Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in Transenterix

Geschreven door Redactie

Aan het begin van deze week werd het aandeel Transenterix voor nog geen $1,50 verhandeld op de beurs. Vandaag tikt het robotfondsje de $5,00 aan. Zo snel kan het gaan op de beurs!

In een voorgaand artikel hebben we uitgebreid over de Robolutie geschreven. Robots zijn niet langer een ‘ver van mijn bed show’. De Robolutie is allang van start gegaan. Robots nemen de wereld over. We hebben u toen ook verteld over het aandeel Intuitive Surgical, één van de aandelen die wij binnen het robotica thema als favoriet bestempelen. Intuitive Surgical vormt al vanaf de start van het MountainShield Capital Fund een van de basisposities. Onze positie in hun potentiële toekomstige concurrent Transenterix is weliswaar een stuk kleiner, toch zorgt het aandeeltje deze maand voor een leuk extra rendement.

Lees meer: De Robolutie is van start gegaan - Robots nemen de wereld over!

De eerste stappen zijn gezet

Intiutive Surgical was het eerste roboticabedrijf met een focus op de medische wereld dat aantoonde hoe verdienstelijk beleggen in robotica kan zijn. De koers ging van $10 in 2003 naar $500 in 2011, ofwel een rendement van 5.000% in 8 jaar tijd. Inmiddels noteert het aandeel boven de $900 (omgerekend voor de aandelensplitsing) en is in de laatste jaren dus nogmaals verdubbeld. 

Intuitive Surgical is wereldwijd de leider in minimaal invasieve chirurgie met assistentie van robots. Hun meest bekende product is het Da Vinci systeem, dat in 1999 werd geïntroduceerd en in 2000 door de FDA werd goedgekeurd voor bepaalde toepassingen. In de tijd daarna volgde goedkeuring voor meerdere gebieden, een proces dat tot op heden doorloopt, telkens komen er nieuwe applicaties bij.

Het Da Vinci systeem van Intiutive Surgical domineert momenteel de markt. De bestaande markt beslaat honderden ziekenhuizen en zal qua omvang enorm groeien. De meeste ziekenhuizen doen nog niets met robotica. Analisten ramen in dat de omvang van de bestaande markt zeker $4 miljard zal naderen in 2018, met een jaarlijkse groei van 17%. Ook in de grotere Nederlandse ziekenhuizen opereert men met het systeem.

Lees meer: Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5 en  beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op  koopwaardigheid en potentieel rendement.

Koerexplosie van Transenterix 

Binnen een thema in het MountainShield Capital Fund kijken we altijd naar een goede verdeling in marktkapitalisatie van de geselecteerde aandelen. Intiutive Surgical is met een omvang van bijna $40 miljard duidelijk de grote speler in de medische roboindustrie. Bij onze uitgebreide scan door de sector kwamen we ook een kleinere, maar minstens net zo interessante speler tegen. Het aandeel Transenterix maakt eveneens medische systemen die de zogenaamde spider surgery mogelijjk maken, alleen is het met een waarde van $400 miljoen veel minder omvangrijk dan grote broer Intiutive Surgical.

Transenterix heeft deze week van de FDA goedkeuring gekregen voor zijn Senhance systeem. De goedkeuring komt als een donderslag bij heldere hemel en zet het aandeel plots in de schijnwerpers. Voor het eerst is er een ander bedrijf wat zich aan deze tak van sport waagt! Aan het begin van deze week werd het aandeel Transenterix voor nog geen $1,50 verhandeld op de beurs. Vandaag tikt het robotfondsje maar liefst de $5,00 aan!

We hebben weliswaar een zeer kleine positie, maar zijn toch verheugd dat we dit aandeel al voor de koersexplosie hebben weten te vinden. Het is opnieuw bewijs dat onze beleggingsstratie haar vruchten afwerpt en we met onze research de juiste aandelen weten te selecteren.

Senhance_featuredImage.jpg

De inhaalslag is begonnen 

Senhance lijkt in veel aspecten hetzelfde als het Da Vinci systeem van Intuitive Surgical. Beide systemen zorgen er voor dat er operaties kunnen worden uitgevoerd met enorme precisie. Het systeem heeft maar een klein gaatje (1-2 cm) nodig om in de patiënt zijn werk te doen. 

Het Senhance biedt de volgende voordelen voor chirurgen:

  • veel preciezere ingrepen, zonder onbedoelde bewegingen. Dit reduceert de kans op fouten gedurende de operatie,
  • dankzij de robot meer kracht beschikbaar bij operaties waar dit nodig is,
  • ergonomische verbeteringen voor de chirurg; hij hoeft zich minder in bochten te wringen,
  • dankzij de camera's een 3D-blik in het lichaam van de patiënt.

Nu de FDA goedkeuring heeft gegeven aan Transenterix kan de inhaalrace van start gaan. Intuitive Surgical is echter de gevestigde naam in de medische wereld en deze industrie staat niet vaak te trappelen om nieuwe avonturen aan te gaan. In de eerste helft van dit jaar zijn er bovendien pas twee systemen verkocht. Één ging er naar Duitsland en één naar Japan. In totaal leverde dit $3,5 miljoen omzet op voor Transenterix. Op de balans van Intuitive lijkt dit vooralsnog niet meer dan een afrondingsfout. Wellicht dat de twee over een aantal jaar echt de strijd met elkaar aan kunnen gaan, voor nu is het vooral goed om te zien dat ons selectieproces werkt.

TransEnterix toont deze week goed aan waarom beleggen in MountainShield Capital Fund interessant is. Er is weinig eer en rendement te behalen in de grote fondsen van deze wereld. Juist tussen de smallcaps kunnen ware groeibriljanten gevonden worden! Met een goede spreiding in sectoren, marktkapitalisatie, opgaande posities en neergaande posities denken wij de markt te kunnen verslaan. TransEnterix draagt hier in ieder geval deze maand een leuk steentje aan bij!

Lees meer: Ontvang de gratis nieuwsbrief van MountainShield voor het laatste  nieuws en de stand van zaken op de beurs.

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft een positie in bovenstaande aandelen.

Transenterix

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen