Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Zillow koers klapt als kaartenhuis

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

Aandelen Zillow Group Inc. zakten ruim 17% op de dag dat de online makelaar prima kwartaalcijfers publiceerde. Daarbij stelde het management de verwachtingen voor het volgend kwartaal naar beneden bij. Beleggers zijn echter vooral niet enthousiast over de nieuwe weg die Zillow bewandelt.

Zillow staat in Amerika bekend als dè online real estate platform marktleider. In het tweede kwartaal van 2018 telde Zillow ruim 186 miljoen gebruikers per maand op de mobiele app en websites. Een stijging van 4%. De toplijn van het huizenverkoopsegment boekte zelfs 22% omzetstijging, naar $230.8 miljoen. Huuropbrengsten groeide zelfs nog met 40% naar $33.3 miljoen. Daarentegen daalde de hypotheekinkomsten met 8% naar $19.3 miljoen.

Huizenmarkt

De totaal omzet van Zillow over het tweede kwartaal bedroeg $325 miljoen. Slechts 1 miljoen minder dan analisten hadden voorspeld. Over hetzelfde kwartaal in 2017 was het gerapporteerde bedrag overigens nog $267 miljoen.

Waarom dan die forse koersdaling? Als we de rapportcijfers vertalen in de koers-winst per aandeel, komen we namelijk uit op een prima 13 cent. Dat is liefst 3 cent per aandeel beter dan verwacht. Over het betreffende kwartaal in 2017 was het verlies per aandeel namelijk nog 12 cent. 

Maar toch duikelde de koers 17.1% in één dag. Het betekende de hardste afstraffing voor het aandeel sinds november 2011 toen het zo'n 16 en een half procent verloor op een dag. Dit keer waren er voortekenen. In april van dit jaar was er al een negatieve koersreactie, volgend op het nieuws dat Zillow een nieuwe strategie wilde volgen.

Het management sloeg de waarschuwing van de aandeelhouders in de wind en zette door met de plannen. Wat houden die dan in? Het is kortweg het direct aan- en verkopen van huizen, zonder tussenkomst van een makelaar. Vergelijkbaar met de formule van "wij kopen auto's punt NL". Zillow CEO Spencer Rascoff verdedigde de stap van zijn bedrijf. In weerwil van de tegenvallende resultaten die worden verwacht voor de rest van het jaar, is hij ervan overtuigd dat de strategie gaat werken.

De tweede motivatie voor de koersafstraffing is gelegen in de prognoses die het management afgaf voor de rest van 2018. Men verwacht een omzet tussen de $337 en $347 miljoen. Investeerders hoopten aanvankelijk op ruim $431 miljoen. Over het gehele jaar 2018 werd de verwachting bijgesteld van ruwweg $1.58 miljard naar $1.35 miljard. Die slok op een borrel was te gortig voor beleggers.

Overname

En dan speelt ook nog de overname van Mortgage Lenders of America. Volgens Rascoff draagt de aankoop bij aan het stroomlijnen en versnellen van het proces om zelf huizen te verhandelen. "Op deze manier verdubbelen we de inkomsten uit onze Zillow Offers service," stelt hij. "Eerst verdienen we geld met aan- en verkopen. Dan verdienen we geld aan hypotheekverstrekking. En daarnaast verdienen we ook nog premie wanneer we huizenverkopers die niet direct aan ons willen verkopen, binden aan een intermediair."
Zillow

Die nieuwe strategie is veel beleggers een doorn in het oog. Voorlopig lijken ze gelijk te krijgen. In het tweede kwartaal werden 19 huizen door Zillow aangekocht. Naar verwachting komen daar rond de 30 bij in het derde kwart. Daar staat tegenover dat het slechts 9 huizen heeft weten te verkopen. Zillow wijt de achterstand op het voorgenomen 'agressieve' aan- en verkoopbeleid aan de langer dan gedachte tijd die huizenkopers nemen om knopen door te hakken. Beleggers zijn dan ook bang dat Zillow zichzelf meer en meer opzadelt met niet-verkochte huizen.

Conclusie

Na het lezen van bovenstaand relaas, zult u begrijpen waarom wij voor ons beleggingsfonds een short positie hebben ingenomen voor dit aandeel. We spelen hiermee in op een verdere daling en halen zo rendement uit het negatieve sentiment.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven een short positie in Zillow. 

Huizenmarkt Zillow

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen