Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Beleggen in aardgas aandelen

Geschreven door Redactie

Er zijn nu vijf grote energiebronnen die gebruikt worden. Het gaat om steenkool, hernieuwbare energie, aardgas, petroleum en nucleaire energie. Voor beleggers is aardgas de meest interessante. In de komende jaren is aardgas een goed alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen. Bovendien zal het nog wel even duren voordat hernieuwbare energie echt winstgevend is. Dit zijn interessante aandelen.

» Lees hier ons achtergrondartikel over aardgas.

Gazprom [ISIN: US3682872078]

Het Russische Gazprom is te vinden op de beurzen van Moskou, Londen, Berlijn, Frankfurt en Singapore. In 2008 was het grootste gasbedrijf ter wereld het 4e beursbedrijf ter wereld, na Exxon Mobil, PetroChina en General Electric met een totale waarde van bijna 300 miljard dollar. Door de kredietcrisis daalde de aandelenkoers fors en tegen het einde van 2008 was Gazprom gezakt naar de 47e plaats op de lijst.

Naast gas is het concern ook een grote speler op de oliemarkt. Hoewel Gazprom in grote delen van de wereld te vinden is, zijn de thuismarkt en China zeer belangrijk. In 2014 sloten de Russen een belangrijke deal met China. Het gaat om een contract met een looptijd van 30 jaar voor de levering van 38 miljard kubieke meter aardgas. Dat de Russen hun verplichtingen na zullen komen, staat buiten kijf. Gazprom kan beschikken over een schier oneindige hoeveelheid aardgas. Het heeft ruim 18% van de wereldwijde voorraad in beheer. Daarnaast ontsluit het concern grote aardgasvelden in het land.

Er zijn wel een paar minpuntjes. Het pijpleidingensysteem van Gazprom is hier en daar verouderd en dat betekent dat er flink geïnvesteerd moet worden. Dat moet echter geen probleem zijn. Financieel zit Gazprom er warmpjes bij en dat blijft voorlopig zo. Het concern is ook gevoelig voor geopolitieke spanningen. Het conflict met Oekraïne rond de Krim is daar een goed voorbeeld van. Omdat de Russische overheid een flinke vinger in de pap heeft bij Gazprom, is er bezorgdheid dat Rusland aardgas in kan zetten als politiek pressiemiddel. Voor beleggers in Gazprom is het zaak om goed te letten op geopolitieke ontwikkelingen. Deze kunnen de koers van het aandeel beïnvloeden.

aardgas-energieopslag

EQT Corp [ISIN US26884L1098]

EQT Corp is de grootste speler in de aardgassector van de Verenigde Staten. In 2017 nam het Rice Energy over. Dat bedrijf was tot dan toe de negende grote speler in de sector in de VS. EQT Corp is nu niet alleen de grootste producent in het land; het heeft ook de meeste aardgasvelden in beheer. Volgens berekeningen heeft EQT een voorraad die genoeg is om ruim 11 miljoen huishoudens 15 jaar van gas te voorzien. Het concern is niet alleen sterk gepositioneerd in het exploiteren van aardgasvelden, het roert zich ook erg op de markt van aanleg en exploitatie van pijplijnen. Daarvoor heeft het zelfs een speciale en inmiddels verzelfstandigde tak opgericht; EQT Midstream. Dat concern is ook beursgenoteerd. EQT is een belangrijke speler in de VS. Beleggers moeten zich geen zand in de ogen laten strooien als het gaat om groei. EQT zal niet zo spectaculair groeien als de kleinere concurrenten. Maar het concern is goed gepositioneerd in de sector en kan ten volste profiteren van de groeiende vraag naar aardgas.

 » Lees meer over het onderwerp energie.

Chesapeake Energy [ISIN US1651671075]

Wie in Amerika schaliegas zegt, zegt Chesapeake Energy. Dat concern is groot geworden dankzij schaliegas. Vooral in de eerste jaren van deze eeuw liet het concern zich gelden. Vanaf 2010 werd er flink geïnvesteerd in schaliegas. Niet alleen in de acquisitie van land met schaliegasvelden, maar ook in het naar boven halen van het gas. Alleen al tussen 2010 en 2012 spendeerde Chesapeake zo’n 30 miljard dollar. Dat zorgde ervoor dat het concern al snel een grote speler in de sector werd. Maar het bracht ook problemen. De opbrengst van schaliegas was niet zo heel groot en dat noopte Chesapeake bezittingen van de hand te doen om de financiën op orde te houden. Intussen is het bedrijf behoorlijk afgeslankt, maar de pareltjes, als het gaat om velden die zeer rendabel zijn, heeft het weten te behouden. Daarmee blijft Chesapeake een belangrijke speler met veel groeipotentie. Vooral nu de financiën weer op orde lijken, kan het concern waarde scheppen voor aandeelhouders.

Antero Resources [ISIN: US03674X1063]

Antero is in de Verenigde Staten een belangrijke speler op het gebied van NGL (Natural Gas Liquids). Het heeft grond in bezit waar veel gasvelden zitten. Het concern mag zich de grootste NGL-producent van Noord-Amerika noemen. Daar komt ook nog eens bij dat de prijs voor NGL vaak hoger ligt dan van gewoon aardgas. En omdat het gas al vloeibaar is, kan Antero het gas makkelijker transporteren dan de concurrenten. Voor de nabije toekomst verwacht Antero tussen 2018 en 2022 de productie van NGL met een compound annual growth rate (CAGR) van 20% te verhogen. Daarnaast is Antero ook nog een niet weg te cijferen speler op de gewone gasmarkt. Financieel gaat het het concern voor de wind. Er is genoeg geld in kas voor overnames, maar ook voor het uitbetalen van aardige dividenden. Dat maakt Antero Resources een fijn aandeel voor de lange adem.

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Energie Aardgas

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen