan de Amerikaanse beurs, de NYSE. U kunt het aandeel vinden met de tickercode BB en de ISIN-code: CA09228F1036. Meer details vindt u hier.

Op het moment van publicatie van dit artikel – maandag 1 oktober 2018 – is de koers van dit aandeel gelijk aan $11,32. Wij hanteren een koersdoel van $15,00 voor de komende maanden. Het behalen van dit koersdoel levert een rendement op van ruim 40%. Wij versturen een Trade Alert naar onze abonnees op het moment dat het koersdoel bereikt wordt.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Nvidia IoT Internet of Things Smartphone Blackberry

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen