Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beurs spiegelt zich aan de weersgesteldheid

Geschreven door Redactie

De afgelopen week verliep positief voor het MountainShield Capital Fund. Zo eindigden alle indexen met winst, al bleef de AEX wat vlak. Maar de overige indexkoersen noteerden plusjes. Niet alleen de Europese maar ook de Dow Jones en de NASDAQ. Met name de sterke bankencijfers waren een impuls voor de Amerikaanse beurs.

Ook in Japan was het de afgelopen week hosanna. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7% hoger op 21.870,56 punten. Voorzichtiger ging het er aan toe in China waar men in afwachting van handelscijfers een stapje terug deed.  

Koersverloop Aandelenmarkten

Het is duidelijk lente. Gematigd positieve sentimenten op de beurs maar hier en daar ook enige aarzeling. Mooie dagen worden afgewisseld met koelere waarin natte sneeuw voor een kleine verrassing zorgt. Zo ging het de afgelopen week ook een beetje op de beurs.

Die twijfel en aarzeling wordt gevoed door de licht zorgwekkende internationale economische cijfers. Uit Duitsland kwamen met name tegenvallende exportcijfers. Uit verscheidene landen komen bovendien signalen over een dalend vertrouwen onder consumenten. De angst voor een diepe recessie werd door de centrale banken weliswaar weerlegd, maar helemaal gerust op een voortzetting van economische voorspoed heerst niet onder de westerse bevolking.

Het blijft onrustig op het politieke vlak. Al lijkt het handelsconflict tussen de VS en China langzaam tot een akkoord te leiden. Trump is kennelijk al bezig met een volgend hoofdstuk en heeft ditmaal Europa op de korrel.

De Europese Unie heeft alvast een lijst opgesteld met Amerikaanse producten waarop het mogelijk importheffingen in wil voeren. De EU reageert daarmee op dreigementen van de Amerikaanse president die heffingen wil implementeren op Europese producten.

Trump is in eigen huis wederom bezig de Federal Reserve de les te lezen. Hij vindt dat de Fed meer moet doen voor de Amerikaanse economie. Concreet ziet hij graag dat het instituut de rente verder verlaagt en weer obligaties op gaat kopen. Het IMF liet in een reactie weten dat de onafhankelijkheid van centrale banken niet mag worden geschonden.

Een ander politiek thema is natuurlijk de Brexit. Van uitstel komt ditmaal zeker geen afstel, maar intussen kan iedereen opgelucht ademhalen nu een harde Brexit vooralsnog is afgewend.

een blik vooruit

De komende beursweek staat vooral in het teken van alweer een nieuw kwartaalcijferseizoen. In de Verenigde Staten staat een aantal grote bedrijven op de agenda. Netflix, PepsiCo, Honeywell, Philip Morris, BlackRock en Schlumberger komen allemaal met hun cijfers. Ook de Bank of America en Morgan Stanley publiceren hun kwartaalresultaten en kunnen mogelijk een extra boost geven aan de Dow Jones.

Ook de biotech gaat zich de komende week roeren: Johnson & Johnson en Abbott Laboratories staan op de agenda.

De beursbarometer kan deze week ook worden beïnvloed door updates van diverse wereldmachten. Op macro-economisch gebied verwachten we namelijk cijfers uit de VS over de winkelverkopen en uitkeringsaanvragen. De Fed komt met zijn Beige Book, een overzicht van de staat van de economie. Verder kijken we opnieuw naar China. Ook dat land komt met cijfers over de economische groei.

Ook in eigen land start een nieuwe cijferregen met Unilever, ASML en Vopak die hun  handelsupdates publiceren. Daarnaast komen Basic-Fit, Flow Traders, NSI, TomTom, Arcadis, Beter Bed, Brill, Sligro en Wessanen met kwartaalberichten.

De komende 2 weken zijn qua aandelenhandel wat korter; door Goede Vrijdag en Tweede Paasdag wordt er in de meeste landen maar 4 dagen in deze weken gehandeld.

Koersverloop INDIVIDUELE AANDELEN

De afgelopen week profiteerde Randstad van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Het aandeel was één van de sterkste stijgers op het Damrak. Autobedrijf Stern schreef 6,6% bij nadat het bekendmaakte een ongevraagd overnamebod te hebben afgewezen.

ASML kreeg ineens te maken met een vermeend spionageschandaal. Het bleek oud nieuws en werd door de chipmachinefabrikant ook nog eens grotendeels genuanceerd. Maar beleggers zetten het aandeel toch €3 lager gezet. Achteraf een stormpje in een glas water?

In Amerika was Disney een opvallende uitschieter. De plannen voor een eigen streamingdienst werden meer dan goed ontvangen. Beleggers zien de concurrentiestrijd met Netflix kennelijk met veel vertrouwen tegemoet. Het aandeel Disney bereikte door de stijging van 10,5% een recordniveau.

Vooruitblik

Deze week misschien eindelijk duidelijkheid over de Brexit? Dinsdag stemt het Lagerhuis in Londen. Het kan nog altijd alle kanten op. Wat wèl zeker is, is dat er feitelijk niets is veranderd sinds de vorige stemronde. Brussel gaf geen millimeter toe aan Theresa May. De Britse premier heeft dus aardig wat boontjes moeten doppen.

Op het Beursplein volgen deze week nog wat laatste cijfers. De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten kwamen hedenmiddag en die vielen positief uit. Analisten vreesden juist tegenvallende cijfers die zouden duiden op een vertragende economie. Maar men is nu dus blij verrast. Het is inderdaad zomertijd in de VS.

Ook uit Amerika: de bekende spijkerbroekenmaker Levi Strauss verwacht tot 587 miljoen dollar (ruim 522 miljoen euro) op te halen met de aanstaande beursgang. Wie denkt: “Waarom gaan die pas nù naar de beurs?” In 1984 ging het bedrijf juist vàn de beurs waar het sinds 1971 aan was genoteerd.

DIEPER INGAAN OP ONZE PORTEFEUILLE?

Graag nodigen wij u uit voor een (telefonische) afspraak. Wij waarderen het zeer dat u uw vermogen aan het fonds toevertrouwt en we vinden het daarom belangrijk dat u de juiste toelichting ontvangt. Om ervoor te zorgen dat wij uitgebreid de tijd kunnen nemen voor het gesprek, maken we graag met u een afspraak via een automatisch online systeem dat direct met onze bedrijfsagenda gekoppeld is. Zo kunnen we onze tijd zo efficiënt mogelijk indelen en krijgt u de aandacht die u verdient.

Tijdens deze afspraak is uiteraard alle ruimte voor al uw vragen. U bent uiteraard ook altijd welkom op ons kantoor in Amsterdam. We horen graag van u.

Ja, ik wil een afspraak

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via WhatsappMeld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen