Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in aandelen Baidu

Geschreven door Redactie

Het Chinese bedrijf Baidu heeft 3 fraaie ijzers in het vuur liggen. Zelf is het een zoekmachine, het wordt vaak het Google van China genoemd. Met streamingplatform iQIYI heeft het een Netflix kloon op de markt èn last but not least, is Baidu bezig met de ontwikkeling van een eigen zelfrijdende auto. Deze Chinezen zijn dus echt van alle markten thuis.

Baidu

geschiedenis aandeel Baidu

Robin Li - CEO BaiduBaidu werd in 2000 opgericht door Robin Li en Eric Xu. In augustus 2005 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de NASDAQ. De website van Baidu is de op vier na populairste website ter gemeten naar het aantal bezoekers en pageviews, met bijna alle bezoekers afkomstig uit China. Naast een zoekmachine biedt Baidu diverse services die vergeleken kunnen worden met clouddiensten. Het heeft Baidu maps als Google Maps kloon en Baidu Baike als concurrent van de Chinese Wikipedia maar die – in tegenstelling tot deze laatste – doet in sterke mate aan zelfcensuur.

Net als Google verdient Baidu haar geld aan het verkopen van advertenties. Eveneens net als Google wil Baidu op lange termijn de inkomstenstroom meer diversificeren. Er zijn daarom veel verschillende nieuwe afdelingen. De Global Business Unit van Baidu is een app-ontwikkelaar met verschillende apps en services. Het heeft meer dan 2 miljard actieve gebruikers wereldwijd. Baidu biedt ook een officiële internationale en Chinese versie aan van de populaire online digitale distributiediensten Baidu App Store en Shouji Baidu.

De Chinese overheid legde Google in 2010 een ban op waardoor de zoekmachine van Baidu monopolie kreeg. Anno 2018 gaan er echter geruchten dat die ban wellicht zal worden omzeild door Google. De Amerikanen zouden werken aan een terugkeer op de Chinese markt met een aangepaste versie van de zoeksoftware. Baidu CEO Robin Li liet direct weten dat hij verwachtte een eventuele krachtmeting te zullen winnen.

iQIYI

Het belangrijkste videostreamingplatform in China is iQIYI. Baidu richtte het platform in 2010 op nadat Google met YouTube gedwongen vertrok uit China. Van de drie grote streamingdiensten is het beursgenoteerde iQIYI de grootste. Youku Todou en Tencent video zijn de andere twee.

Eind maart 2018 kreeg iQIYI een eigen notering in New York. De beursgang leverde zo’n 2 miljard dollar op. En hoewel de IPO niet helemaal gladjes verliep (de koers daalde op de eerste dag 13%), kan het videoplatform volgens ons rekenen op een zonnige toekomst. De waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n 13 miljard dollar. Beschikt het nu nog over ‘slechts’ 50 miljoen abonnees; de verwachting is dat het binnen nog geen anderhalf jaar het aantal abonnees van Netflix, eind 2017 110 miljoen wereldwijd, zal overtreffen. Streamingdienst iQIYI, waarvan Baidu grootaandeelhouder blijft, kan maandelijks bogen op 481 miljoen mensen die de dienst minstens één keer per maand gebruiken.

Streaming in ChinaHoewel iQIYI vaak de Netflix van China wordt genoemd, is dat niet helemaal terecht. Waar Netflix minder afhankelijk is van adverteerders en geen gratis versie heeft, doet iQIYI dat juist wel en is er, gezien de cijfers, nog erg afhankelijk van. Dat gaat echter veranderen, denken kenners. Zo voorspelt JP Morgan dat streamingdiensten in China vanaf volgend jaar quitte kunnen spelen en zelfs een kleine winst kunnen maken. De aanwas van meer betalende bezoekers zal daar voor het overgrote deel verantwoordelijk voor zijn.

Sectorbreed zien marktvorsers een verschuiving naar betalende bezoekers. Tel daar nog eens bij op dat het aantal Chinezen dat beschikking krijgt over internet nog steeds groeit en het wordt duidelijk dat de markt nog steeds groeiende is. Lees hier meer over iQIYI.

Baidu en de zelfrijdende auto

De voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, NXP Semiconductors, en TomTom vertegenwoordigen de Hollandse inbreng in het omvangrijke Apollo-platform van Baidu. Dit platform is gratis te gebruiken voor alle autofabrikanten en biedt functies voor gedeeltelijk autonoom rijden. Het streven van Baidu is om vanaf 2019 zelfrijdende auto's massaal te gaan produceren. Het zal hierbij gaan om level 3-auto's. Hierbij kan de bestuurder ingrijpen wanneer het nodig is.

Baidu en Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC) willen in 2019 en 2020 een miljoen voertuigen op de markt brengen die zijn uitgerust met de technologie van het Apollo-platform. Vanaf 2021 moeten er ook level 4-auto's op de markt komen. Hierbij heeft de automatische piloot ook het vermogen om in te grijpen in een noodgeval.

In 2019 zullen er ook 10 zelfrijdende Apolong-minibussen gaan rondrijden in Tokio en andere Japanse steden. Ook hier gaat het om level 4 voertuigtechnologie. In de software zit tevens een module voor gezichtsherkenning. Deze software merkt wanneer de chauffeur moe begint te worden.

De bekendste automerken die deelnemen in het platform zijn BMW, Daimler en Ford. Begin 2018 heeft de Chinese zoekmachinegigant al zo’n zeventig partijen gevonden die deelnemen aan Apollo.

Conclusie

We volgen de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto natuurlijk op de voet. We zijn altijd op zoek naar de aandelen met het hoogste rendement. Koersbewegingen van de betreffende aandelen worden nauwlettend in het oog gehouden. We zien daarom met spanning uit naar de krachtmeting met Google indien die terugkeert op de Chinese computerschermen. Ook zijn we benieuwd hoe Baidu zich met iQIYI de strijd aangaat met andere streaming diensten. Het groeipotentieel van Baidu is enorm, indien het die uitdagingen weet te overwinnen.

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief

Disclaimer: MountainShield Capital Fund heeft op moment van publiceren positie (Long) in het aandeel Baidu.

TomTom NXP iQiyi Baidu Zelfrijdende auto Zoekmachine Streaming

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.
phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen