Onze aandelenselectie en kijk op de wereld | MountainShield Capital Fund

Onze kijk op de wereld

Aandacht voor de Centrale Banken

Geschreven door Redactie

De aandelenmarkten stonden vorige week behoorlijk onder druk. De AEX eindigde ten opzichte van de slotstand van 558,42 punten de week daarvoor zelfs 3,6 procent lager. Een uitzonderlijk fors verlies.

Wekelijks op maandagmorgen praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken. Luister onderstaand naar de weekupdate van Selwyn Duijvestijn:

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Leek het even allemaal wat positiever rondom de handelsconflicten tussen grote mondiale economieën, zo was het optimisme daarover deze week weer compleet verdwenen. Woensdag hervatten de Verenigde Staten en Canada hun overleg om tot een handelsakkoord te komen. Die deal zou moeten leiden tot een nieuw NAFTA-akkoord waaraan ook Mexico deel neemt. Met dat buurland sloot Amerika vorige week al wel een nieuwe handelsovereenkomst. Volgens de laatste berichten is er nog geen witte rook en zijn er nog een aantal zaken waarover de VS en Canada het niet eens zijn, waaronder hoe ze toekomstige handelsconflicten zullen oplossen.

Ook op andere vlakken lijkt de VS weinig vooruitgang te boeken. In de handelsbesprekingen met China wordt nauwelijks progressie geboekt. Mogelijk worden spoedig nieuwe importtarieven van kracht op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen. En Trump zei vrijdag dat daarna ook al importtarieven gereed staan ter waarde van 267 miljard dollar. Kortom, er blijft voldoende druk op de ketel. Ik blijf erg negatief over de beurzen. U bent dan bij ons long/short strategie aan het goede adres!

Alle aandacht naar centrale banken

De komende handelsweek staat vooral in het teken van de centrale banken. Woensdagavond publiceert de Federal Reserve zijn Beige Book, dat als leidraad geldt voor het monetaire beleid van de centrale bank. Donderdag zullen zowel de Turkse, Britse als Europese Centrale Bank hun rentebesluit bekendmaken. Verder is er aandacht voor Europese en Amerikaanse inflatiecijfers plus groeicijfers uit Japan.

» Meld u direct aan voor onze gratis nieuwbrief.

Beleggen in fundamenten

Het resultaat van MountainShield Capital Fund in de maand september is erg tegenvallend. 2018 staat er tot dusver niet mooi op. Dat geef ik direct toe. Opnieuw hebben we te kampen met een daling van onze twee smallcap beleggingen Alumexx en DGB Group. Op onze website vindt u de Top 10 grootste posities van het Fonds en u ziet hier Alumexx en DGB steevast in de Top 5 staan.

Alumexx en DGB Group zijn beiden dit jaar meer dan 30% in waarde gedaald dit jaar. Wanneer wij de waardedaling van de smallcaps o.a. Alumexx en DGB Group uit onze resultaten halen, zouden wij op een positief rendement uitkomen. Onze onderliggende strategie presteert zoals deze altijd presteert, goed.

Bij MountainShield hanteren we een beleid van 30% grote bedrijven, de wereldleiders in hun vakgebied. 40% beleggen we in de midkap, bedrijven met een waarde van 2 miljard of meer, waar nog een goede groei te behalen is. 30% van onze beleggingen bestaat uit smallcap fondsen. Deze kleine bedrijven kunnen heftige koersbewegingen laten zien, maar ook uitzonderlijk goede rendementen. Eerder haalden we winsten van meer dan 50% op onze positie in Turtle Beach, Ctac, Transcentrix en Roodmicrotec. Deze verdeling in marktkapitalisatie hebben we altijd gehad, en zullen we ook behouden.

Het nadeel van beleggen in smallcaps, is dat er weinig liquiditeit is. Met slechts een beperkt aantal aandelen en kleine transacties, kan de koers fors hoger of lager worden gezet. Wanneer nieuws ontbreekt en andere beleggers het aandeel overslaan, kan de koers dan in rap tempo dalen. Dat gebeurt nu met Alumexx en DGB en daar hebben we last van. Dat is terug te zien in het rendement van het Fonds.

U kunt op het merendeel van de dagen, met een bedrag van 1.000 euro de koers beïnvloeden. De bedrijven draaien door en presteren prima, maar de beurskoers daalt omdat beleggers door weinig nieuws ongeduldig worden. Wanneer drie beleggers op de laatste handelsdag van de maand aandelen Alumexx of DGB verkopen, dan moeten wij een fors verlies rapporteren. Maar zegt dat iets over de onderliggende fundamenten van het bedrijf en de toekomstige groei en potentie? Ik denk het niet.

Onbekend maakt onbemind

Wat doen wij dan in deze aandelen? Ik hoor het u denken. Het is lastig om meer te weten te komen over een lokaal fonds; de informatie ligt namelijk niet bepaald voor het oprapen. Op IEX en RLT-Z doen ze er amper verslag van, en een vlugge speurtocht op internet levert alleen wat kruimels op. U zult echt de website van het bedrijf en de jaarverslagen moeten doorspitten. Daar gaat veel tijd inzitten. Die tijd besteed ik hier graag aan. Want onbekend maakt onbemind, en dit leidt weer vaak tot inefficiënte waarderingen. De gewiekste belegger die zijn of haar huiswerk doet kan zo een informatievoorsprong opbouwen op de rest, en een aandeel selecteren dat te laag op de beurs wordt geprijsd. Zo vissen we bij MountainShield de krenten uit de pap en zien we soms potentieel in een bedrijf, voordat anderen het onder ogen is gekomen. Wij zijn hierin geduldig en weten dat we beleggen voor de lange-termijn. De tussentijdse koersschommelingen neem ik hierbij voor lief, ook al drukken zij zoals nu tijdelijk het resultaat. Ik ben zelf vanaf 2007 actief op de beurs en heb al zo vaak gezien dat tussentijdse dalingen de normaalste zaak van de wereld zijn. Vasthoudendheid is dan raadzaam.

Met het oog op meer naamsbekendheid en financieringsmogelijkheden voor eventuele toekomstige overnames, heeft Alumexx een beursnotering gezocht. Het bedrijf is 's werelds eerste beursgenoteerde fabrikant van ladders en trappen. De beursgang kan zorgen voor een toevoeging en versterking van schakels in de waardeketen en kan ook de positie uitbreiden door gerichte overnames van interessante bedrijven in binnen- en buitenland. Wij kijken graag verder dan de waan van de dag. Het aandeel is dit jaar meer dan 30% gedaald. We kochten het aandeel in 2016 aan tegen een koers van 20 eurocent. Tussentijds hebben we koersen van 3 euro 50 gezien. Dat we nu 1 euro 50 noteren is voor ons niet relevant. We zijn nog steeds op koers voor een goede lange-termijn belegging. Een goede belegger wordt niet overenthousiast van korte-termijn extreme stijgingen en korte-termijn extreme dalingen.

DGB Energie verkoopt gas en 100% groene stroom aan het MKB, particulieren en de agrarische sector. Deels wordt de groene energie bij agrariërs in het oosten van het land ingekocht. Analisten dichten de duurzame markten waarop de DGB Group zich begeeft, een grote toekomst toe. Er moet steeds meer energie uit hernieuwbare bronnen worden opgewekt, waarbij moet worden gedacht aan waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. DGB Group kan van deze expansie fors gaan profiteren. In de tweede helft van 2017 is de positieve trend ingezet en de verwachtingen die zijn uitgesproken door de topmannen over de groei van omzet en bedrijfsresultaat zijn verrassend, gedreven en ambitieus. De fundamenten zijn meer dan op orde, maar met de recente tegenslagen op de beurs komt dit niet uit in de koerswaarde. Wij zijn geduldig en beleggen graag in een bedrijf met ogenschijnlijk lage waardering. Aan het einde van deze maand komt het bedrijf met de halfjaarcijfers. Wij kijken hier reikhalzend naar uit. Dit kan een van die momenten zijn waarop DGB aan beleggend Nederland kan tonen hoe de fundamenten zijn, en waarom MountainShield dit als een zo kansrijke smallcap belegging bestempeld.

Samengevat drukken Alumexx en DGB nu op het resultaat, maar de daling die beide aandelen in 2018 hebben ingezet moet wat ons betreft een keer tot een einde komen. Beleggers komen bij MountainShield voor een lange-termijn goed rendement, dat hebben we nog steeds. Dat betekent op moeilijke momenten door de storm heen durven kijken. Ik ben ervan overtuigd dat de bleeders van vandaag, de successen van morgen kunnen zijn.

meer weten?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor aan de Herengracht of bij onze tradingdesk op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft. 

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

MountainShield Weekupdate

Redactie

Redactie

De redactie van ROI Asset Management beheert content voor haar fondsen.
Bezoek onze website www.roiassetmanagement.com voor onze fondsen en diensten.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Onderwerp

phone.png
Neem contact op met een van onze experts
laat u terugbellen