Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

De favoriete aandelen van Warren Buffett

Geschreven door Redactie

Warren Buffett kocht zijn eerste aandelen op zijn elfde. Inmiddels is hij de rijkste belegger op Aarde. Welke aandelen behoren tot zijn favorieten?

Concurrentievoordeel is wel het belangrijkste aspect waar Buffett op let bij zijn aandelenselectie. Berkshire Hathaway, aanvankelijk één van zijn aankopen en thans het vehikel dat zijn beleggingen beheert, belegt in zo'n 50 verschillende bedrijven. Het belegd vermogen zweeft gemiddeld rond de $180 miljard.

» Lees hier ons achtergrondartikel over de belegger Warren Buffett.

Apple

Hoewel Warren Buffett ooit stelde dat high tech aandelen niets voor hem waren, zit zijn Berkshire Hathaway inmiddels toch flink in aandelen Apple. Het bezit naar schatting ruim 165 miljoen aandelen, met een waarde van meer dan $28 miljard. Daarmee is Apple de grootste aandelenpositie van Berkshire Hathaway. Opmerkelijk feit: Warren Buffett heeft zelf niet eens een mobieltje.

Koers van het aandeel Apple

Monsanto

Berkshire is met bijna 12 miljoen aandelen de op drie na grootste aandeelhouder van Monsanto.  De graan- en zadenfabrikant staat al sinds 2016 in de belangstelling van het Duitse concern Bayer. Monsanto heeft twee productietakken: Seeds and Genomics (zaden), dit onderdeel vertegenwoordigt ongeveer twee derde in de totale omzet, en Agricultural Productivity (bestrijdingsmiddelen).

Coca-Cola

Warren Buffett is een groot liefhebber van Coca-Cola. Hij drinkt de zwarte frisdrank graag en bezit al decennia lang aandelen van het concern. In de jaren '70 van de vorige eeuw noteerde het aandeel Coca-Cola nog onder de $1. Momenteel koerst het tegen de $50. Maar nog belangrijker dan deze fikse koerswinst is het dividend. Eén aandeel Coca-Cola bracht gedurende 52 jaar liefst $1.158 op aan dividend. Wanneer men met het ontvangen dividend iedere keer nieuwe aandelen Coca-Cola kocht, kon men zelfs in totaal $2.622 aan extra dividend opstrijken. Het is de reden waarom Buffett nog nooit een aandeel Coca-Cola heeft verkocht.

Wells Fargo

Aandelen Wells Fargo beslaan bijna 15% (waarde zo'n slordige $27.8 miljard) van de beleggingsportefeuille van Buffett. Wells Fargo is één van de grootste banken van Noord-Amerika. De marktwaarde van de instelling wordt op een kleine $273 miljard geschat. Ook hier geldt het grote voordeel dankzij het prettige dividendrendement van 3,21%. Buffett begon met inslaan van aandelen Wells Fargo in 2001.

Koers van het aandeel Wells Fargo

Kraft Heinz

Een recente aankoop in de beleggingsmand van Berkshire is het voedingsconcern Kraft Heinz. De eerste stukken werden gekocht in september 2015. Inmiddels dekt Kraft Heinz ruim 13% van de portefeuille, goed voor ruim $25 miljard.

The Kraft Heinz Co. heeft een enorm spectrum aan voedingsmerken. Logischerwijs komt dit mede voort dankzij de fusie in 2015 tussen H.J. Heinz en Kraft Foods. Daarmee is het de op twee na grootste food and beverage company in Noord-Amerika (achter PepsiCo en Nestlé). Na een kleine koersstijging raakte het aandeel echter in een negatieve trend. Volgens analisten kiezen consumenten tegenwoordig liever voor vers voedsel in plaats van voorverpakt eten. Dat speelt het concern parten. Ditmaal lijkt het erop dat Buffett de kansen toch verkeerd heeft ingeschat. Kraft Heinz deelde in februari 2018 mee dat Warren Buffett zich per april van dat jaar niet meer actief zal bemoeien met het bedrijf vanwege de vele reisuren.

In 2017 deed Kraft Heinz nog een poging om het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever over te nemen.

Koers van het aandeel Kraft Heinz

STORE Capital

In 2017 kocht Berkshire Hathaway een aanmerkelijk belang in STORE Capital Corp. Over deze vastgoedmaatschappij, een zogenoemde REIT, hebben we al eens een artikel geschreven. Een bedrijf met een lange reputatie van goed financieel beleid èn - opnieuw - een aantrekkelijk dividend. Ook deze aandelen zijn gekocht voor de lange termijn. Het geeft duidelijk aan dat Warren Buffett voorlopig nog van geen stoppen weet.

» Lees hier ons achtergrondartikel over STORE Capital.

Koers van het aandeel STORE Capital

» Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven geen positie in genoemde aandelen.

Warren Buffett Berkshire Hathaway

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer nieuws

Er zijn nog geen aanverwante nieuwsberichten.

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen