Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Huazhu Group hotels gehackt

Geschreven door Selwyn Duijvestijn

De nachtmerrie van iedereen is dat zijn of haar gegevens op straat liggen en dat allerlei privacygevoelige informatie in handen valt van kwaadwillenden. Dit overkwam 130 miljoen (!!) hotelgasten van Huazhu Group. Alle reden om short te gaan op het aandeel.

De hotelketen is pas sinds maart 2010 beursgenoteerd. De afgelopen 2 jaar heeft het aandeel een fraaie stijging laten zien, passend bij de marktpositie die Huazhu Hotels Group heeft in China. Marktleiderschap en zonnige vooruitzichten, wat kon er gebeuren?
Eind augustus kwamen ineens online berichten over een mogelijke datalek bij Huazhu. Het management van Huazhu reageerde onmiddellijk met een eigen officiële verklaring en deed tevens aangifte bij de politie.

Het onderzoek is nog gaande maar inmiddels zijn er al wel verdachten gearresteerd. Hoewel het hotel en de politie geen mededelingen meer doen tijdens het onderzoek, lijkt het erop dat programmeurs van Huazhu per ongeluk het klantenbestand hebben gekopieerd naar GitHub. Deze website wordt veel gebruikt voor het delen van informatie en opensourcesoftware. Een hacker pikte dit op en plaatste een chantage bericht op het Dark Web. De chantagepoging mislukte weliswaar maar het privacyschandaal was onuitwisbaar.

» Lees hier ons achtergrondartikel over hotels.
Aandeel Huazhu Group

Huazhu doet ondertussen zijn best om dergelijke blunders in de toekomst uit te sluiten, uit zich verder in alle vormen van spijtbetuiging en legt de nadruk op de hoge kwaliteit van zijn onderkomens. Maar goed, het gaat niet om klantgegevens van tientallen klanten. Het gaat om liefst 130 miljoen hotelgasten.

Cijfers en getallen

Buiten dit schandaal, is er overigens niets mis met de hotelketen. Per 1 juli 2018 heeft het 3.903 hotels onder beheer met in totaal 393.417 kamers. De focus van deze hotels ligt op de basis economy en middenklasse segmenten. Onder de keten vallen ook de Hi Inn, HanTing, Elan, JI, Starway, Joya, Crystal Orange, Orange Select en Manxin Hotels. Bovendien heeft Huazhu het eerste franchise-recht op de expoitatie van Mercure en Ibis hotels. Ook heeft het afspraken met Grand Mercure en Novotel voor het mede uitbaten van deze hotels in heel China.

Netto opbrengst over het tweede kwartaal van 2018 bedroeg een groei van 25.9% jaar-op-jaar naar $381 miljoen. De inkomsten bedroegen $101.4 miljoen, een stijging van 53.2% jaar-op-jaar. De operationele kostenmarge verbeterde van 21.9% naar 26.6%. Voor het derde kwartaal gaf het concern een winstverwachting af van 10.5%-12.5% en voor het gehele jaar een verwachte groei van 18%-22%. Het privacyschandaal zou weleens flink roet in dit mooie verhaal kunnen gooien. We denken dat gasten en aandeelhouders voorlopig deze hotels zullen mijden en dat het aandeel nog verder zal dalen.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: op moment van schijven heeft MountainShield Capital Fund voor haar beleggingsfonds een short positie in het aandeel Huazhu Group.

Cybersecurity Hotels Huazhu Group Huazhu

Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn

Beursexpert Selwyn Duijvestijn is bekend vanwege zijn concrete beurstips en contraire beleggingsstijl. De publicaties van Selwyn Duijvestijn verschijnen veelvuldig in gerenommeerde media, zowel in de print als de online edities.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen