Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in aandelen Yandex

Geschreven door Redactie

Google is your friend wordt wel eens gezegd. Dit is zacht uitgedrukt, want wanneer we iets willen weten zoeken we via Google. En voor de snelste route openen we Google Maps. Google is niet meer weg te denken uit de Westerse wereld en dat geldt ook voor Microsoft en zelfs Uber, dat nog niet zo heel lang bestaat. Toch is er een bedrijf dat het in zich heeft een nog grotere vriend te worden van ons allemaal.

Yandex
Beleggers gaan vaak op zoek naar aandelen waarin de grootste groei nog moet komen. Dan vallen bedrijven als Google, Uber en Microsoft toch al snel af. Gelukkig is er een bedrijf met de groeipotentie van een Google, de snelheid van een Uber en de kwaliteit van een Microsoft. Het Russische Yandex kan voor beleggers de uitkomst bieden.

Yandex is een Russisch internetbedrijf met een notering aan de Amerikaanse Nasdaq. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn zoekmachine. Maar naast de zoekmachine heeft het bedrijf ook een taxi-app en levert het op locatie gebaseerde en gepersonaliseerde diensten. Het bedrijf is niet zomaar de Russische versie van Google; het is Google, Uber en Microsoft in één.

Google, Uber of Microsoft? Yandex is de absolute winnaar!

Marktaandeel Yandex

In een wereld die gedomineerd wordt door Alphabets Google is Yandex een echte concurrent. De eigen zoekmachine is bekend in heel Rusland maar ook in delen van China en Oost-Europa. Mede door de samenwerking met Microsoft, waardoor Yandex de standaard zoekmachine wordt in de Russische versie van Windows 10, heeft het bedrijf in de Russische markt een marktaandeel van 57,6%. De deal met Microsoft beslaat ook landen als Oekraïne en Turkije. Dit is een behoorlijke klap voor Google. Googles Chrome-browser is bijna standaard op elke smartphone en pc in Rusland geïnstalleerd. Yandex heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google over de monopoliepositie van het bedrijf. De rechtszaak hierover loopt nog steeds en pakt vooralsnog nadelig uit voor Google.

Betalen en rijden met Yandex

De concurrentie met Google gaat verder dan alleen de zoekmachine. Terwijl in het Westen met Google Wallet op een eenvoudige manier contactloos kan worden betaald, kent Yandex zijn eigen systeem van contactloos betalen, namelijk Yandex.Money. Dit systeem wordt in dit magazine besproken in het artikel ‘Trend van 2017: Pay’. 

Yandex en Toyota

Naast de internetdiensten is Yandex ook actief in de automotive sector. Dit jaar werd bekend dat het bedrijf een samenwerking aangaat met Toyota Motors. Yandex gaat in de auto’s van Toyota op de Russische markt real-time verkeersinformatie, navigatie en de eigen internet zoekmachine integreren. Deze dienst sluit aan op de Yandex Taxi-app.

De samenwerkingen met Microsoft en Toyota Motors leveren, samen met de online betaaldienst, mooie inkomsten op voor Yandex. Toch is het bedrijf voor het grootste gedeelte afhankelijk van online advertentie-inkomsten. De totale advertentie-inkomsten zijn goed voor 96% van de omzet. Hier wordt ook voor de toekomst nog steeds groei verwacht.

Trump en Yandex

Omdat Yandex vooral in de Russische markt opereert, wordt het ook blootgesteld aan de Russische economie. Deze heeft door economische sancties en de dalende olieprijs een behoorlijke klap gekregen, maar groeit weer gestaag. Met Trump als de president in Amerika verwacht Rusland dat de economische sancties van het land snel worden opgeheven. Trump heeft namelijk aangegeven nauwer te willen samenwerken met Rusland.

Zware economische tijden lijken daarmee voorbij. Ook Yandex kende een lastige tijd maar ziet nu weer genoeg groeimogelijkheden voor de toekomst.

Groei van Yandex

Yandex investeert fors in de eigen business en voorziet de komende jaren een behoorlijke groei. Yandex COO Alexander Shulgin: "We continue to invest aggressively in our three business units, Yandex Taxi, Classifieds and Yandex Market, to accelerate their growth…

Yandex CEO Arkady Volozh sprak begin dit jaar van een solide start nu de Russische economie weer stabiliseert. Met die gedachte heeft Yandex de groeivooruitzichten voor de komende jaren verhoogd. Het bedrijf verwacht een jaarlijkse omzetgroei van 19 tot 22% te realiseren. Ter vergelijking, de jaarlijkse omzetgroei van Google wordt door analisten geschat op maximaal 18%. Onderstaande tabel toont de omzetgroei van Yandex in beeld.

yndx_omzet

Dit is waarom wij beleggen in Yandex

Yandex is een aandeel met een enorme groeipotentie. Hoewel de concurrentie groot is, wint Yandex aan populariteit. Naast Oost-Europa slaat het bedrijf langzaam de vleugels uit in het zuidoosten van Europa. De implementatie van hun systeem in de auto’s van Toyota en Honda is pas het begin. Natuurlijk blijven er altijd risico’s door de blootstelling aan de Russische economie maar dat zal de groei niet drukken. Beleggers gaan altijd op zoek naar het nieuwe Google of het nieuwe Apple-aandeel. Yandex voldoet aan dit beeld maar zal de concurrentie - vooral in het Westen - voor moeten blijven.

 

MEER WETEN OVER ONZE AANDELEN?

Onze experts zitten voor u klaar om vragen over het MountainShield Capital Fund, onze aandelenselectie of kijk op de wereldgebeurtenissen te beantwoorden. Boek een afspraak in met een van onze experts of vraag onze brochure aan.

plan een afspraak in

Ontvang meer informatie

Rusland Yandex

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen